SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 06-11-2008, 05:41 PM
rsteele rsteele is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 49
How to force Sage to use a newer version of Java?

OK, I feel like an idiot. I'm not a beginner when it comes to Java programming, but I can't seem to get my Sage installation on Windows Home Server to use the newer version of Java I installed.

I installed the JDK, version 1.6.0_06, to its default installation location (C:\Program Files\Java) along with its public JRE, but for whatever reason SageTV doesn't want to use it.

I know this because I've been fighting some periodic (and still unexplained) instability with my setup. I sometimes get Blue Screens of Death, which I'm attributing to a driver problem, but more frequently the JVM just stops, along with hs_err file which claims it's from Java version 1.6.0-b105.

What's the secret to getting Sage to use this newer version? I had this newer version installed before I installed Sage; what else is there?

Thanks for any help!

Rich
Reply With Quote
  #2  
Old 06-11-2008, 05:51 PM
MeInMaui's Avatar
MeInMaui MeInMaui is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Feb 2005
Location: Maui. HI
Posts: 4,203
Try uninstalling all older versions of java through add/remove programs. This is not done automatically when you install a new version. They just stack up.

Aloha,
Mike
__________________
"Everything doesn't exist. I'm thirsty." ...later... "No, it's real!!! I'm full."
- Nikolaus (4yrs old)
Reply With Quote
  #3  
Old 06-11-2008, 05:58 PM
matt91's Avatar
matt91 matt91 is offline
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington, DC
Posts: 1,185
I like:
http://forums.sagetv.com/forums/showthread.php?t=32125

cleans out all the old versions
__________________
Server: Ubuntu 16.04 running Sage for Linux v9
Reply With Quote
  #4  
Old 06-11-2008, 06:19 PM
rsteele rsteele is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by MeInMaui View Post
Try uninstalling all older versions of java through add/remove programs. This is not done automatically when you install a new version. They just stack up.

Aloha,
Mike
The only installations of Java I see in add/remove programs are the JDK/JRE I installed, which is 1.6.0_06. The version that comes with SageTV isn't in there.

Thanks,
Rich
Reply With Quote
  #5  
Old 06-11-2008, 06:41 PM
GKusnick's Avatar
GKusnick GKusnick is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5,083
What version does Sage report on the System Information screen? That's the version it's actually using.

Also, if you have more than one Java version installed, you can enable or disable them individually using the Java Control Panel applet.
__________________
-- Greg
Reply With Quote
  #6  
Old 06-11-2008, 06:43 PM
rsteele rsteele is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by matt91 View Post
I like:
http://forums.sagetv.com/forums/showthread.php?t=32125

cleans out all the old versions
I had seen that but I was wary of adding one more thing to the mix, if you know what I mean.

However, I took the old-fashioned approach and--with the SageTV service shut down, of course--deleted the jre folder in the SageTV installation. When I restarted SageTV I see that it is, in fact, using the new version.

(One more thing: this might be working because I had previously set my PATH to include the new Java location. I can't restart the server because my daughter's not done "testing" yet--she's in the middle of watching a show. :-) When she's done I'll remove Java from the PATH and try again.)

Thanks for the tips!

Rich

P.S., Anyone else spend more time tinkering with this stuff than actually watching TV? I'm not complaining, I just find it ironic.
Reply With Quote
  #7  
Old 06-11-2008, 06:44 PM
rsteele rsteele is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2008
Posts: 49
Quote:
Originally Posted by GKusnick View Post
What version does Sage report on the System Information screen? That's the version it's actually using.
1.6.0-b105

Quote:
Also, if you have more than one Java version installed, you can enable or disable them individually using the Java Control Panel applet.
I didn't know that, but I was able to solve the problem; see below (er, above).

Thanks,
Rich
Reply With Quote
  #8  
Old 12-18-2015, 12:22 PM
waynedunham waynedunham is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,466
I was just going to come looking for the answer to why several plugins wouldn't update on my WHS (old version) wouldn't update, but the same ones updated just fine on my Win8 backup SageTV server.

Java version, the definite culprit. I stopped SageTV/Service, renamed the JRE folder in SageTV so SageTV couldn't "find" it yet still easily reversible.
Installed Java 1.7 that I had in my downloads folder and shut off Java 1.6 in the Java CPL. In addition to the version in the SageTV folder I also had a 1.6 folder in Programs.

Rebooted the machine and the plugins all updated.
__________________
Wayne Dunham

Last edited by waynedunham; 12-18-2015 at 08:09 PM. Reason: speeeeeeling error
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
getting sage to play a playlist xlr8shun SageTV Software 4 05-19-2006 12:53 PM
Sage Client & PVR-150 Remote Control (newer one) Squ Hardware Support 1 03-09-2006 07:43 PM
Sage UI disappears during playback Keith SageTV Software 17 03-03-2006 03:31 AM
Suggestions for improvement tooslow SageTV Software 15 12-25-2005 03:17 PM
How-To: Un-archive a Sage Recording... nielm SageTV Customizations 4 05-04-2005 02:34 PM


All times are GMT -6. The time now is 05:16 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.