SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Media Extender

Notices

SageTV Media Extender Discussion related to any SageTV Media Extender used directly by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to a SageTV supported media extender should be posted here. Use the SageTV HD Theater - Media Player forum for issues related to using an HD Theater while not connected to a SageTV server.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-07-2009, 08:41 AM
phantomfsoc phantomfsoc is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Mar 2004
Location: Mississauga, Ont.
Posts: 227
Horsepower needed for HDPVR -> Media MVP transcoding

Hello,

I've been searching the forums but haven't been able to find an updated answer since Sage added multi-core support to the transcoder and Sage 6.5.1 beta added:
"27. HDPVR transcoding should now function correctly in SageTVTranscoder"

Has anyone been able to successfully transcode HDPVR recordings to their MVP Extenders on the fly? If so, what kind of CPU was used?

My server built out of orphaned spare parts is starting to show it's age, and I'm thinking it's time to upgrade but would like the ability to trascode the h264 files to my 2 older mvps.

Any help would be greatly appreciated.

Thanks in advance.

Last edited by phantomfsoc; 01-07-2009 at 01:07 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-07-2009, 02:51 PM
vhurst's Avatar
vhurst vhurst is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Northern California
Posts: 108
Multi-threading transcoder -

There's hope yet. I too run my Sage server on older hardware, as it hasn't needed any horsepower. At least not until I picked up an HDHomeRun, and tried to watch it on my MVP. Since the multi-threading was added in v6.5.2 Beta, I've yet to see if it'll help my dual P3 1.4Ghz server. I'm still holding out for v6.5 final release, soon I hope...
__________________
Intel Skulltrail D5400XS, Dual Quad Core Xeon L5420, Windows Server 2012 R2 on 200Gb partition, 32Gb RAM, 8x WD 2Tb RE4 RAID6 on LSI 9690SA-8I (DVD/Blu-Ray), 2x 4Tb HDDs (TV), Colossus, 2x HD-PVR, HDHR3 Prime, DirectTV STB, USB-UIRT, Sage v2 v3 v4 v5 v6 v7.1.9, Java v1.6 build 45, 3 Placeshifter licenses, and 3 HD-300's.
Plugins: Phoenix API, PlayOn For SageTV, Comskip Playback, YouTube, Nielm's Sage Utiities
Software: PlayOn, ComSkip Monitor, ComSkip
Reply With Quote
  #3  
Old 01-07-2009, 07:44 PM
blade blade is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 2,500
I was very excited about multi-threading with the transcoder, but have been very disappointed with the performance. Before it would max out 1 core (50% cpu usage in task manager). Now the load is spread more evenly between the 2 cores, but total cpu usage still never goes above 50% according to task manager.

It's better than before, but still not what I was hoping for.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-07-2009, 08:10 PM
reggie14 reggie14 is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Aug 2003
Location: Maryland
Posts: 2,759
Quote:
Originally Posted by blade View Post
Before it would max out 1 core (50% cpu usage in task manager). Now the load is spread more evenly between the 2 cores, but total cpu usage still never goes above 50% according to task manager.
Is this still the case with the newest beta? The release notes said they made some changes to the transcoder that improved performance.

It really seems like it should parallelize very well.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-07-2009, 09:39 PM
blade blade is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 2,500
Quote:
Originally Posted by reggie14 View Post
Is this still the case with the newest beta? The release notes said they made some changes to the transcoder that improved performance.

It really seems like it should parallelize very well.
Yes, that's with 6.5.6. This is the only release where multi-threading has worked at all for me.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-14-2009, 06:43 AM
stryker stryker is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 92
Interesting question here.... if the channel is provided by a sagetv server running as a network encoder; does the network encoder do the transcoding or the central (main) sagetv server? It would be sweet if we could parallelize it across servers!
__________________
SageTV Server V6.4 Intel E2180 2GHz 2GB RAM, Haupp Nova-T-500, 250GB tv record.
SageTV Network Encoder V6.4 AMD64 3000+ 1GB RAM, 2 * Haupp S2 HD, 100GB tv record.
WHS 2.6Ghz Pentium D 1.5GB RAM. 2 * 750GB, 500GB, 1TB

SageTV HD200 extender
Various client and place shifters.
Reply With Quote
Reply

Tags
h264, hdpvr, mvp, transcode


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Media MVP not booting jhendrix SageTV Media Extender 2 11-06-2008 10:29 PM
Media MVP 6.2.4 sainswor99 SageTV Beta Test Software 19 07-08-2007 06:22 AM
HD Transcoding Choppy on MVP and Conversions dmiraclejr SageTV Media Extender 33 04-03-2007 12:51 PM
Problems with Media Extender (MVP) AtomicPenguin SageTV Media Extender 23 12-14-2006 07:47 AM


All times are GMT -6. The time now is 12:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.