SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-26-2021, 05:54 PM
CptKirk CptKirk is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 251
Error creating discovery socket:java.net.BindException: Address already in use: Canno

Quote:
Error creating discovery socket:java.net.BindException: Address already in use: Cannot bind
That error is just scattered throughout the sagetv_X.txt log files.

No idea if it is causing any problems. I've seen it for a long time.

Does anyone know what could be causing this error?
__________________
SageTV running on: Win10 21H2
SageTV 9.2.6.976 (64 bit)
Java 1.8.0 311 (64 bit)
OpenDCT 0.5.32 (64 bit)
Clients: HD300 (x2)
HDHR3-CC Prime 20220203 (Comcast CableCard) - 3 Tuners
HDFX-4K Flex 20220203 (OTA) - 4 Tuners
Reply With Quote
  #2  
Old 11-26-2021, 09:51 PM
nyplayer nyplayer is online now
SageTVaholic
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4,820
Quote:
Originally Posted by CptKirk View Post
That error is just scattered throughout the sagetv_X.txt log files.

No idea if it is causing any problems. I've seen it for a long time.

Does anyone know what could be causing this error?
It looks like you are using the same port as another app.
__________________
Windows 10 I3 Dual Core 3.0 Server, SageTV9... OpenDCT with 2 HDHRPrimes and 4 HDHRconnects for a total of 14 Tuners.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-27-2021, 12:22 AM
wnjj wnjj is online now
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,475
Quote:
Originally Posted by nyplayer View Post
It looks like you are using the same port as another app.
Yeah. According to the code, the port it’s trying to use is defined by the “encoding_discovery_port” sage.properties setting and is defaulted to 8271.
__________________
Windows Installer
Reply With Quote
  #4  
Old 11-27-2021, 10:48 AM
CptKirk CptKirk is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 251
Thanks for the replies. I checked my sage.properties and find 8271 in two locations:

Quote:
discovery_port=8271
encoding_discovery_port=8271
On the sage machine I used
Quote:
netstat -a -b -o
to find out what ports were in use and who was using them.

This finds
Quote:
[svchost.exe]
UDP 0.0.0.0:8271 *:* 2316
and
Quote:
[wmpnetwk.exe]
UDP [::]:8271 *:* 2316
If I check resource monitor, Network tab, Listening ports section, it shows java.exe as the only app using 8271.

I'm going to do a quick check to see if just disabling the 'wmpnetwk.exe' service helps.

If not, I'll try and change the two locations in sage.properties to point to a different port, probably just 8272.

++ Updated ++

Disabling the 'wmpnetwk.exe' service didn't help.

Changed 8271 to 8272 in the two locations in the sage.properties and mentioned above and then reboot the machine.

If I now check resource monitor, Network tab, Listening ports section, it shows java.exe as using 8271, and SageTVService.exe using 8272.

Also, now getting no socket:java.net.BindException error messages in the sage log file.
__________________
SageTV running on: Win10 21H2
SageTV 9.2.6.976 (64 bit)
Java 1.8.0 311 (64 bit)
OpenDCT 0.5.32 (64 bit)
Clients: HD300 (x2)
HDHR3-CC Prime 20220203 (Comcast CableCard) - 3 Tuners
HDFX-4K Flex 20220203 (OTA) - 4 Tuners

Last edited by CptKirk; 11-27-2021 at 11:07 AM.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
ffmpeg error creating thumbnail jusjoken SageTV Github Development 47 02-27-2016 12:11 PM
Tracking down socket:java.io.EOFException on network encoder phelme SageTV Software 1 06-23-2012 11:13 AM
Java error: java.lang.NullPointerException neil.prasad SageTV Software 8 12-13-2011 07:43 PM
Failed creating menu item-now getting error scm Phoenix 2 07-31-2011 08:05 PM
Java errors - Address already in use ecojam SageTV Linux 2 07-13-2009 05:23 PM


All times are GMT -6. The time now is 09:45 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.