SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 03-10-2020, 08:46 PM
craigap craigap is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2006
Location: Madison, WI
Posts: 343
Is my USB UIRT dead?

For the passed 14 years my USB UIRT has served me well. Today, however, it does not seem to transmit the IR signal to SageTV. It seems to be recognized by the PC (win10) when I unplug and plug it in. The red light on the front still flashes, but not IR codes show up in the remote setup section in Sage. The Remote I use is a Logitech Harmony that still seems to operate everything else just fine, so I don't think the remote has anything to do with it. I have also made sure all my mappings were still in my properties file. Could it be that the UIRT is dead even though it still has the flashing light and my PC recognizes it and installs the driver for it? Anything else I can try to confirm or deny it's demize? And, can anyone confirm that Jon Rhees is still building and selling UIRT's, or if there is an alternative available?

Thanks,

Craig
Reply With Quote
  #2  
Old 03-10-2020, 09:48 PM
wnjj wnjj is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,253
Try setting “debug_input_events=true” in sage.properties. Then look for log messages like “Recvd Event IR:”. Of course that will only work if everything is configured and all of the drivers are good which means it would probably be working fine.

If you get desperate, I could probably build a simple .exe to listen and echo anything it “sees”. No promises on when though.

Jon’s website (http://www.usbuirt.com) is still up and he did answer emails when I was working on the 64-bit Windows conversion a bit over a year ago.

Last edited by wnjj; 03-10-2020 at 09:52 PM.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-11-2020, 08:52 AM
SHS's Avatar
SHS SHS is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2003
Location: Vinita, Oklahoma
Posts: 4,544
Quote:
Originally Posted by craigap View Post
For the passed 14 years my USB UIRT has served me well. Today, however, it does not seem to transmit the IR signal to SageTV. It seems to be recognized by the PC (win10) when I unplug and plug it in. The red light on the front still flashes, but not IR codes show up in the remote setup section in Sage. The Remote I use is a Logitech Harmony that still seems to operate everything else just fine, so I don't think the remote has anything to do with it. I have also made sure all my mappings were still in my properties file. Could it be that the UIRT is dead even though it still has the flashing light and my PC recognizes it and installs the driver for it? Anything else I can try to confirm or deny it's demize? And, can anyone confirm that Jon Rhees is still building and selling UIRT's, or if there is an alternative available?

Thanks,

Craig
Being that red light on the front still flashes soon as push on remote button that tell me it still pick the Receive Signals.

I add an independent USB-UIRT tool that maybe helpful in determining if the USB-UIRT can Receive and Lean signals the remote controls codes.

If that is working first thing I ask you are you using a 64bit ver SageTV ?.

If you still run a 32bit ver of SageTV I try resetting SageTV as new Install, just move both Sage.properties, autobackup and Wiz.bin, bak file to some where else that is your backup. Dose it still have some problem yes or no ?

If Yes try uninstall tell to del the file when removing from device manager and then reinstall the USB-UIRT drivers see if that helps any.
Attached Files
File Type: zip lrnhelper0.5.zip (25.0 KB, 11 views)
Reply With Quote
  #4  
Old 03-11-2020, 09:05 AM
sic0048 sic0048 is offline
Sage Icon
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1,274
I use a USB-UIRT for my automation software and have found it to become unresponsive now every few months. It worked flawlessly for years. I'm not sure what the issue is.

Unplugging the device and plugging it back it did not fix it, but I have found that rebooting the computer seems to fix it.
__________________
i5 quad core server with about 10tb of space currently
SageTV v9 (64bit)
Ceton InfiniTV ETH 6 cable card tuner (Spectrum cable)
OpenDCT
HD-100 HD Extenders
HD-300 HD Extenders
Nvidia Shield using the MiniClient
Using CQC to control it all
Reply With Quote
  #5  
Old 03-11-2020, 11:51 AM
Tiki's Avatar
Tiki Tiki is offline
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Southwest Florida, USA
Posts: 1,881
I recently (last couple months) have seen my USBUIRT become unresponsive in Sage (could no longer navigate the Sage menus), but I could still see the red status light blink on the USBUIRT when I pressed buttons on my remote. Itís happened maybe 2 or 3 times. Restarting the Sage UI has fixed it for me every time.

I am using 32-bit Sage in service mode on a Windows 10 machine.

I have been using Sage and USBUIRT for many years without issue, so maybe this is related to a Windows update?
__________________
Server: Ryzen 2400G with integrated graphics, ASRock X470 Taichi Motherboard, HDMI output to Vizio 1080p LCD, Win10-64Bit (Professional), 16GB RAM
Capture Devices (7 tuners): Colossus (x1), HDHR Prime (x2)
,USBUIRT (multi-zone)
Source:
Comcast/Xfinity X1 Cable
Primary Client: Server Other Clients: (1) HD200, (1) HD300
Retired Equipment: MediaMVP, PVR150 (x2), PVR150MCE,
HDHR, HVR-2250, HD-PVR
Reply With Quote
  #6  
Old 03-11-2020, 12:21 PM
craigap craigap is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2006
Location: Madison, WI
Posts: 343
Thanks to everyone for the speedy input. I will start tinkering with your suggestions over the next week or so, and see if I can't zero in on the problem. Just to add some additional info: This is on Windows 10 pro 64 bit using Sagetv 9 64 bit. My computer did do an update the other day. Maybe I will also try to roll that back and see if that does anything as well.

Thanks again.
Reply With Quote
  #7  
Old 03-11-2020, 01:37 PM
tvmaster2's Avatar
tvmaster2 tvmaster2 is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jun 2005
Location: tarana
Posts: 3,616
Quote:
Originally Posted by Tiki View Post
I recently (last couple months) have seen my USBUIRT become unresponsive in Sage (could no longer navigate the Sage menus), but I could still see the red status light blink on the USBUIRT when I pressed buttons on my remote. Itís happened maybe 2 or 3 times. Restarting the Sage UI has fixed it for me every time.

I am using 32-bit Sage in service mode on a Windows 10 machine.

I have been using Sage and USBUIRT for many years without issue, so maybe this is related to a Windows update?
I assume USB-UIRT wonít be updated in any way going forward?
__________________
Sage 9 server = Gigabyte AMD quad-core - 4 gigs - integrated ATI HD4200 chipset - SSD boot, Hitachi Deskstar show drives. HD-PVR - Colossus - Win7 32 bit. HD200/300ís networked. HDHomerun tuner. "If you've given up on Weird Al, you've given up on life" - Homer Simpson
Reply With Quote
  #8  
Old 03-11-2020, 04:41 PM
wayner wayner is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto, ON
Posts: 6,766
I don't think the USB-UIRT has been updated in a while. I think it was the personal project of one person, Jon Rhees, who occasionally posted on this forum. He is a user on this forum but be hasn't posted for a while (once in the last thirteen years). But you might want to PM him - his username is jrhees - see https://forums.sagetv.com/forums/sea...rchid=12193927

One alternative for a blaster, assuming that you can get it for a good price on somewhere like eBay, is a Global Cache IP2IR. There are threads here on this device and it connects via ethernet and is controlled via IP commands. It is overkill in some ways but it does the job.
__________________
New Server - Sage9 on unRAID 2xHD-PVR, HDHR for OTA
Old Server - Sage7 on Win7Pro-i660CPU with 4.6TB, HD-PVR, HDHR OTA, HVR-1850 OTA
Clients - 2xHD-300, 8xHD-200 Extenders, Client+2xPlaceshifter and a WHS which acts as a backup Sage server
Reply With Quote
  #9  
Old 03-11-2020, 04:42 PM
Tiki's Avatar
Tiki Tiki is offline
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Southwest Florida, USA
Posts: 1,881
Quote:
Originally Posted by tvmaster2 View Post
I assume USB-UIRT wonít be updated in any way going forward?
Well AFAIK itís still an actively sold and supported product, so I wouldnít assume that. But not sure that any updates are necessary.
__________________
Server: Ryzen 2400G with integrated graphics, ASRock X470 Taichi Motherboard, HDMI output to Vizio 1080p LCD, Win10-64Bit (Professional), 16GB RAM
Capture Devices (7 tuners): Colossus (x1), HDHR Prime (x2)
,USBUIRT (multi-zone)
Source:
Comcast/Xfinity X1 Cable
Primary Client: Server Other Clients: (1) HD200, (1) HD300
Retired Equipment: MediaMVP, PVR150 (x2), PVR150MCE,
HDHR, HVR-2250, HD-PVR
Reply With Quote
  #10  
Old 03-11-2020, 07:17 PM
craigap craigap is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2006
Location: Madison, WI
Posts: 343
I fixed it. Not entirely sure what did it, but what I did was: downloaded the SageTV v9 64bit installer and ran the repair function. I started to go through the initial setup of Sage up to and through the portion where you do the remote setup. I got back on the forum because that "Known Issue" with the UIRT was showing up, so I followed the directions and copied that one file into the Windows/System32 folder. Then I realized that I didn't start the service first, and so I did that and obviously all the setting were done already now. Tried the remote and it worked. The test on the bottom of this post is from the installer page. Maybe windows reinstalled the driver for the UIRT and the 64bit got replaced with the 32bit one.

Thanks for all the input.

Craig

On the 64 bit version USBUIRT install may not complete fully and you may need to perform the following manual steps AFTER the install completes.
Copy uuirtdrv.dll from "SageTV\redist\usbuirt\amd64" folder into your Windows\System32 directory. Note that there will already be one there from the USB-UIRT driver install, but it is the 32-bit one and shouldn't be there anyway (the 32 bit one will be in SysWOW64 folder). Warning: If you reinstall the USB-UIRT driver for any reason it may replace this file with the 32-bit one.

Last edited by craigap; 03-11-2020 at 07:20 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 03-14-2020, 05:17 PM
craigap craigap is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2006
Location: Madison, WI
Posts: 343
Thought I would just add that Jon Rhees is indeed still building and supporting the USB-UIRT. Took 4 days for an email response, but got one nonetheless.
Reply With Quote
  #12  
Old 03-14-2020, 10:21 PM
tvmaster2's Avatar
tvmaster2 tvmaster2 is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jun 2005
Location: tarana
Posts: 3,616
Quote:
Originally Posted by craigap View Post
Thought I would just add that Jon Rhees is indeed still building and supporting the USB-UIRT. Took 4 days for an email response, but got one nonetheless.
Wow - didnít expect that. great news
__________________
Sage 9 server = Gigabyte AMD quad-core - 4 gigs - integrated ATI HD4200 chipset - SSD boot, Hitachi Deskstar show drives. HD-PVR - Colossus - Win7 32 bit. HD200/300ís networked. HDHomerun tuner. "If you've given up on Weird Al, you've given up on life" - Homer Simpson
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HD-PVR dead? wayner Hardware Support 29 04-27-2015 01:45 PM
Is my HD-PVR dead? iammike Hardware Support 10 10-28-2010 07:42 AM
HD-PVR dead? Dean_H Hardware Support 4 03-02-2009 11:06 AM
HD DVD dead? stanger89 The SageTV Community 83 04-08-2008 08:52 PM
Dead MVP? paulbeers SageTV Media Extender 1 01-15-2007 04:42 PM


All times are GMT -6. The time now is 07:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.