SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-10-2008, 02:37 PM
djseto djseto is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 134
Angry PureVideo with Sage 6 -- Need Help!

I searched the threads, but couldnt find anything threads that are recent regarding my problem. I have (2) HVR-1600 cards on my system. My video card is a NVideo GeForce 6150 that is integrated on my Asus M2npv-vm motherboard. I dedicated 256MB of RAM to it.

I installed the display drivers from the motherboard CD and then downloaded and installed the latest version of Purevideo. When I look at the MPEG2 Decoder options in Sage, I only see Default, InterVideo NonCSS Decoder for Happaugge, and SageTV MPEG Decoder. I do not see anything for PureVideo. I downloaded and ran the Windows Decoder Checkup Utility and I have NVidia Video Decoder selected as my preferred decoder. When I play back anything in Sage, I see no PureVideo icon. Also, if I try to play a DVD in Windows Media Player, I get a digital copyright error. What I am I doing wrong? This is driving me nuts
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2008, 02:58 PM
GKusnick's Avatar
GKusnick GKusnick is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5,083
I'd suggest getting your graphics drivers from the Nvidia website and not from the motherboard CD (which may not be up-to-date).

If you run Sage as a service and install PureVideo while the service is running, Sage won't notice that it's been installed until you restart the service.

Best practice with PureVideo is to make sure it's the preferred decoder and then set Sage to use the default decoder rather than choosing PureVideo explicitly in Sage. There's a bug in PureVideo that prevents the tray icon from working properly when you choose it explicitly.

Also see this thread for issues with decoder merits in version 6.
__________________
-- Greg
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2008, 04:50 PM
djseto djseto is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 134
I fixed it with some help from OttoNP, who is a good friend of mine. It turns out that even though the windows decoder checker showed NVidia as the preferred decoder, it wasnt. I went in WMP and under DVD --> Advanced and it showed HCW AC3 Decoder, which is installed by the WinTV application that came with my hvr-1600 card. Even though I uninstalled the software, it left the decoder installed. I searched for *.ax and found a Happaugge folder in my Windows/System32 directory. I ran the "regsvr32 /u" command on each .ax file in that Happaugge directory until the DVD-->Advanced properties brought up the Nvidia decoder. Only then did SageTV pick up the the NVidia Purevideo. Unfortunately, SD cable looks worse with PureVideo (very blocky with standard def video with motion)than it did with the other decoder. HD content is about the same, but the de-interlacing is smoother.
Reply With Quote
  #4  
Old 01-10-2008, 05:15 PM
krbaugh krbaugh is offline
Sage User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 62
I have been very frustrated trying to get purvideo to run
Nvidia is no help
When I go to wmp tools dvd and advanced I see a audio decoder?
When I check with the microsoft tool it says purevideo is the default
and when I run video in sagetv I don't get a purvideo icon in the system tray
or dod I get one when I play a dvd with WMP


Reply With Quote
  #5  
Old 01-11-2008, 12:44 AM
djseto djseto is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 134
Quote:
Originally Posted by krbaugh View Post
I have been very frustrated trying to get purvideo to run
Nvidia is no help
When I go to wmp tools dvd and advanced I see a audio decoder?
When I check with the microsoft tool it says purevideo is the default
and when I run video in sagetv I don't get a purvideo icon in the system tray
or dod I get one when I play a dvd with WMP


In WMP I see the AC3 Filter Audio Decoder which is what I believe you should be seeing under DVD-->Advanced. When you play a DVD in WMP, do you see the Purevideo icon? If you do, then WMP is using it as the default player.

In SageTV, select Default and NOT any of the NVidia Decoders in the MPEG2 decoder menu.

When you run the Decoder Checker Program from Micrososft, how many decoders does it list and what are they called? What tuner cards are you using?
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2008, 05:58 AM
Polypro Polypro is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 1,803
Direct Show Filter Manager really makes things easy here...you can see what decoder is preferred by color, change merits, register/unregister, and change options. Reboot and Windows will pick up the new merits.

http://www.softella.com/dsfm/index.en.htm

P
Reply With Quote
  #7  
Old 01-13-2008, 05:06 PM
krbaugh krbaugh is offline
Sage User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 62
Thanks!
Big help one would think that installing Purevideo would make the settings need for it to WORK!
Reply With Quote
  #8  
Old 01-13-2008, 07:53 PM
GTwannabe's Avatar
GTwannabe GTwannabe is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 434
Quote:
Originally Posted by krbaugh View Post
Thanks!
Big help one would think that installing Purevideo would make the settings need for it to WORK!
PureVideo is fine. The problem is that the new SageTV video decoder (6.3.x) overrides and ignores your default MPEG2 decoder setting. SageTV must be set to Default for the tray icon to appear. However, since Sage mucked up your decoder merits, the SageTV Video Decoder is being used.

Try unregistering the SageTV video decoder with the following command:

regsvr32 /u "C:\Program Files\SageTV\SageTV\stvm2vd.ax"
__________________
Intel NUC SageTV 7 server - HDHomeRun PRIME - 2TB iSCSI ReadyNAS storage
Intel i3 HTPC SageTV 7 Client - Win 7 x64 - Onkyo TX-674
Reply With Quote
  #9  
Old 01-14-2008, 01:07 AM
GKusnick's Avatar
GKusnick GKusnick is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 5,083
Quote:
Originally Posted by GTwannabe View Post
Try unregistering the SageTV video decoder with the following command:

regsvr32 /u "C:\Program Files\SageTV\SageTV\stvm2vd.ax"
Unregistering is the brute-force solution of last resort and should be used only if you never want to use the Sage decoder at all. A better solution is to download a filter manager as suggested above and adjust the filter merits manually.
__________________
-- Greg
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nvidia Purevideo vs. Purevideo HD msmith8228 SageTV Software 3 01-01-2008 05:51 PM
USB-UIRT does not transmit with Sage 5. Albert Hawking Hardware Support 2 06-18-2006 03:45 PM
Sage VMR9 vs purevideo VMR9.... docluv01 Hardware Support 5 03-08-2006 05:29 AM
Sage UI disappears during playback Keith SageTV Software 17 03-03-2006 03:31 AM
How To: In-place recompression of Sage Recordings nielm SageTV Customizations 39 02-18-2006 11:32 PM


All times are GMT -6. The time now is 02:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.