SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Media Extender

Notices

SageTV Media Extender Discussion related to any SageTV Media Extender used directly by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to a SageTV supported media extender should be posted here. Use the SageTV HD Theater - Media Player forum for issues related to using an HD Theater while not connected to a SageTV server.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-23-2008, 09:04 AM
Sam Sam is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 110
MVP won't load application

I purchased a used (wired) MVP off ebay, but it gets stuck on the loading application phase. What can cause that other than firewall settings? I've triple checked the rules for it, and also tried with the firewall completely disabled.

Here are some relevant facts:

- Hardware seems fine. If I shut down Sage service and install the Hauppage media server, the box loads and runs it without an issue. I have stopped those services and uninstalled Hauppage media server, so it is not a conflict here.

- Sage server and MVP are connected to same gigabit switch, so there should not be a routing issue

- MVP makes it past the checking ethernet and DHCP stages, then hangs on the loading application message. During this time the network activity lights on the MVP and switch port flash only intermittently, as if polling looking for a server. I don't see the same green light activity I do when loading with the Hauppage media server software as the server.

- Sage TV has the server enabled, with a PlaceShifter license installed. I can use PlaceShifter from other PCs in the LAN, so I know the server is active and has a valid placeshifter / extender license. Placeshifter is not active on any device when trying to get the MVP to load.

- The FAQ show the MVP needs several ports placeshifter doesn't, but not only are all of them enabled, but the MVP also fails to load when the firewall is completely turned off.

Watching the activity lights by the RJ45 jacks, I'd surmise the MVP is polling for a server but not finding it. Yet placeshifter works, and all firewalls are completely disabled. The MVP works fine with the Hauppage server.

What am I missing here?

Were there early MVP models which would not recognize and work with Sage? I don't know the age of this box since it was used off eBay.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-23-2008, 09:22 AM
Taddeusz Taddeusz is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Nov 2004
Location: Yukon, OK
Posts: 3,919
Does your Sage server have multiple network adapters on it?
__________________
Server: i5 8400, ASUS Prime H370M-Plus/CSM, 16GB RAM, 15TB drive array + 500GB cache, 2 HDHR's, SageTV 9, unRAID 6.6.3
Client 1: HD300 (latest FW), HDMI to an Insignia 65" 1080p LCD and optical SPDIF to a Sony Receiver
Client 2: HD200 (latest FW), HDMI to an Insignia NS-LCD42HD-09 1080p LCD
Reply With Quote
  #3  
Old 04-23-2008, 09:32 AM
Sam Sam is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 110
Quote:
Originally Posted by Taddeusz View Post
Does your Sage server have multiple network adapters on it?
In fact it does, though I have set the priority of them in WinXP's Network Connections -> Advanced. Also note that placeshifter works, which at least to me, implies the Sage service must be using the right adapter.

I can't find anything in Sage setup to tell it to bind to a specific adapter.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-23-2008, 09:51 AM
carlgar carlgar is offline
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2003
Location: Brentwood, TN
Posts: 1,866
Try the miniserver/forced_server_ip= parameter in the sage properties file. It should be the IP address of the NIC on the server that can get to the MVP.
__________________
Server : Intel Core i7 2.8 GHz Processor: Gigabyte X58A-UD3R Motherboard: 6 GB Memory : 1 120 GB Intel SSD :3 2 TB WD hard drives:1 Hauppauge PVR 2250: 3 HDHomeRuns:1 HD300 extender;1 HD200 extender;1 HD100 extender 2 MVP Media Extenders: Windows 7 64 bit Home Premium all updates applied, SageTV V7.1.7.254.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-23-2008, 12:09 PM
CollinR CollinR is offline
Sage Icon
 
Join Date: Dec 2004
Location: Tulsa, OK
Posts: 1,305
What is providing dhcp? I put a dhcp server on my Sage box and all MVP troubles disappeared.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-23-2008, 12:35 PM
carlgar carlgar is offline
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2003
Location: Brentwood, TN
Posts: 1,866
That is up to the user to know. The XP OS would provide a DHCP server if the network was set up in a certain manner. Most routers have a DHCP server. My DSL router provides the DHCP server for one of my networks and I use the tfpd32 program to provide the DHCP server for my other network. I never did like the one provided by the XP OS and I have not seen one for VISTA.
__________________
Server : Intel Core i7 2.8 GHz Processor: Gigabyte X58A-UD3R Motherboard: 6 GB Memory : 1 120 GB Intel SSD :3 2 TB WD hard drives:1 Hauppauge PVR 2250: 3 HDHomeRuns:1 HD300 extender;1 HD200 extender;1 HD100 extender 2 MVP Media Extenders: Windows 7 64 bit Home Premium all updates applied, SageTV V7.1.7.254.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-23-2008, 01:27 PM
Sam Sam is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 110
Quote:
Originally Posted by carlgar View Post
Try the miniserver/forced_server_ip= parameter in the sage properties file. It should be the IP address of the NIC on the server that can get to the MVP.
Thanks, that did it. While there, I also noticed another property which seemed strange to me:

miniserver/gateway=192.168.0.1

If I ever had a 192.168.0.x segment to my LAN, it was years ago. Should this be my normal gateway IP? I'm assuming it should be. I also changed it, plus added the forced server IP, and things are working anyway.

So thanks!
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MVP Boot Lessons Learned - SageTV Menus - Helius, 86001, 86019 tv4me SageTV Media Extender 7 12-02-2008 06:15 AM
MVP and Powerline Networking: Incompatible? mdnttoker SageTV Media Extender 24 11-07-2007 12:11 AM
SageTV software with Hauppage MVP problems continued dbritton SageTV Media Extender 4 11-07-2006 06:59 AM
MVP Never Progresses past "Starting Application" MrApollinax SageTV Media Extender 49 01-03-2006 04:25 PM
BDA Tuner Test Application Stealth1971 Hardware Support 17 04-19-2005 10:50 AM


All times are GMT -6. The time now is 08:48 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.