SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Development and Customizations > SageTV v7 Customizations

Notices

SageTV v7 Customizations This forums is for discussing and sharing user-created modifications for the SageTV version 7 application created by using the SageTV Studio or through the use of external plugins. Use this forum to discuss plugins for SageTV version 7 and newer.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-26-2010, 04:26 PM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
Plugin: Install Disk Usage

Install Disk Usage v1.00 for SageTV 7. This plugin displays a small bargraph in the header indicating how much space is left on the drive where SageTV is installed.

To configure go to Setup->Detailed Setup->Customize and look for "Install Disk Usage" near the end of the list.

I have Sage installed on a small Hard Drive and several times the drive has unexpectedly filled up with large log files, fanart, and operating system leftovers. This STVi allows you to immediately see how full the install drive is and can optionally display System Messages if the usage exceeds user defined thresholds.
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-26-2010, 04:37 PM
gplasky's Avatar
gplasky gplasky is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2003
Location: Howell, MI
Posts: 9,203
This will also help SageTV users that run Sage on a WHS. WHS uses a 20GB OS drive and after Playon or scaling your Fanart and /or thumbnails sometimes there is not a lot of disk space left. This will definitely help keep an eye on that.

Gerry
__________________
Big Gerr
_______
Server - WHS 2011: Sage 7.1.9 - 1 x HD Prime and 2 x HDHomeRun - Intel Atom D525 1.6 GHz, Acer Easystore, RAM 4 GB, 4 x 2TB hotswap drives, 1 x 2TB USB ext Clients: 2 x PC Clients, 1 x HD300, 2 x HD-200, 1 x HD-100 DEV Client: Win 7 Ultimate 64 bit - AMD 64 x2 6000+, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H MB, RAM 4GB, HD OS:500GB, DATA:1 x 500GB, Pace RGN STB.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-26-2010, 05:57 PM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
Glad you find it useful. I have not tested it on WHS so please let me know if you find any errors.
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #4  
Old 08-07-2010, 06:55 AM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
Version 1.01

Version 1.01 now available in the repository. Fixed an attribute initialization error that caused an error message in the logfile.

Tom
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-07-2010, 08:08 AM
PLUCKYHD PLUCKYHD is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 6,257
Just wanted to add thanks from another WHS user.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-07-2010, 08:53 AM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
Quote:
Originally Posted by PLUCKYHD View Post
Just wanted to add thanks from another WHS user.
You're welcome.
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #7  
Old 08-07-2010, 11:16 AM
Mitch G Mitch G is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 323
Would it be possible to expand the functionality so it shows how much space is available on other drives as well? I would like to use this to give me an idea of how much space I have available in my recording directories.


Mitch
Reply With Quote
  #8  
Old 08-07-2010, 01:03 PM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
Mitch,

It's certainly possible but I'm not sure how to present the information in the screen header so it makes sense. There's not much room to work with and I'm not sure how I'd be able to clearly show which bar corresponded to which drive.

I personally like the disk usage bar that's now at the bottom of the menu if you are using the malore menus. That not only shows you how much space is left, but it also tells you how much will be used in the next two days based on your recording schedule.

I think there is an import available for the default menu's as well, but I'm not sure. I'd be more inclined to port the malore bar over to the default STV if it's not already available.

Tom
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #9  
Old 08-07-2010, 03:45 PM
Mitch G Mitch G is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 323
Yeah i don't care for the malore bar. I like your little bar. I don't think it has to be any too fancy. I'm just thinking of something where I get to provide a list of one or drives and the plugin simply adds up all the used space and divides that by the drives' total space and colors the bar accordingly.

Mitch
Reply With Quote
  #10  
Old 08-07-2010, 04:43 PM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
How do you propose the bars get labeled so you know which disk is which? (Assuming you have more than 1 drive you use for recordings.)
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #11  
Old 08-08-2010, 10:04 AM
Mitch G Mitch G is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 323
I'm thinking more of just having a single bar that just represents all the drives I identify.
The real feature being that I can specify any(?) number of drives for the bar to represent as a whole.
I'm just looking for a simple, gross indicator of space.

That said, maybe it makes sense to offer two bars - one is "SageTV Home" and the other is "Recordings" or something like that.


Mitch
Reply With Quote
  #12  
Old 10-14-2010, 05:03 PM
MalibuDave42 MalibuDave42 is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2008
Location: Denver, CO
Posts: 81
I like how simple it is. The problem for me is that the drive where Sage is installed does not have much meaning since that drive is just the OS and installed programs. I would prefer the meter to monitor the value/directories that I have identified for recording space. The System Information calculates two values: video (which I am assuming is recorded TV) and library (which I assume is everything else). Having your bar represent the video calculations (if my assumptions are correct) would be GREAT.

Another thought, you might overlay an orange bar (or color chosen in your configuration) to represent upcoming shows. The number of days into the future could be in your config too.

Yet another thought, displaying the disk drive icon does not add value. The greatness of this plugin is the simple bar which gives the story of upcoming recordings and the comfort there is enough space left to get the job doe in one simple stacked bar.
__________________
Intel quad core 2.7ghz, 4gb DDR2, nvidia 9500GT, 2 gigabit lans, 7Tb and counting
Connected directly to a Panasonic TH-58PZ800U
HDHR (on dedicated network) & HVR1800 OTA; Comcast STB tuned with firewire via HD-PVR
HD-300, dang it, too late

Last edited by MalibuDave42; 10-14-2010 at 05:10 PM.
Reply With Quote
  #13  
Old 10-14-2010, 05:23 PM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
Dave,

There are other plugins that already do what you are looking for. Personally, I use the "secret" malore menus but there are other ways to see graphically how much space is remaining on your recording drives.

The purpose of this plugin was specifically to monitor the usage on the drive Sage is installed on because there are no other plugins (that I know of) that do the same thing. Some plugins, and even Sage itself, leave log files and temp files laying about which eventually can use up quite a bit of disk space.

As for the drive icon, I only put that in to distinguish the bar from the bar used by the CPU Meter and the Java Heap Monitor.

Tom
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #14  
Old 10-15-2010, 04:32 AM
MalibuDave42 MalibuDave42 is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2008
Location: Denver, CO
Posts: 81
I keep hearing about the Malore menus here, but do not know enough about them to yet. Thanks for the tip on that.

WRT to your plugin -- After re-reading your original posting, I can clearly see your intended usage is written there. Though without knowledge of secret Malore, disk usage seemed like a missing feature.

Thanks a lot for your response. And, continued great work extending Sage
__________________
Intel quad core 2.7ghz, 4gb DDR2, nvidia 9500GT, 2 gigabit lans, 7Tb and counting
Connected directly to a Panasonic TH-58PZ800U
HDHR (on dedicated network) & HVR1800 OTA; Comcast STB tuned with firewire via HD-PVR
HD-300, dang it, too late
Reply With Quote
  #15  
Old 12-21-2010, 05:55 PM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
Version 1.10 is available. It now uses the new STV hook that allows multiple Plugins to add icons to the header.
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #16  
Old 12-24-2010, 09:52 AM
Carey Carey is offline
Sage User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Winnipeg
Posts: 20
Quote:
Originally Posted by tmiranda View Post
Version 1.10 is available. It now uses the new STV hook that allows multiple Plugins to add icons to the header.
Hello,

I'm fairly new to SageTV, I'm a previous BeyondTV user, and I'm still getting familiar with SageTV. I'm using your plugins Java Heap Monitor and Install Disk Usage on my SageTV Clients, but it shows as "Not Compatible" on my SageTV server.

My SageTV version is 7.0.23.246, and my SageTV7.xml version is 7.0.23.0 on both the server and clients. Java is up to date.

Any ideas why I can install it on the clients but not the server computer? Your suggestions on what could be wrong, or what I'm missing, are appreciated.

Carey
Reply With Quote
  #17  
Old 12-24-2010, 11:38 AM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
The plugin depends on the latest STV update.

Go to Setup->Detailed Setup->Advanced and look for "Check for STV Update". You will need to have version 2010120101.

Tom
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #18  
Old 12-24-2010, 12:01 PM
Carey Carey is offline
Sage User
 
Join Date: Dec 2010
Location: Winnipeg
Posts: 20
Quote:
Originally Posted by tmiranda View Post
The plugin depends on the latest STV update.

Go to Setup->Detailed Setup->Advanced and look for "Check for STV Update". You will need to have version 2010120101.

Tom
Thank you Tom, that's exactly what I missed on this machine. I must of over looked it on that computer when there were several updates and then cleared the "Messages" area.

Happy Holidays!

Carey
Reply With Quote
  #19  
Old 11-21-2015, 05:24 AM
tmiranda's Avatar
tmiranda tmiranda is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2005
Location: Central Florida, USA
Posts: 5,851
EOL?

Is anybody using this PlugIn? If not I will EOL it instead of migrating it from Google Code to GitHub.
__________________

Sage Server: 8th gen Intel based system w/32GB RAM running Ubuntu Linux, HDHomeRun Prime with cable card for recording. Runs headless. Accessed via RD when necessary. Four HD-300 Extenders.
Reply With Quote
  #20  
Old 11-21-2015, 04:07 PM
rnadeau's Avatar
rnadeau rnadeau is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jun 2006
Location: Maine
Posts: 500
I am still using it!
__________________
Sage Tv Server-Amd 4200FX quad core, Asus Nvidia EN610 Hdmi out , 8 Gig Ram ,(3) HVR-1800, 3.5 terrabyte storage, Windows 8 Pro on sage 9.09 system . Media Server- 6 Terabytes on 5 drives, Amd x2 6000 8 useable gig ram on win 7 32 bit media server.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
plugin, install once, available everywhere? Deacon Crusher SageTV Beta Test Software 4 07-23-2010 12:52 PM
High CPU Usage on virgin install of 7.0.11 personalt SageTV Beta Test Software 6 07-03-2010 04:53 AM
Need help avoiding HD-PVR install/usage troubles... t4uecker Hardware Support 2 01-06-2010 09:36 AM
Disk usage bar problem Axeman SageTV Customizations 0 05-17-2007 02:03 PM
Parental usage log plugin? Sam SageTV Customizations 1 10-24-2006 07:51 AM


All times are GMT -6. The time now is 07:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.