SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-07-2009, 09:34 PM
MrD MrD is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington DC
Posts: 387
DTV USB/Serial Control

fyi,

to save yourself countless hours of stupid trouble shooting the latest firmware 42EB on the DTV-H2x receivers seems to have busted the USB/serial channel control.
__________________
[size=1]-MrD
=============
Linux Server 7.1.9 (1)HD300 (1) HD200 (1) HD100 (2) PC Clients
Intel Xeon L? 32Gb
CetonTV cable card /FIOS

Last edited by MrD; 07-07-2009 at 09:43 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-08-2009, 07:49 AM
Beefcake550 Beefcake550 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 706
I have an H21 and still ahve no problems....when did the firmware download to your box?

Also, i'm using the EXETuner plugin instead of Sage's built in support. Perhaps that's the difference the plugin uses and exe caleld directv.exe to change channels...
Reply With Quote
  #3  
Old 07-08-2009, 04:17 PM
MrD MrD is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington DC
Posts: 387
Quote:
Originally Posted by Beefcake550 View Post
I have an H21 and still ahve no problems....when did the firmware download to your box?

Also, i'm using the EXETuner plugin instead of Sage's built in support. Perhaps that's the difference the plugin uses and exe caleld directv.exe to change channels...
How are you using EXEtuner and serial control? Sage has built in support for DTV serial control.

It's the serial control on the receiver (i.e. usb port) that is now broken.
__________________
[size=1]-MrD
=============
Linux Server 7.1.9 (1)HD300 (1) HD200 (1) HD100 (2) PC Clients
Intel Xeon L? 32Gb
CetonTV cable card /FIOS
Reply With Quote
  #4  
Old 07-08-2009, 06:38 PM
HelenWeathers's Avatar
HelenWeathers HelenWeathers is offline
Sage Icon
 
Join Date: Aug 2008
Location: Miami, Florida
Posts: 1,321
According to Paterson's web site only the H21-200 is affected and on that model the USB port is disabled.

Here's a quote from the site:
Quote:
July 8, 2009 - An update for H21-200 receivers from DirecTV disables the USB port. Stay tuned while we work with DirecTV to resolve this issue.
__________________
Server: SageTV 9, Win10/32, Intel DP55KG Mb, Intel QC i5 2.66GHz , 4GB 1333MHz DDR3 SDRAM, 2 Hauppauge 2255s for 4 OTA ATSC tuners, HDHRPrime w Comcast, 3 STP-HD300s 20101007-0 firmware, nVidia Shield. Java v7u55. Plugins:SD EPG, OpenDCT
Reply With Quote
  #5  
Old 07-08-2009, 08:16 PM
Beefcake550 Beefcake550 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 706
Well, just before Sage ahd the direcTV serial control working proerly on the H21, I had gone the route of trying out the EXEtuner plugin. The registry key points to an exectuable that runs to chagne the channel. I got the executable from a GBPVR forum for changing DirecTV channels via command line. A google search could find it for you.

Since I was successful in that experiment, I have used the motto, "If it ain't broke, don't fix it" many times when temped over to using the built in support.
Reply With Quote
  #6  
Old 07-08-2009, 09:56 PM
HelenWeathers's Avatar
HelenWeathers HelenWeathers is offline
Sage Icon
 
Join Date: Aug 2008
Location: Miami, Florida
Posts: 1,321
MrD: Did you try shutting down your system and unplugging your receiver for a few minutes before restarting your whole system and repowering your receiver??
__________________
Server: SageTV 9, Win10/32, Intel DP55KG Mb, Intel QC i5 2.66GHz , 4GB 1333MHz DDR3 SDRAM, 2 Hauppauge 2255s for 4 OTA ATSC tuners, HDHRPrime w Comcast, 3 STP-HD300s 20101007-0 firmware, nVidia Shield. Java v7u55. Plugins:SD EPG, OpenDCT
Reply With Quote
  #7  
Old 07-09-2009, 11:20 AM
71_Cuda 71_Cuda is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 101
I have two DTV receivers (1 H20 and 1 HR20), and I'm using the built in Sage serial control on the H20 and the EXETuner plugin for the HR20. I was using the EXETuner on both initially. My reason... I had an OTA antenna integrated into the boxes and I needed the directv.exe app (used with EXETuner) to be able to send the dashes "-" for the subchannels. The built in SageTV serial control can't send dashes. That's a problem for integrated locals and any other dashed subchannels DTV may use. Mine were working fine for a while. Then I started having problems with the HR20. It would only receive the first digit. Usually rebooting the box would fix it, but after 1-3 days the problem would return. It became unreliable and a nuissance. I switched serial tuning for that box to the built in Sage option and it's worked fine since. Of course I can't tune locals on that one anymore. But that's not a problem since I ended up with 3 OTA tuners trying to solve another problem. I've just made those top priority and set the HR20 to 5th priority. The chances of it needing to tune local now are VERY slim - and I don't currently have other subchannels.

I'm wondering now it my HR20 problem with the EXETuner had anything to do with a firmware update.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-09-2009, 11:23 AM
71_Cuda 71_Cuda is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 101
Quote:
Originally Posted by MrD View Post
fyi,

to save yourself countless hours of stupid trouble shooting the latest firmware 42EB on the DTV-H2x receivers seems to have busted the USB/serial channel control.
I see you have an H20 as well as an H21 receiver. Can you confirm - did it bust it on the H20, too. Or is it just the H21 as Helen indicates from the Patterson website?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-09-2009, 12:31 PM
HelenWeathers's Avatar
HelenWeathers HelenWeathers is offline
Sage Icon
 
Join Date: Aug 2008
Location: Miami, Florida
Posts: 1,321
Quote:
Originally Posted by 71_Cuda View Post
I see you have an H20 as well as an H21 receiver. Can you confirm - did it bust it on the H20, too. Or is it just the H21 as Helen indicates from the Patterson website?
FYI: I have two H20s (H20-100s) and they are both working fine with the most current firmware for them.
__________________
Server: SageTV 9, Win10/32, Intel DP55KG Mb, Intel QC i5 2.66GHz , 4GB 1333MHz DDR3 SDRAM, 2 Hauppauge 2255s for 4 OTA ATSC tuners, HDHRPrime w Comcast, 3 STP-HD300s 20101007-0 firmware, nVidia Shield. Java v7u55. Plugins:SD EPG, OpenDCT
Reply With Quote
  #10  
Old 07-09-2009, 03:18 PM
MrD MrD is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington DC
Posts: 387
Quote:
Originally Posted by 71_Cuda View Post
I see you have an H20 as well as an H21 receiver. Can you confirm - did it bust it on the H20, too. Or is it just the H21 as Helen indicates from the Patterson website?
Oh yeah the H20 still works no problem.
__________________
[size=1]-MrD
=============
Linux Server 7.1.9 (1)HD300 (1) HD200 (1) HD100 (2) PC Clients
Intel Xeon L? 32Gb
CetonTV cable card /FIOS
Reply With Quote
  #11  
Old 07-09-2009, 03:23 PM
MrD MrD is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington DC
Posts: 387
Quote:
Originally Posted by HelenWeathers View Post
MrD: Did you try shutting down your system and unplugging your receiver for a few minutes before restarting your whole system and repowering your receiver??
Yes. I also had a spare patterson device that I swapped out.

I have the system installers test app and I am going to try a null modem cable tonight.

btw, my last H21 died after plugging and un-plugging it (i.e. it never powered up again). So I get a little nervous when I do that step.
__________________
[size=1]-MrD
=============
Linux Server 7.1.9 (1)HD300 (1) HD200 (1) HD100 (2) PC Clients
Intel Xeon L? 32Gb
CetonTV cable card /FIOS
Reply With Quote
  #12  
Old 07-10-2009, 07:56 AM
bhyman1 bhyman1 is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 347
It wold seem that my H21-200 is no longer changing channels with serial control either.

My H21-100 still works fine though.
Reply With Quote
  #13  
Old 07-11-2009, 07:33 AM
MrD MrD is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington DC
Posts: 387
my h21-200 is working again after the reset and turn off usb reset on the patterson device
__________________
[size=1]-MrD
=============
Linux Server 7.1.9 (1)HD300 (1) HD200 (1) HD100 (2) PC Clients
Intel Xeon L? 32Gb
CetonTV cable card /FIOS
Reply With Quote
  #14  
Old 07-11-2009, 11:57 AM
Polypro Polypro is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 1,801
Thank you for this post. H21-200's here...and they stopped working as well.

Can you walk me through exactly how you got them working again, including how to update the Paterson Device (If Needed). I could never figure out how to Interact with the Paterson (Do I plug it into a serial port on an old motherboard?) Thanks, P
Reply With Quote
  #15  
Old 07-11-2009, 03:43 PM
bhyman1 bhyman1 is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 347
I just read over on DBSTalk that apparently you can fix this by leaving the USB device plugged in, hitting reset on the receiver, and then waiting a few minutes for the USB communiactions to come back.

So I'l give this a try tomorrow once I'm home.
Reply With Quote
  #16  
Old 07-11-2009, 08:05 PM
MrD MrD is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Feb 2005
Location: Washington DC
Posts: 387
Quote:
Originally Posted by Polypro View Post
Thank you for this post. H21-200's here...and they stopped working as well.

Can you walk me through exactly how you got them working again, including how to update the Paterson Device (If Needed). I could never figure out how to Interact with the Paterson (Do I plug it into a serial port on an old motherboard?) Thanks, P
my setup:

patterson serial side plugged into pci serial card on pc (also note that I have had success using usb to serial adapters too, i.e. plug usb serial into PC plug patterson into serial adapter)
patterson usb side plugged into receiver usb port

corrective action:

plug patterson usb side into PC usb port
run tv translator patterson software
run test mode (verify test completed ok)
uncheck the "usb reset" check box
plug patterson usb side into receiver
press reset button on the receiver
wait
restart sage (may or may not be necessary)
verify that channels change
__________________
[size=1]-MrD
=============
Linux Server 7.1.9 (1)HD300 (1) HD200 (1) HD100 (2) PC Clients
Intel Xeon L? 32Gb
CetonTV cable card /FIOS
Reply With Quote
  #17  
Old 07-12-2009, 03:54 PM
Polypro Polypro is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 1,801
Thanks for the instructions. Before I unhooked the Patersons, I decided to try a power off (unplugged) reset of the 2 STB's. I powered them off with the front panel power buttons and then removed the power cables. I let them sit for about 15 min (not that that matters...1 sec is probably good enough) and then plugged them back in. After letting them sit for another 10 min or so, I added them back in to sage...and they worked! Serial changing was back to normal. Is there a way to NOT get updates on these boxes?...a way to block DTV from pushing stuff down?

Thanks,

P
Reply With Quote
  #18  
Old 07-31-2009, 09:24 PM
toricred's Avatar
toricred toricred is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern New Mexico
Posts: 1,719
I've been fighting with this same problem every 2 days or so. I have 4 serial controlled H21's. After pulling the plug and re-inserting it works for a couple of days. I have at least one that is using the patersontech and at least one using usb-serial->null modem->serial-usb. Any other ideas to fix this?
Reply With Quote
  #19  
Old 08-01-2009, 10:05 AM
bhyman1 bhyman1 is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 347
Have your tried just a straight up red-button reset after everything is on?
Reply With Quote
  #20  
Old 08-01-2009, 11:52 AM
toricred's Avatar
toricred toricred is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2006
Location: Northern New Mexico
Posts: 1,719
I have just started doing that after reading this thread, but I'm still after a way to not even need that.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DTV Serial Control broke?? 4T2 Hardware Support 2 04-16-2008 09:01 AM
DirectTV serial control on dtv only? ryan711 Hardware Support 1 01-13-2006 11:43 PM
DTV Serial Control in sage 1.48 kevthor SageTV Software 20 01-16-2004 04:18 PM
serial control of dtv ashenshugar SageTV Software 1 08-06-2003 06:49 AM
Thanks for the DTV Serial control... gpurcey SageTV Beta Test Software 1 08-01-2003 10:43 AM


All times are GMT -6. The time now is 07:31 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.