SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1481  
Old 07-08-2011, 04:08 PM
Even Even is offline
New Member
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 2
re: Colossus always freezes after 15 minutes -

Quote:
Originally Posted by SHS View Post
Have you try disable the Firewire port
Thanks SHS,

No luck with disabling the firewire. I finally got an error message in the in the diagnostic log and it looks like the card itsefl. Am going to return it. I picked up another HD-PVR, installed the drivers and it records past 20 minutes with no problems.

I'll restore my system image and on to reinstalling Sage.

Thanks again

Even
Reply With Quote
  #1482  
Old 07-08-2011, 04:17 PM
korben_dallas's Avatar
korben_dallas korben_dallas is offline
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2004
Location: USA
Posts: 1,250
Quote:
Originally Posted by w4rh4wk View Post
Hey jptheripper,
component + spdif worked for me as well.... curse you HDMI lol. i guess that is close as im going to get for a stable system for now. and no sync issues either.
You have all 3 Colossi on component + optical audio?
__________________
SageTV server & client: Win 10 Pro x64, Intel DH67CF, Core i5 2405s, 8 GB ram, Intel HD 3000, 40GB SSD system, 4TB storage, 2x HD PVR component + optical audio, USB-UIRT 2 zones + remote hack, Logitech Harmony One, HDMI output to Sony receiver with native Intel bitstreaming
Reply With Quote
  #1483  
Old 07-08-2011, 04:21 PM
panteragstk's Avatar
panteragstk panteragstk is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 3,312
Quote:
Originally Posted by korben_dallas View Post
You have all 3 Colossi on component + optical audio?
and is that optical audio 5.1?
__________________
SageTV Server: unRAID Docker v9, S2600CPJ, Norco 24 hot swap bay case, 2x Xeon 2670, 64 GB DDR3, 3x Colossus for DirecTV, HDHR for OTA
Living room: nVidia Shield TV, Sage Mini Client, 65" Panasonic VT60
Bedroom: Xiomi Mi Box, Sage Mini Client, 42" Panasonic PZ800u
Theater: nVidia Shield TV, mini client, Plex for movies, 120" screen. Mitsubishi HC4000. Denon X4300H. 7.4.4 speaker setup.
Reply With Quote
  #1484  
Old 07-08-2011, 06:11 PM
w4rh4wk's Avatar
w4rh4wk w4rh4wk is offline
Sage User
 
Join Date: May 2011
Location: Connecticut
Posts: 36
Quote:
Originally Posted by korben_dallas View Post
You have all 3 Colossi on component + optical audio?
correct 3 all with the 29111 drivers and 1 HVR-1600. Im going to try the latest driver with this setup to see if it crashes on Sunday.

Quote:
Originally Posted by panteragstk
and is that optical audio 5.1?
Dolby digital was set to "Off" on all 3 Directv STBs. i can test that as well this sunday pan.
__________________
Sage Server: AMD Ryzen 9 3900; Gigabyte B550 AORUS PRO AC; Win 10 64bit; Nvidia GTX 1050TI; 32GB; 2 HVR-1250 (OTA HD)

Last edited by w4rh4wk; 07-08-2011 at 06:14 PM.
Reply With Quote
  #1485  
Old 07-09-2011, 09:46 AM
SHS's Avatar
SHS SHS is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2003
Location: Vinita, Oklahoma
Posts: 4,586
Quote:
Originally Posted by Even View Post
Thanks SHS,

No luck with disabling the firewire. I finally got an error message in the in the diagnostic log and it looks like the card itsefl. Am going to return it. I picked up another HD-PVR, installed the drivers and it records past 20 minutes with no problems.

I'll restore my system image and on to reinstalling Sage.

Thanks again

Even
Ok then that case the problem has be bad card or something about your system that it dosen't like after all you said it also crash in WinTV and MCE, If you have any time you should try a diff system just besure how ever if it still crashing it must likely a bad card it self that the root problem.
Reply With Quote
  #1486  
Old 07-09-2011, 02:16 PM
rcrang's Avatar
rcrang rcrang is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Winnipeg
Posts: 10
Cool Success!!

I've been watching this thread with interest since buying a Colossus a couple of weeks ago. I was hoping to be one of the very few that didn't have problems with it (ok, I'm stupid). After about a week of reading, changing settings and generally pulling my hair out, I wanted to report that I have everything working smoothly. Perhaps some of my info can help others with their setups.

I first installed the Colossus with the 29.168 drivers. I use component video and optical audio connections. I have the Colossus connected to a Motorola DCT6200 STB and the 2250 connected to another Motorola DCT6200 STB. A USB-UIRT is controlling the channels on both boxes. I have the outputs from the STB's locked to 1080i. My main TV is connected to my HD300 in my living room. I have another TV connected to the SageTV server's video and sound card outputs.

The initial problems I had were similar on both TV's and similar to what others have reported in this thread. Both TV's worked fine for viewing LiveTV on the first and second channel changes. After that, each channel change produced more and more video and audio glitches/stutters until after 5 or 6 changes they were basically locked up (not the server, just the viewability of the channels). As most others have figured out, stopping and starting the SageTV service corrected the stuttering. If the service was freshly started, I had no problems with recordings and no audio/video lag. Summarizing, I could no longer watch LiveTV, but I could record - with frequent service restarts to ensure that channel changes wouldn't cause any glitches. The one additional problem I had on the TV hooked directly to the SageTV server was that once the glitches started, my remote control (MCE) started behaving erratically also. I would push a button and the computer would think the button was being held down.

I then started trying various things to see if I could correct the problem with LiveTV. I tried using RCA audio instead of optical. I tried locking the STB outputs to 720p. I increased my JAVA heap to 1024. I made various settings changes to sage.properties (like delay_to_wait_after_tuning). NOTHING worked.

Finally today I uninstalled the drivers for both Hauppauge cards. I then installed the 29.111 drivers for the Colossus and the newest drivers for the 2250 (same as I had previously installed). Everything now works! The Colossus is a little slow at changing channels (it might take 3 seconds instead of 2 for the 2250) but with the 29.168 drivers it took about 8 seconds.

I realize I've probably jinxed my success by reporting on it but what the hell. Hopefully what I've written here along with my computer specs will help some of you have some success with your Colossus. The sound and picture are incredible. I have it set on Best for recording (didn't add any custom qualities) and it appears to be recording with VBR because some of the SD channel recordings are even smaller than the Great setting on the 2250 - and with better picture.

I'm certainly no expert, but my guess is that the problems people are having are between the Hauppauge drivers and the type of STB you are using. The real question here is, "why does changing channels cause more and more stuttering?" If anybody wants to throw any questions at me or shed any light, feel free.

Rob
__________________
Hardware: Gigabyte MA790XT-UD4P Mainboard, AMD Phenom II X4 965 CPU, G.Skill Ripjaws 8GB DDR3 RAM
Cards
: XFX NVidia GeForce 9800GTX+, ASUS Xonar Essence STX, Hauppauge WinTV HVR-2250, Hauppauge Colossus
Drives
: 250GB, 500GB, 2-1TB, MyBook 320GB, Elements 1TB, MyBookWorld 2TB, MyBookLive 3TB (All WD)
Peripherals
: Logitech (Performance MX mouse, Illuminated keyboard), USB-UIRT
Network
: Linksys WRT610N router, SageTV HD300
Software
: Win7-64, SageTV 7.1.19
Reply With Quote
  #1487  
Old 07-10-2011, 04:22 PM
mistergq's Avatar
mistergq mistergq is offline
Sage Expert
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 747
With the 6200 box, are you having any issues with audio getting out of sync after each commercial break. With the 29.111 drivers, you won't notice it until about the 4th commercial break.

I discovered that my boxes are locked at 720p, but I am still getting the problem. I am getting to the point I am debating about buy 2 new HD PVR - I wish I did not sell mine already.

Thanks

Tim
__________________
Media Server: Win 7 Home (32 bit), GIGABYTE GA-EP43-UD3L LGA 775 Intel P43 ATX Intel Motherboard, Intel Core 2 Quad Q9505 Yorkfield 2.83GHz, 4 GB Ram, Geforce 9600 GT PCI-E, 1x HD PVR, HD homerun (2x for OTA, 1x for FIOS QAM), 1 x HD Homerun Prime with cablecard from FIOS.

Client: Windows 10 Pro

Media Extenders: HD-200 x 3, HD-200 x 2
Reply With Quote
  #1488  
Old 07-10-2011, 05:16 PM
w4rh4wk's Avatar
w4rh4wk w4rh4wk is offline
Sage User
 
Join Date: May 2011
Location: Connecticut
Posts: 36
update: i was only able to test component + optical audio+ Dolby digital turned on (within the Directv STBs) with the 29111 drivers this weekend. My machine usually crashes within the first 20 mins with all 3 Colossi recording and trying to change channels...... they been going strong for 1 hour without any issues. If that changes, ill let you know.
__________________
Sage Server: AMD Ryzen 9 3900; Gigabyte B550 AORUS PRO AC; Win 10 64bit; Nvidia GTX 1050TI; 32GB; 2 HVR-1250 (OTA HD)
Reply With Quote
  #1489  
Old 07-10-2011, 06:36 PM
rcrang's Avatar
rcrang rcrang is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Winnipeg
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by mistergq View Post
With the 6200 box, are you having any issues with audio getting out of sync after each commercial break. With the 29.111 drivers, you won't notice it until about the 4th commercial break.

I discovered that my boxes are locked at 720p, but I am still getting the problem. I am getting to the point I am debating about buy 2 new HD PVR - I wish I did not sell mine already.

Thanks

Tim
Actually, I've only been recording movies, so no commercials. I will check tomorrow though. I'll record Letterman because a friend is in the audience and let you know. I will say though that I haven't had any sync issues with either driver so far.

Rob
__________________
Hardware: Gigabyte MA790XT-UD4P Mainboard, AMD Phenom II X4 965 CPU, G.Skill Ripjaws 8GB DDR3 RAM
Cards
: XFX NVidia GeForce 9800GTX+, ASUS Xonar Essence STX, Hauppauge WinTV HVR-2250, Hauppauge Colossus
Drives
: 250GB, 500GB, 2-1TB, MyBook 320GB, Elements 1TB, MyBookWorld 2TB, MyBookLive 3TB (All WD)
Peripherals
: Logitech (Performance MX mouse, Illuminated keyboard), USB-UIRT
Network
: Linksys WRT610N router, SageTV HD300
Software
: Win7-64, SageTV 7.1.19
Reply With Quote
  #1490  
Old 07-10-2011, 08:27 PM
w4rh4wk's Avatar
w4rh4wk w4rh4wk is offline
Sage User
 
Join Date: May 2011
Location: Connecticut
Posts: 36
update 2: With Dolby digital turned on, occasionally when i would change the channel the audio would come in as jumbled static. Not every time, but every once in a while. I've turned it off for now.
__________________
Sage Server: AMD Ryzen 9 3900; Gigabyte B550 AORUS PRO AC; Win 10 64bit; Nvidia GTX 1050TI; 32GB; 2 HVR-1250 (OTA HD)
Reply With Quote
  #1491  
Old 07-10-2011, 09:04 PM
rcrang's Avatar
rcrang rcrang is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Winnipeg
Posts: 10
I also noticed the jumbled static once so far. Also, unfortunately I have had some video glitches since I reported everything was working well - but only after about 20 or more channel changes. So, for me, 29.111 is still far better than the newest driver.
__________________
Hardware: Gigabyte MA790XT-UD4P Mainboard, AMD Phenom II X4 965 CPU, G.Skill Ripjaws 8GB DDR3 RAM
Cards
: XFX NVidia GeForce 9800GTX+, ASUS Xonar Essence STX, Hauppauge WinTV HVR-2250, Hauppauge Colossus
Drives
: 250GB, 500GB, 2-1TB, MyBook 320GB, Elements 1TB, MyBookWorld 2TB, MyBookLive 3TB (All WD)
Peripherals
: Logitech (Performance MX mouse, Illuminated keyboard), USB-UIRT
Network
: Linksys WRT610N router, SageTV HD300
Software
: Win7-64, SageTV 7.1.19
Reply With Quote
  #1492  
Old 07-11-2011, 08:05 AM
spacecadet spacecadet is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: May 2005
Location: Lexington, MA
Posts: 388
Quote:
Originally Posted by w4rh4wk View Post
update 2: With Dolby digital turned on, occasionally when i would change the channel the audio would come in as jumbled static. Not every time, but every once in a while. I've turned it off for now.
This sounds similar to a problem I've had in the past (haven't tried SPDIF recently). If the broadcast was shown in true DD 5.1, then everything worked great. However, if the broadcast was shown in 2.0 (like what you might get from an oddball sporting event being shown on ESPN2), then the audio was wonky.

I'd be interested to know if your symptoms are the same (that is, 2.0 broadcast = jumbled static).

FWIW, my provider is Verizon Fios and I use a QIP-72xx STB.
Reply With Quote
  #1493  
Old 07-11-2011, 11:48 AM
rcrang's Avatar
rcrang rcrang is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Winnipeg
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by spacecadet View Post
This sounds similar to a problem I've had in the past (haven't tried SPDIF recently). If the broadcast was shown in true DD 5.1, then everything worked great. However, if the broadcast was shown in 2.0 (like what you might get from an oddball sporting event being shown on ESPN2), then the audio was wonky.

I'd be interested to know if your symptoms are the same (that is, 2.0 broadcast = jumbled static).

FWIW, my provider is Verizon Fios and I use a QIP-72xx STB.
I don't think the static was related to stereo (2.0) audio in my case. I don't remember the channel that caused it but as soon as I flipped away from that channel and then returned to it the static was gone. Also, I do know that I record stereo audio frequently with no audio problems.

Rob
__________________
Hardware: Gigabyte MA790XT-UD4P Mainboard, AMD Phenom II X4 965 CPU, G.Skill Ripjaws 8GB DDR3 RAM
Cards
: XFX NVidia GeForce 9800GTX+, ASUS Xonar Essence STX, Hauppauge WinTV HVR-2250, Hauppauge Colossus
Drives
: 250GB, 500GB, 2-1TB, MyBook 320GB, Elements 1TB, MyBookWorld 2TB, MyBookLive 3TB (All WD)
Peripherals
: Logitech (Performance MX mouse, Illuminated keyboard), USB-UIRT
Network
: Linksys WRT610N router, SageTV HD300
Software
: Win7-64, SageTV 7.1.19
Reply With Quote
  #1494  
Old 07-15-2011, 08:29 AM
metzz71 metzz71 is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 113
any luck with the new driver?
__________________
{Server: Gigabyte EP45-DS3R - Q9550 - 4GB RAM - 2TB Storage - Win7 - Sage 7.x}
{Tuners: (2) Colossus' (1) HDPVR attached to (3) U-Verse STB - (2) Pinnacle USB HD Sticks OTA - (2) HVR1600's OTA}
(Clients: (2) HD200 (1) HD300}
Reply With Quote
  #1495  
Old 07-15-2011, 08:32 PM
KeithAbbott KeithAbbott is offline
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2009
Location: Southeastern Michigan
Posts: 1,312
Quote:
Originally Posted by metzz71 View Post
any luck with the new driver?
Are you talking about the 29192 driver that was released on Monday?
__________________
Server: MSI Z270 SLI Plus ATX Motherboard, Intel i7-7700T CPU, 32GB Memory, Unraid 6.9.2, sagetvopen-sagetv-server-opendct-java11 Docker
Tuners: 2 x SiliconDust HDHomeRun Prime Cable TV Tuners, SiliconDust HDHomeRun CONNECT 4K OTA Tuner
Clients: Multiple HD300 Extenders, Multiple Fire TV Stick 4K Max w/MiniClient
Miscellaneous: Multiple Sony RM-VLZ620 Universal Remote Controls
Reply With Quote
  #1496  
Old 07-16-2011, 05:07 PM
rcrang's Avatar
rcrang rcrang is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2010
Location: Winnipeg
Posts: 10
Quote:
Originally Posted by KeithAbbott View Post
Are you talking about the 29192 driver that was released on Monday?
If you are, the new driver appears to be working perfectly. At least that calms my fears that the Colossus problems were related to Sage and would never be fixed.

I wonder why this thread has died. Maybe the last driver fixed everybody's problems?
__________________
Hardware: Gigabyte MA790XT-UD4P Mainboard, AMD Phenom II X4 965 CPU, G.Skill Ripjaws 8GB DDR3 RAM
Cards
: XFX NVidia GeForce 9800GTX+, ASUS Xonar Essence STX, Hauppauge WinTV HVR-2250, Hauppauge Colossus
Drives
: 250GB, 500GB, 2-1TB, MyBook 320GB, Elements 1TB, MyBookWorld 2TB, MyBookLive 3TB (All WD)
Peripherals
: Logitech (Performance MX mouse, Illuminated keyboard), USB-UIRT
Network
: Linksys WRT610N router, SageTV HD300
Software
: Win7-64, SageTV 7.1.19
Reply With Quote
  #1497  
Old 07-16-2011, 06:22 PM
metzz71 metzz71 is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 113
Yes, the 29192... i missed it until now. I installed it, seems to be a little better for my audio sync problem, but sometimes I lose sound until after commercial break. Keep you posted after a couple more days of using it.
__________________
{Server: Gigabyte EP45-DS3R - Q9550 - 4GB RAM - 2TB Storage - Win7 - Sage 7.x}
{Tuners: (2) Colossus' (1) HDPVR attached to (3) U-Verse STB - (2) Pinnacle USB HD Sticks OTA - (2) HVR1600's OTA}
(Clients: (2) HD200 (1) HD300}
Reply With Quote
  #1498  
Old 07-16-2011, 08:58 PM
sleonard's Avatar
sleonard sleonard is offline
Sage Icon
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 1,506
I didn't notice that. I had tried going from the 29.111 which were pretty stable to the 29.168 but had to revert back. I guess I'll give these latest 29.192 drivers a go.

On another note, I wish Sage could release another update to allow the full 20Mb bitrate allowed by these drivers. I guess I'll have to track down the instructions for adding a custom rate :|

S

Scott
Reply With Quote
  #1499  
Old 07-16-2011, 09:35 PM
KeithAbbott KeithAbbott is offline
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2009
Location: Southeastern Michigan
Posts: 1,312
Quote:
Originally Posted by sleonard View Post
On another note, I wish Sage could release another update to allow the full 20Mb bitrate allowed by these drivers. I guess I'll have to track down the instructions for adding a custom rate :|
Maybe this post: http://forums.sagetv.com/forums/show...&postcount=601
__________________
Server: MSI Z270 SLI Plus ATX Motherboard, Intel i7-7700T CPU, 32GB Memory, Unraid 6.9.2, sagetvopen-sagetv-server-opendct-java11 Docker
Tuners: 2 x SiliconDust HDHomeRun Prime Cable TV Tuners, SiliconDust HDHomeRun CONNECT 4K OTA Tuner
Clients: Multiple HD300 Extenders, Multiple Fire TV Stick 4K Max w/MiniClient
Miscellaneous: Multiple Sony RM-VLZ620 Universal Remote Controls
Reply With Quote
  #1500  
Old 07-18-2011, 11:53 PM
uberpixel uberpixel is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 238
Latest drivers - bright contrast

Anyone else notice the latest drivers make the images look really bright and contrasty?

All the whites are really blown out. Is there a way to adjust this?

I'm still noticing audio sync issues with Component + SPDIF as well.



-uberpixel
__________________
{Server} | i5-3330S | Z77X-UD5H | 8gb DDR3 | Windows 10 Pro |
{Tuners} | (1) HDHomerun (OTA) | (1) HDHomerun Prime + OpenDCT on Comcast |
{Client} | (2) HD300 Extenders | (1) PC Client | Mi Box Android Client | FireTV Stick |
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
PVR-150 and PVR-250 together with hauppauge 45-button remote eallen Hardware Support 0 03-16-2009 06:28 PM
Hauppauge PVR-350 Silver Remote conflicts with PVR-150MCE mayamaniac Hardware Support 45 08-19-2006 07:53 PM
Hauppauge PVR-250 w/ PVR-500MCE Truxton Hardware Support 3 11-24-2005 02:17 PM
Wintv pvr 150 vs the USB2 PVR from hauppauge? steingra Hardware Support 9 10-14-2005 02:23 PM
Hauppauge PVR-350 & PVR-500 coexisting? rwc Hardware Support 7 01-19-2005 01:48 PM


All times are GMT -6. The time now is 10:02 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.