SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > General Discussion > General Discussion

Notices

General Discussion General discussion about SageTV and related companies, products, and technologies.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-26-2010, 06:27 PM
wayner wayner is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto, ON
Posts: 6,656
WHS Vail

The public Beta of the next version of WHS, called Vail, is now available. The biggest improvement that I have seen is that WHS can now back itself up. IT'S ABOUT FREAKIN' TIME!

However I can't tell if it is a 32 bit or 64 bit OS. What drivers will you need to install on WHS Vail given that it is based on Windows Server 2008? Does this mean that the good old firewire drivers for channel change written by Tim M Moore will not work?

Anyone else have any opinions on this?

Given that I am having weird problems on my Sage/WHS system I may try out the beta if/when I get some time.

Anyone else going to do the same?
__________________
New Server - Sage9 on unRAID 2xHD-PVR, HDHR for OTA
Old Server - Sage7 on Win7Pro-i660CPU with 4.6TB, HD-PVR, HDHR OTA, HVR-1850 OTA
Clients - 2xHD-300, 8xHD-200 Extenders, Client+2xPlaceshifter and a WHS which acts as a backup Sage server
Reply With Quote
  #2  
Old 04-26-2010, 08:23 PM
wayner wayner is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto, ON
Posts: 6,656
Apparently Vail is 64 bit only - are there 64 bit firewire drivers for changing channels?
__________________
New Server - Sage9 on unRAID 2xHD-PVR, HDHR for OTA
Old Server - Sage7 on Win7Pro-i660CPU with 4.6TB, HD-PVR, HDHR OTA, HVR-1850 OTA
Clients - 2xHD-300, 8xHD-200 Extenders, Client+2xPlaceshifter and a WHS which acts as a backup Sage server
Reply With Quote
  #3  
Old 04-27-2010, 12:27 AM
medwynd medwynd is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Apr 2010
Location: Texas
Posts: 300
I may try it out depending on what advantages it has. I just got a WHS server running last week so don't know if I can justify upgraded since I just started using it.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-27-2010, 01:27 PM
panteragstk's Avatar
panteragstk panteragstk is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Oct 2008
Location: New Braunfels, TX
Posts: 3,312
Check this review out.
__________________
SageTV Server: unRAID Docker v9, S2600CPJ, Norco 24 hot swap bay case, 2x Xeon 2670, 64 GB DDR3, 3x Colossus for DirecTV, HDHR for OTA
Living room: nVidia Shield TV, Sage Mini Client, 65" Panasonic VT60
Bedroom: Xiomi Mi Box, Sage Mini Client, 42" Panasonic PZ800u
Theater: nVidia Shield TV, mini client, Plex for movies, 120" screen. Mitsubishi HC4000. Denon X4300H. 7.4.4 speaker setup.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-27-2010, 02:10 PM
medwynd medwynd is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Apr 2010
Location: Texas
Posts: 300
Great link, thanks.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-27-2010, 04:51 PM
gplasky's Avatar
gplasky gplasky is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2003
Location: Howell, MI
Posts: 9,203
Add-ins have a brand new add-in file format ( .wssx files from here on in) and the ability to install add-ins on the server directly from one of your home computers. So I don't think existing add-ins will work with Vail.

Gerry
__________________
Big Gerr
_______
Server - WHS 2011: Sage 7.1.9 - 1 x HD Prime and 2 x HDHomeRun - Intel Atom D525 1.6 GHz, Acer Easystore, RAM 4 GB, 4 x 2TB hotswap drives, 1 x 2TB USB ext Clients: 2 x PC Clients, 1 x HD300, 2 x HD-200, 1 x HD-100 DEV Client: Win 7 Ultimate 64 bit - AMD 64 x2 6000+, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H MB, RAM 4GB, HD OS:500GB, DATA:1 x 500GB, Pace RGN STB.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-28-2010, 09:43 PM
BrianDC BrianDC is offline
Sage User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 27
No 64 bit drivers for firewire channel change

So got a secondary box up and running with Vail, no issues with Sage (besides not having a simple add-in feature) or HD-HomeRun.
The concerns regarding the FileSystem and Drive extender are valid and I also want to see if MS will provide a utility to access Vail drives from an XP or Win7 machine.

The real showstopper for me at the moment is the lack of 64 drivers for firewireSTP. I'm really hoping that the release of Vail there may be renewed interest in 64bit drivers that will allow us to change channels via firewire.
__________________
Server: WHS
Encoders: 1x HD Home Run Prime (SageDCT) + 1x Colussus for premium channels over HDMI.
Storage: Synology using iSCSI
Clients: 3x HD200
Reply With Quote
  #8  
Old 04-28-2010, 09:45 PM
wayner wayner is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto, ON
Posts: 6,656
Quote:
Originally Posted by BrianDC View Post
The real showstopper for me at the moment is the lack of 64 drivers for firewireSTP. I'm really hoping that the release of Vail there may be renewed interest in 64bit drivers that will allow us to change channels via firewire.
Darn - I was worried about that. I want to try this out but I want to stay with firewire channel change - it looks like that won't be possible.
__________________
New Server - Sage9 on unRAID 2xHD-PVR, HDHR for OTA
Old Server - Sage7 on Win7Pro-i660CPU with 4.6TB, HD-PVR, HDHR OTA, HVR-1850 OTA
Clients - 2xHD-300, 8xHD-200 Extenders, Client+2xPlaceshifter and a WHS which acts as a backup Sage server
Reply With Quote
  #9  
Old 04-29-2010, 01:00 PM
TallMomof2's Avatar
TallMomof2 TallMomof2 is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 258
Since there isn't an easy migration path from 32 bit WHS to 64 bit Vail, I'll be waiting until I move on to WHS v2. My drive pool is up to 12TB now and it would take a long time to copy all that over to the new 64 bit system.
__________________
Server: Windows 8x64, ASUS P8 H67-M Pro Micro ATX, Core i5, 8 RAM, 14TB running latest Sage

Clients: HD200, HD300, Win7 Desktop

Capture Devices: Hauppauge Colossus & 1 HDHR, TV Service: Verizon FIOS
Reply With Quote
  #10  
Old 04-29-2010, 02:18 PM
sic0048 sic0048 is offline
Sage Icon
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1,263
Well, since the release is the 1st public beta, I wouldn't suggest moving important data to V2 anyway. It is great to be able to download it, play with it, and kick the tires, but clearly it is not ready to be used in a normal environment.
__________________
i5 quad core server with about 10tb of space currently
SageTV v9 (64bit)
Ceton InfiniTV ETH 6 cable card tuner (Spectrum cable)
OpenDCT
HD-100 HD Extenders
HD-300 HD Extenders
Nvidia Shield using the MiniClient
Using CQC to control it all
Reply With Quote
  #11  
Old 04-30-2010, 07:24 PM
BrianDC BrianDC is offline
Sage User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 27
@TallMomof2
You do realize that Vail IS WHS v2. Who knows, maybe MS will have a utility to do a kind of "in-place" upgrade, however I somehow doubt it.

@sic0048
Totally agree, now is the time to play with it, kick the tires, however don't make it your production system since the FileSystem in the Beta may not even be compatible with the final version. This is a BRAND NEW DriveExtender version that is completely different than the current WHS.

I'm not as concerned about the 64-bit driver issue for most encoders, tv-tuners, etc as most companies are creating 64 and 32 bit drivers since more and more people are adopting 64-big (heck, windows 8 may ONLY be available in 64-bit just like server 2008 R2)

The issue is the weird stuff, like the firewire STB that was ripped from something else. It's not comercial and it's not being maintained. I'm really hoping that between now and Jan of 2011 there is a 64-bit STB driver created so I can migrate sage system to the new OS.
__________________
Server: WHS
Encoders: 1x HD Home Run Prime (SageDCT) + 1x Colussus for premium channels over HDMI.
Storage: Synology using iSCSI
Clients: 3x HD200
Reply With Quote
  #12  
Old 05-06-2010, 09:43 AM
mmanville mmanville is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 54
I have a general question about SageTV for WHS (any version). I am a prospective new user so forgive me if it turns out I am confused. On a thread in the hardware forum, someone is telling me that if you install your SageTV Media Server software on WHS, you can't actually watch TV or recordings on that box unless you do it by getting a placeshifter license and using that.

Is that true?
Reply With Quote
  #13  
Old 05-06-2010, 10:00 AM
sic0048 sic0048 is offline
Sage Icon
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1,263
Quote:
Originally Posted by mmanville View Post
I have a general question about SageTV for WHS (any version). I am a prospective new user so forgive me if it turns out I am confused. On a thread in the hardware forum, someone is telling me that if you install your SageTV Media Server software on WHS, you can't actually watch TV or recordings on that box unless you do it by getting a placeshifter license and using that.

Is that true?

I replied in the other thread, but I'll give a quick answer here too. WHS was never intended to allow users direct access to the desktop and OS like any other OS. It is also a stripped down version of Server 2003. It had many parts of the OS removed that dealt with media playback, etc since the user should never need it on the WHS machine.

Therefore SageTV for WHS does not officially support media playback on WHS. It isn't so much a limitation of SageTV, but rather WHS. So I doubt SageTV has removed any important sections of code in the WHS version, but it probably will not playback media without adding missing OS parts.

I do have WHS and I can RDP into my WHS machine and pull up the normal SageTV GUI (not the WHS console, but the real SageTV GUI). I'm not sure if it will playback media or not because it wouldn't really work over a RDP session anyway so I haven't tried it. But I can go in and do general maintenance, change settings, add tuners, etc all through the regular SageTV GUI.
__________________
i5 quad core server with about 10tb of space currently
SageTV v9 (64bit)
Ceton InfiniTV ETH 6 cable card tuner (Spectrum cable)
OpenDCT
HD-100 HD Extenders
HD-300 HD Extenders
Nvidia Shield using the MiniClient
Using CQC to control it all
Reply With Quote
  #14  
Old 05-06-2010, 11:30 AM
mmanville mmanville is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 54
Thanks for the reply, st[r]anger.

OK, I think I finally get it, the issue seems to be missing files to enable media playing "desktop experience." However I wonder if there won't be a workaround for this for Vail, as it is based upon 2008 R2. There is an entire site/community at www.win2008r2workstation.com that has already figured out how to get the "Desktop Eperience" (including Media Player) working on the two current versions of Windows Server 2008.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-06-2010, 12:44 PM
sic0048 sic0048 is offline
Sage Icon
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1,263
I guess only time will tell since there is no SageTV for WHS Vail yet.
__________________
i5 quad core server with about 10tb of space currently
SageTV v9 (64bit)
Ceton InfiniTV ETH 6 cable card tuner (Spectrum cable)
OpenDCT
HD-100 HD Extenders
HD-300 HD Extenders
Nvidia Shield using the MiniClient
Using CQC to control it all
Reply With Quote
  #16  
Old 05-06-2010, 01:59 PM
stanger89's Avatar
stanger89 stanger89 is offline
SageTVaholic
 
Join Date: May 2003
Location: Marion, IA
Posts: 15,186
If you don't want to user your machine as a Server, ie if you want to run "desktop" or media apps on it, then a server OS is just not the right choice, simple as that.

You may be able to get it working if you screw with enough stuff, but IMO it's not worth it.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Why WHS? btrcp2000 SageTV Software 112 08-27-2009 07:43 PM
A little help with WHS... Jesse General Discussion 4 06-06-2009 08:08 PM
To WHS or not?? chrisc983 Hardware Support 18 05-08-2009 07:26 AM
Question on WHS and SageTV Media Server V6.5 for WHS Texas-Hansen SageTV Software 8 02-10-2009 07:55 PM
What is WHS? rdefino SageTV Software 2 06-29-2007 10:24 PM


All times are GMT -6. The time now is 08:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.