SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 12-17-2006, 11:17 AM
pgman pgman is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 77
"choppy" playback using nVidia audio decoder

Well, I finally got my HD playback and de-interlacing to look the way it should. The problem I was having was due to the fact that my AUDIO device in Sage was set to "DirectSound Audigy..." and not just plain ol' "Audigy ZS..." With the "Direct Sound" devices selected, I could not get VMR9 rendering to work right. Once I selected the regular "Audigy ZS" device in the "Audio renderer" setup, VMR9 looked fantastic and stutter-free! Why this is, I may never know. I am almost certain that I am running the current driver version fot he sound card and, even though I was on a budget when I built this PC, the Audigy sound quality is actually pretty good - at least for now.

Having solved my original issue, I began to investigate the issue of 5.1 decoding - specifically that there was none. Even on HD shows that I KNOW are 5.1 encoded, all I got was pro-logic decoding. My Audigy sound card does all the audio decodong in hardware, so all I ever want my software to do is to pass the "S/PDIF" audio stream to the sound card. Selecting the "AC3" decoder in Sage does not do this, apparently. So, I started trying other ones. When I tried the NVIDIA audio decoder in Sage, BINGO - I get 5.1 surround decoding on HD channels.

The problem is that, when using the NVIDIA audio decoder, my video playback is "jittery". This is not like before, it is not actually stuttering or breaking up. It is full-motion, with just a barely-noticable choppiness - almost like Max Headroom (if anyone here remembers him), but not that bad.

Any ideas? I am quickly running out. I thought my version of DirectX may be out of date, but I am not sure how to check it.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-17-2006, 08:48 PM
pgman pgman is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 77
Problem solved (I think) but another question...

I guess this one was a little easier. I updated the Audigy driver (Creative FINALLY updated it) and the playback now seems nice and fluid. I am a little suprised that an audio driver would cause a video problem but I suppose this shouldn't be such a suprise. Now, if my system will just hold up until February, I can REALLY hose it up when I load Vista

Does anyone know if there is a way to stop Sage from scanning my removable HDD (USB) at regular intervals? When I click on "Safely remove hardware", it always says the drive cannot be stopped right now - unless I close the Sage Service (always running in the system tray) first. I have my CD collection on this USB drive, but the drive enclosure does not have power management and so the drive runs continuously as long as the power is on. So, I don't turn that drive on unless I want to listen to music and I always turn it off again when I am finished.
Reply With Quote
  #3  
Old 12-17-2006, 09:56 PM
Opus4's Avatar
Opus4 Opus4 is offline
Administrator
 
Join Date: Sep 2003
Location: NJ
Posts: 19,595
Quote:
Originally Posted by pgman
Does anyone know if there is a way to stop Sage from scanning my removable HDD (USB) at regular intervals?
v6 has an option to disable regularly rescanning imports directories in Detailed Setup -> Customize. Maybe that would help.

- Andy
__________________
SageTV Open Source v9 is available.
- Read the SageTV FAQ. Older PDF User's Guides mostly still apply: SageTV V7.0 & SageTV Studio v7.1.
- Hauppauge remote help: 1) Basics/Extending it 2) Replace it 3) Use it w/o needing focus
- HD Extenders: A) FAQs B) URC MX-700 remote setup
Note: This is a users' forum; see the Rules. For official tech support fill out a Support Request.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 06:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.