SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 05-15-2004, 09:06 AM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
"fuzzy" picture with pvr250??

when watching video on my tv from the pvr250, its very "fuzzy"...thats the only way i can describe it...everything has a weird haze to it...and movement is awful...

r there any optimizations required that i didnt do?

edit: and for the record, other video is fine (downloaded tv shows and home movies from my cam)...its just the 250 video
Reply With Quote
  #2  
Old 05-15-2004, 11:12 AM
fidget's Avatar
fidget fidget is online now
Sage Icon
 
Join Date: Jun 2003
Location: Cedar Rapids, Iowa, USA
Posts: 1,173
Re: "fuzzy" picture with pvr250??

Quote:
Originally posted by berfsicle
when watching video on my tv from the pvr250, its very "fuzzy"...thats the only way i can describe it...everything has a weird haze to it...and movement is awful...

r[sic] there any optimizations required that i didnt[sic] do?

edit: and for the record, other video is fine (downloaded tv shows and home movies from my cam)...its just the 250 video
I would blame your MPEG decode software and not the PVR-250 (unless you burnt the MPEG to DVD and then played it back via a stand-alone DVD player). I find that all software based MPEG decoders look "soft," especially when viewed at full screen.
Reply With Quote
  #3  
Old 05-15-2004, 11:16 AM
SHS's Avatar
SHS SHS is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2003
Location: Vinita, Oklahoma
Posts: 4,386
Yup that 100% ture there fidget
Reply With Quote
  #4  
Old 05-15-2004, 11:23 AM
mlbdude's Avatar
mlbdude mlbdude is offline
Moderator
 
Join Date: May 2003
Location: Melbourne, Florida
Posts: 4,174
Try turning off or modifying deinterlacing. That is that part required by your PC that removes some of the sharpness.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-15-2004, 11:33 AM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
Re: Re: "fuzzy" picture with pvr250??

Quote:
Originally posted by fidget
I would blame your MPEG decode software and not the PVR-250 (unless you burnt the MPEG to DVD and then played it back via a stand-alone DVD player). I find that all software based MPEG decoders look "soft," especially when viewed at full screen.
hm...burning to dvd is 1 thing i forgot to try...

what would u suggest i use as a decoder?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-15-2004, 02:10 PM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
Quote:
Originally posted by mlbdude
Try turning off or modifying deinterlacing. That is that part required by your PC that removes some of the sharpness.
tried every different setting i could find for it and it stays exactly the same
Reply With Quote
  #7  
Old 05-15-2004, 02:16 PM
mlbdude's Avatar
mlbdude mlbdude is offline
Moderator
 
Join Date: May 2003
Location: Melbourne, Florida
Posts: 4,174
Keep in mind that most settings for your decoder are done in the decoder itself and NOT Sage.

What decoder are you using?
Reply With Quote
  #8  
Old 05-15-2004, 03:10 PM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
Quote:
Originally posted by mlbdude
Keep in mind that most settings for your decoder are done in the decoder itself and NOT Sage.

What decoder are you using?
i've tried the intervideo video decoder and the intervideo non-css video decoder for hauppauge

where are the settings "in the decoder"?
Reply With Quote
  #9  
Old 05-15-2004, 03:42 PM
mlbdude's Avatar
mlbdude mlbdude is offline
Moderator
 
Join Date: May 2003
Location: Melbourne, Florida
Posts: 4,174
The settings for Happuauge Intervideo are in the Registry.

Have you done this yet?

http://forums.freytechnologies.com/f...=&threadid=284
Reply With Quote
  #10  
Old 05-15-2004, 03:48 PM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
Quote:
Originally posted by mlbdude
The settings for Happuauge Intervideo are in the Registry.

Have you done this yet?

http://forums.freytechnologies.com/f...=&threadid=284
yea i did that...doesnt appear to have an effect...do i have to make a fresh recording with the new settings to see changes?
Reply With Quote
  #11  
Old 05-15-2004, 05:26 PM
mlbdude's Avatar
mlbdude mlbdude is offline
Moderator
 
Join Date: May 2003
Location: Melbourne, Florida
Posts: 4,174
Nope. Those will kick in right away. Make sure you have all settings in Sage as far as DXVA set to default. Depending on your video card it will have varying effects.

Are you watching these video's on a TV or PC monitor?
Reply With Quote
  #12  
Old 05-15-2004, 09:30 PM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
Quote:
Originally posted by mlbdude
Nope. Those will kick in right away. Make sure you have all settings in Sage as far as DXVA set to default. Depending on your video card it will have varying effects.

Are you watching these video's on a TV or PC monitor?
i've watched em on both...the effect is really hard to describe...it just makes everything really weird lookin...nowhere near as sharp as the source or even with the tivo...and like i said, movement is just really "off"...

for example something that gets really bad is the clarity of ppl's faces...when when someone turns their head its just unbearable
Reply With Quote
  #13  
Old 05-15-2004, 09:50 PM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
i just converted a clip to mpeg-4 and its doin pretty much the same
Reply With Quote
  #14  
Old 05-15-2004, 10:24 PM
Opus4's Avatar
Opus4 Opus4 is offline
Administrator
 
Join Date: Sep 2003
Location: NJ
Posts: 19,596
I'm not sure if I followed this thread closely enough... What recording rate are you using on the 250 through SageTV? i.e.: how many GB/sec are you using for your recordings? (In Detailed Setup -> Multimedia -> Recording Quality)

- Andy
__________________
SageTV Open Source v9 is available.
- Read the SageTV FAQ. Older PDF User's Guides mostly still apply: SageTV V7.0 & SageTV Studio v7.1.
- Hauppauge remote help: 1) Basics/Extending it 2) Replace it 3) Use it w/o needing focus
- HD Extenders: A) FAQs B) URC MX-700 remote setup
Note: This is a users' forum; see the Rules. For official tech support fill out a Support Request.
Reply With Quote
  #15  
Old 05-15-2004, 10:59 PM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
Quote:
Originally posted by Opus4
I'm not sure if I followed this thread closely enough... What recording rate are you using on the 250 through SageTV? i.e.: how many GB/sec are you using for your recordings? (In Detailed Setup -> Multimedia -> Recording Quality)

- Andy
dvd standard quality
Reply With Quote
  #16  
Old 05-16-2004, 03:12 AM
mlbdude's Avatar
mlbdude mlbdude is offline
Moderator
 
Join Date: May 2003
Location: Melbourne, Florida
Posts: 4,174
Check for problems in your connections. Also, see if you can post a couple of second clip somewhere so we can see it.
Reply With Quote
  #17  
Old 05-16-2004, 06:00 AM
danward79's Avatar
danward79 danward79 is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Oct 2003
Location: Brighton & Hove, Sussex UK
Posts: 251
Hi

I must say, I would not call the video quality I get perfect or very good, I did have a play with the tv out on the 350 yesterday, and it is the first time i can say the quality has been good for sagetv.

The problem is that the tv out is totally unpractical if you are using your htpc for anything else as well as sage tv, because you can not see the desktop etc thru it.

I have played with all the settings as well, played with registry settings recording qualities, dvxa, overlay, vmr, deinterlacing, brightness, contrast,etc, etc.... it has never been very good.

Dan
Reply With Quote
  #18  
Old 05-16-2004, 11:13 AM
mandrews44 mandrews44 is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 114
berfsicle,

Try this, at least some of the softness will go away. Hauppauge products default at 170 for "Softness", you can put it on "255" in sage. (New to SageTV v2.0)

Start sage and go to Setup menu and then Setup Wizard.

Select the Soft 250

Select "Color Calibration" (Not just for color )

Change the Sharpness settings to a higher number. Remeber it takes 2 seconds before your changes will be seen in the video.

For me, The 350 TV Out is every bit as high quality as what is coming out of my digital cable box. Just as sharp and clear and one would expect. I have artifacts when I overcompress but if that bothers you, stop it. Compress at a higher rate and use VBR.

Regards,

Mark
Reply With Quote
  #19  
Old 05-16-2004, 04:37 PM
berfsicle berfsicle is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 48
Quote:
Originally posted by mandrews44
berfsicle,

Try this, at least some of the softness will go away. Hauppauge products default at 170 for "Softness", you can put it on "255" in sage. (New to SageTV v2.0)

Start sage and go to Setup menu and then Setup Wizard.

Select the Soft 250

Select "Color Calibration" (Not just for color )

Change the Sharpness settings to a higher number. Remeber it takes 2 seconds before your changes will be seen in the video.

For me, The 350 TV Out is every bit as high quality as what is coming out of my digital cable box. Just as sharp and clear and one would expect. I have artifacts when I overcompress but if that bothers you, stop it. Compress at a higher rate and use VBR.

Regards,

Mark
perhaps its a placebo effect, but it seems to have had at least a minimal effect on perfectly clean sources...

however...it did absolutely nothing for the movement issues...its not like im getting huge blocky artifacts, its like for instance when a tv character turns her head, her face gets all smeared and its just plain hard on the eyes
Reply With Quote
  #20  
Old 05-16-2004, 08:39 PM
kny3twalker kny3twalker is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 3,074
this may be a problem with the recording
try higher bit levels and make sure to run the newest drivers for the card
also hauppauge normally has new drivers very often until recenty these often improve the quality
you can also tweak the quality yourself
frey has list how to setup the recording qualities and all the tweaks and what they do
if you make a nice one that you like and post it I will try it

here's a link to some I made
http://forums.freytechnologies.com/f...0&pagenumber=2
just so you know mine are just adding some variable bit rates and another recording quality in between best and max


here the frey setup for recoring qualities
http://www.freytechnologies.com/2_papers/HPquality.txt
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.