SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-09-2007, 10:55 PM
srothwell's Avatar
srothwell srothwell is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jul 2004
Location: Richmond, VA
Posts: 1,064
Where does upscaling happen?

When my TV and video card are set to 1080i, and Sage records a 480i show and I play it back..... where is the scaling from 480i to 1080i done?

Is it Sage? If so, are there adjustments somewhere?

The reason I ask is anything recorded on analog cable TV looks like crap when playing back lately. It has this alsmost ghosting after-image. It's almost unwatchable.

I have tried to change every setting known to me.... DirectX playback vs. Overlay. Tried Full Screen Exclusive. Tried changing all the MPEG modes.

I have tried nvidia decoder (which I normally use), intervideo, SageTV decoder. None of it made any difference.

I even switched the video card to HDMI (was on component) and 1080/60p and that didn't help.... although it looks really good on HD stuff!

If I playback the file directly in Windows Media Player, Quciktime or VLC and bring it full screen it looks watchable. It's only when Sage is upscaling it, that it looks like crap.

Anyone have any ideas I can try?

Thanks!

stacy
Reply With Quote
  #2  
Old 11-10-2007, 08:01 AM
Djc208's Avatar
Djc208 Djc208 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Feb 2007
Location: SE Virginia
Posts: 674
The computer will be performing the upscaling. The TV will re-scale if the input resolution doesn't match it's native resolution. I'd check your TV manual and see what it recomends, you want to make sure the video card is using the same resolution and refresh rate as the TV so any re-scaling by the TV is kept to a minimum.
Could also check the TV settings, if you're using an HDMI input the TV could be trying to implement 3:2 pulldown or some other film processing method on the signal, which the computer should have already done.
__________________
Server: Core 2 Duo E4200 2 GB RAM, nVidia 6200LE, 480 GB in pool, 500GB WHS backup drive, 1x750 GB & 1x1TB Sage drives, Hauppage HVR-1600, HD PVR, Windows Home Server SP2
Media center: 46" Samsung DLP, HD-100 extender.
Gaming: Intel Core2 Duo E7300, 4GB RAM, ATI HD3870, Intel X-25M G2 80GB SSD, 200 & 120 GB HDD, 23" Dell LCD, Windows 7 Home Premium.
Laptop: HP dm3z, AMD (1.6 GHz) 4 GB RAM, 60 GB OCZ SSD, AMD HD3200 graphics, 13.3" widescreen LCD, Windows 7 x64/Sage placeshifter.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-10-2007, 09:23 AM
srothwell's Avatar
srothwell srothwell is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jul 2004
Location: Richmond, VA
Posts: 1,064
All the 3:2 stuff is turned off on the TV.

In fact, this started about a year ago, then went away by itself. A year ago I had a completely different TV.

HD stuff looks fine. It's the stuff that's analog that looks like crap. But if I watch it on VLC or Quicktime and bring them full screen, it looks OK. It's only when Sage plays them that they look bad and have the yucky after-image.

the after-image doesn't happen on digital channels, only analog.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Year Long Stuttering Glitch Resolved!!! (Drive reverts to PIO mode) Pumpkinhead SageTV Software 3 11-27-2006 09:55 AM
After starting the service..why did this happen. rdefino SageTV Software 2 10-14-2006 12:57 PM
What will happen to SageTV when MS Vista w/ native digital DirecTV/Comcast support... mkanet SageTV Software 20 08-02-2006 12:10 AM
Upscaling confusion: FFDSHOW Polypro General Discussion 0 09-15-2005 05:26 PM
What should happen when a show finishes? malore SageTV Software 4 08-14-2003 04:11 PM


All times are GMT -6. The time now is 03:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.