SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Media Extender

Notices

SageTV Media Extender Discussion related to any SageTV Media Extender used directly by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to a SageTV supported media extender should be posted here. Use the SageTV HD Theater - Media Player forum for issues related to using an HD Theater while not connected to a SageTV server.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-27-2009, 03:58 PM
dhbier dhbier is offline
New Member
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 4
Thumbs up Closed Caption support on HD100

I was pleasantly surprised to see that Closed Captions worked nativly on the HD100 once I upgraded to the new 6.6 version. I know it's a minor item, but it scored big points with my wife.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-31-2009, 11:02 AM
reboot_this's Avatar
reboot_this reboot_this is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2004
Location: "Big D"
Posts: 257
Thumbs up x2

I second this... Me and my wife have so many times wanted to utilize cc when we cannot understand what the heck is being said on tv shows (either the words are garbled or inaudible)... works like a charm for us!

I do however notice that when, for instance, the weatherman is talking (fast) the cc can't keep up most times. Kinda funny.

I do wish that there was a "sagetv command" that was just for turning cc on/off or even to cycle it through cc1, cc2, off, etc. There is one for DVD subtitles, so maybe they'll add one for recordings too.
__________________
HTPC HW: Gigabyte GA-EP45-UD3P, Intel Q9400, 2GB Corsair RAM, PNY Nvidia GT210 vid card, 3 HVR2250s, 2 PVR250s, USB-UIRT (2 STBs), Internal FireWire/Dual IDE Converter (IFC-1)
HTPC SW: XP Pro/SP 2, SageTV v7.1.5.252 Beta, Java v1.6.0_10, PVR drivers v1.18.21.23257, HVR drivers 7.6.1.27118
HD100 Extender: 2 (server is just a server)
Future plans: 1 more HVR2250, 1 Ceton CC 4-way tuner, 10TB diskspace
Issues: 1 PVR250 not working, system board?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-31-2009, 02:24 PM
Taddeusz Taddeusz is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Nov 2004
Location: Yukon, OK
Posts: 3,919
Quote:
Originally Posted by reboot_this View Post
I do however notice that when, for instance, the weatherman is talking (fast) the cc can't keep up most times. Kinda funny
Not really funny. How do you think the closed captions get there to begin with? There are armies of people whose sole job is to translate what people are saying into the text used on closed captions. If you can't keep up with what the weatherman is saying how do you think the person doing the captions in real-time feels?
__________________
Server: i5 8400, ASUS Prime H370M-Plus/CSM, 16GB RAM, 15TB drive array + 500GB cache, 2 HDHR's, SageTV 9, unRAID 6.6.3
Client 1: HD300 (latest FW), HDMI to an Insignia 65" 1080p LCD and optical SPDIF to a Sony Receiver
Client 2: HD200 (latest FW), HDMI to an Insignia NS-LCD42HD-09 1080p LCD
Reply With Quote
  #4  
Old 08-09-2009, 07:50 AM
172pilot 172pilot is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2008
Location: Maryland
Posts: 19
How do the captions get there?

Just as a bit of information / trivia...

Those captions are typically entered by a "court reporter" using a stenography machine - That's the only way they can keep up, Rarely can a regular typist keep up with spoken word.

Because the stenography machines use phonetics or syllables to input, the systems have to buffer enough keystrokes to be able to match the longest word they'll ever translate. That's why there's a delay on "real time" (scrolling, rather than pop-up) captions..

For example, if the word "Catastrophic" is spoken, the stenographer has to enter 3 or 4 strokes .. "Cat", "a" "stra" "fic" basically (I'm not a stenographer, so I dont know exactly what each stroke would contain), but anyway.. If there's ANY mistake in any of the four strokes, the word wont match, and it'll assume the longest correct matches, which will likely be to output the words "cat a " then either just the raw steno strokes, or a word that may match the other two strokes.. perhaps something as different as "Strawberry" or something, depending on the steno error.. All of this translation [and buffering] takes time, so that's why there's a delay, and why you get silly sentences like "Cat a strawberry" when the word was Catastrophic..

It used to be that the ONLY places that could do real-time captioning were National Captioning Institute, in Virgiinia, WGBH in Boston, and Canadian Caption Development Agency in Toronto, so the court reporters doing it were the "best of the best" but now that PC caption software has become cheaper, any court reporter can pick up a job at the local fox station doing captions for the 10:00 news. I think the quality has suffered z bit, but it's GREAT that nearly everything is captioned these days...

Obviously I'm glad Sage supprots this now!! :-)

-Steve
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows Mplayer with Closed Caption support both pop-on and roll-on captions. TechBill SageTV Customizations 0 10-22-2007 03:20 PM
Any thoughts on Closed Caption support after transcoding MPEG>AVI ke6guj SageTV Beta Test Software 24 02-24-2007 03:57 AM
Closed Caption Support for 3.0? RAlfieri SageTV Beta Test Software 7 08-10-2005 12:41 PM
Closed Caption support in SageTV? sunray SageTV Software 10 08-03-2005 12:41 PM


All times are GMT -6. The time now is 08:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.