SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Media Extender

Notices

SageTV Media Extender Discussion related to any SageTV Media Extender used directly by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to a SageTV supported media extender should be posted here. Use the SageTV HD Theater - Media Player forum for issues related to using an HD Theater while not connected to a SageTV server.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-08-2008, 09:18 PM
garmpe garmpe is offline
Sage User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 28
Library Scrolling Speed: PC vs HD100

Hi,

I've posted before about the speed at which I can scroll through my library in SageTV and investigated several solutions (Java heap size, album art cover size, RAM, etc). I've recently made the move from the HD100 back to a PC client b/c the scrolling speed was so slow on the HD100. The funny thing is on the PC it's way faster despite coming over a wireless (g) network while the HD100 was on an ethernet connection (same router in both cases).

I noticed when using the HD100 the CPU on the server would go straight to 100% when scrolling through albums but on the PC client there's no such problem on either the server or the client.

I don't use playlists or lots of genre's as I like to just scroll through and stumble on something I want to hear so the speed of scrolling is a big issue.

I'd love to move back to the HD100 so I can redeploy the PC as a WHS. Any ideas on what I can do to improve the scrolling performace on the HD100?

Cheerio,

Garmpe
Reply With Quote
  #2  
Old 11-09-2008, 01:03 AM
Lucas Lucas is offline
Sage Icon
 
Join Date: Aug 2004
Location: Greece
Posts: 1,156
What's your SageTV server hardware?

The Media Extender UI is 'rendered' on the server and I have found that depending on how powerful the server is the extender response changes.
__________________
Windows 10 64bit - Server: C2D, 6Gb RAM, 1xSamsung 840 Pro 128Gb, Seagate Archive HD 8TB - 2 x WD Green 1TB HDs for Recordings, PVR-USB2,Cinergy 2400i DVB-T, 2xTT DVB-S2 tuners, FireDTV S2
3 x HD300s
Reply With Quote
  #3  
Old 11-09-2008, 02:25 AM
garmpe garmpe is offline
Sage User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 28
Hi,

The server I was using is the now the client. It's a 2Ghz AMD s939 with 1 Gb of RAM. The server now is a dual 3.2Ghz Xeon with 2GB of RAM.

Would I be safe to say that the rendering is only done on the server when running a HD100 but on the client when running a PC client?

I was hoping to get away with a relatively low power WHS by simply redeploying the client PC but maybe I need something more powerful????

Cheers for the feedback,

Garmpe
Reply With Quote
  #4  
Old 11-09-2008, 05:48 AM
gplasky's Avatar
gplasky gplasky is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2003
Location: Howell, MI
Posts: 9,203
If your server is hitting 100% when scrolling thru files on your HD100 you may want to look a bad or corrupt file. It could be a photo, video or music file so start with the type that is causing you the issue-your music files. Take them all out of the import library and start adding them back in singly or in groups until it shows up or look thru the Sage log files to determine where it is hanging. You'll probably have to set debug_logging=TRUE in the Sage.properties file. (Or maybe in the Clients folder for the particular extender .properties file.)

Gerry
__________________
Big Gerr
_______
Server - WHS 2011: Sage 7.1.9 - 1 x HD Prime and 2 x HDHomeRun - Intel Atom D525 1.6 GHz, Acer Easystore, RAM 4 GB, 4 x 2TB hotswap drives, 1 x 2TB USB ext Clients: 2 x PC Clients, 1 x HD300, 2 x HD-200, 1 x HD-100 DEV Client: Win 7 Ultimate 64 bit - AMD 64 x2 6000+, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H MB, RAM 4GB, HD OS:500GB, DATA:1 x 500GB, Pace RGN STB.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2008, 06:51 AM
Lucas Lucas is offline
Sage Icon
 
Join Date: Aug 2004
Location: Greece
Posts: 1,156
Quote:
Originally Posted by garmpe View Post
Would I be safe to say that the rendering is only done on the server when running a HD100 but on the client when running a PC client?
That's correct.
__________________
Windows 10 64bit - Server: C2D, 6Gb RAM, 1xSamsung 840 Pro 128Gb, Seagate Archive HD 8TB - 2 x WD Green 1TB HDs for Recordings, PVR-USB2,Cinergy 2400i DVB-T, 2xTT DVB-S2 tuners, FireDTV S2
3 x HD300s
Reply With Quote
  #6  
Old 11-09-2008, 10:34 AM
paulbeers paulbeers is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,550
My HD100 isn't as fast as a client pc, but it certianly isn't slow (although that is relative to the user) and considerably faster than an MVP....

Using the channel up and down buttons that refresh a whole screen of videos/dvds/music/etc, it feels fairly quick. I just logged in via VNC into my server and started going thru my 1800+ Music Albums and about half have album art attached to them and my server never showed more than 10% usage. Sometimes the HD100 would take 3-4 seconds to fully render all album art, but I wouldn't call it slow and certainly am not seeing anywhere near what you are seeing.
__________________
Sage Server: AMD Athlon II 630, Asrock 785G motherboard, 3GB of RAM, 500GB OS HD in RAID 1 and 2 - 750GB Recording Drives, HDHomerun, Avermedia HD Duet & 2-HDPVRs, and 9.0TB storage in RAID 5 via Dell Perc 5i for DVD storage
Source: Clear QAM and OTA for locals, 2-DishNetwork VIP211's
Clients: 2 Sage HD300's, 2 Sage HD200's, 2 Sage HD100's, 1 MediaMVP, and 1 Placeshifter
Reply With Quote
  #7  
Old 11-09-2008, 12:08 PM
cncb cncb is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 1,241
Did you try the "ui/enable_hardware_scaling_cache=true" property?

http://forums.sagetv.com/forums/showthread.php?t=29132
__________________
-Craig
Reply With Quote
  #8  
Old 11-09-2008, 04:24 PM
emveepee emveepee is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 327
Has anyone captured the output of the SageTV HD extender showing the how it works speed etc? I did this for GBPVR on the Popcorn Hour via simple svideo capture linked here http://ca.youtube.com/watch?v=pTXH4PtX4qM and I'd really like to see how scrolling speed and album art display from SageTV.

Martin
Reply With Quote
  #9  
Old 11-10-2008, 04:45 AM
garmpe garmpe is offline
Sage User
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 28
Thanks very much for all the replies. Turns out the properties code made all the difference. Hardly any CPU usage and response time pretty much the same as the PC client despite the files going over a wireless g network to the Sage server and through a second router (just for testing purposes). I'm willing to be it'll go even faster when I have my network setup right.

Cheers & beers,

Garmpe
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Video Library macsupergeek SageTV Software 1 09-25-2008 10:18 AM
HD100 Playback Freezing Tofu SageTV Media Extender 3 09-15-2008 07:29 AM
Help Please - Bad Strobing on HD100 meep SageTV Media Extender 7 09-01-2008 04:20 AM
Sage Media Library - set the interval for disk checks? Fillian SageTV Software 2 05-23-2008 09:16 PM
Another HD100 first install report mikesm SageTV Media Extender 6 03-21-2008 10:21 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:28 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.