SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-07-2009, 06:41 PM
MrFusion MrFusion is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Sydney
Posts: 86
Question Info on SageTV transcoding

Hi,

I'm trying to consolidate info on SageTV transcoding setup / configuration.

Is this documented anywhere?

My particular focus is on-the-fly transcoding for audio streaming, and playback of BD movies, using HD200s but lacking a receiver to decode DTS-MA etc.

I've looked and looked, but haven't found anything particularly authoritative or comprehensive.

Also, there was an announcement some time ago of a new property (under 'extender updates') -- "...Added property 'miniclient/disabled_audio_codecs' which allows disabling of specific audio codecs for an extender/placeshifter which will then require the server to transcode that format (i.e. you want to disable DTS pass-through)"...

Perfect, exactly what I need.

Now -- how do I use it? How do I specify a particular codec (eg WMA Lossless or DTS-MA) -- what are the options, what codec names does sage recognise, what are the parameters -- and then how do I control server-side transcoding (ie: what it is transcoded to, bitrate, etc etc)?

Any info would be much appreciated!!
Reply With Quote
  #2  
Old 11-07-2009, 07:00 PM
Fuzzy's Avatar
Fuzzy Fuzzy is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Sep 2005
Location: Jurupa Valley, CA
Posts: 9,957
Currently, sage will not selectively transcode anything. It's all or nothing. Basically, you can either run in extender/client mode, in which case the media is played untouched, or placeshifter mode, which transcodes EVERYTHING.. video AND audio. Your best option currently, is to just add either an AC3, or Stereo PCM track to your BD rips. It isn't really that tough to do with EAC3TO.

Ideally, Sage you implement some sort of capability flags to ALL playback devices (CLIENTS, PLACESHIFTERS, EXTENDERS) to say WHAT formats it supports, and selectively transcode on the server JUST what is needed, and NOT touch the unneeded parts (COPY MODE). BUT, this isn't currently the case.
__________________
Buy Fuzzy a beer! (Fuzzy likes beer)

unRAID Server: i7-6700, 32GB RAM, Dual 128GB SSD cache and 13TB pool, with SageTVv9, openDCT, Logitech Media Server and Plex Media Server each in Dockers.
Sources: HRHR Prime with Charter CableCard. HDHR-US for OTA.
Primary Client: HD-300 through XBoxOne in Living Room, Samsung HLT-6189S
Other Clients: Mi Box in Master Bedroom, HD-200 in kids room
Reply With Quote
  #3  
Old 11-07-2009, 10:38 PM
MrFusion MrFusion is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Sydney
Posts: 86
Quote:
Originally Posted by Fuzzy View Post
Currently, sage will not selectively transcode anything. It's all or nothing....Your best option currently, is to just add either an AC3, or Stereo PCM track to your BD rips. It isn't really that tough to do with EAC3TO.
Thanks for the reply.

So -- you're saying that Sage implemented 'miniclient/disabled_audio_codecs' on the HD200s... but that this doesn't work?

Doesn't really make sense.

Unfortunately, transcoding my entire collection of BDs and WMA Lossless isn't really a great option -- not only is it a huge amount of work, but it also breaks various other permutations & combinations (ie I have combos of PCs and HD200s as clients, some with receivers, some not; as well as other devices such as Roku Soundbridge -- which quite happily deals with WMA lossless by simply requesting the server (windows media player share) to transcode to PCM).

Surely, there must be a way to get this going! Sort of ridiculous that SageTV can play back an audio format on the server, but can't play this back on the extender (especially when there are many other solutions out there which achieve this without a hiccup)...

Anyway -- any other hints on configuring / using transcoding in a SageTV / HD200 environment?
Reply With Quote
  #4  
Old 11-07-2009, 11:09 PM
Fuzzy's Avatar
Fuzzy Fuzzy is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Sep 2005
Location: Jurupa Valley, CA
Posts: 9,957
You don't simply transcode them, you actually ADD an additional audio track to them.. this will allow selection of the appropriate track.
__________________
Buy Fuzzy a beer! (Fuzzy likes beer)

unRAID Server: i7-6700, 32GB RAM, Dual 128GB SSD cache and 13TB pool, with SageTVv9, openDCT, Logitech Media Server and Plex Media Server each in Dockers.
Sources: HRHR Prime with Charter CableCard. HDHR-US for OTA.
Primary Client: HD-300 through XBoxOne in Living Room, Samsung HLT-6189S
Other Clients: Mi Box in Master Bedroom, HD-200 in kids room
Reply With Quote
  #5  
Old 11-09-2009, 07:07 AM
MrFusion MrFusion is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2009
Location: Sydney
Posts: 86
Soooo... getting back on track...

Does anybody know if the HD200 property 'miniclient/disabled_audio_codecs', as noted in Sage release notes, actually works?

If so, how do we use it? What are the values which are understood? How do we control server-side behaviour?

Thanks!
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
want some info about sagetv customize jakey SageTV Customizations 7 02-20-2009 01:30 PM
DTS->LPCM via SageTV Server transcoding bjkiller SageTV Software 15 04-04-2008 10:54 PM
SageTV Transcoding ptaylor SageTV Software 0 02-17-2007 03:39 PM
Video Info in SageMC 16x9, where did the info go...? mrrrl SageMC Custom Interface 1 12-22-2006 10:51 AM
SageTV v2.2 Manual: Info, Corrections, and Feedback Opus4 SageTV Software 24 11-30-2004 06:42 PM


All times are GMT -6. The time now is 11:33 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.