SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-12-2021, 10:32 AM
Evil_Attorney's Avatar
Evil_Attorney Evil_Attorney is offline
Sage Expert
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 605
HDPVR2 Halts in Recording

One of my HDPVR 1212s died recently, so I decided to switch over to two HDPVR2s that I have had sitting in the closet, despite some of the live TV audio issues with the HD300.

That said, I am getting halts in about 30% of my recordings. The Sage log shows the following error about setting up hardware video compression. Did I miss something in setting these up? When I originally picked these HDPVR2s up several years ago, I had to edit the registry to get Sage to recognize them. I think I saw that Sage does not need the registry to be manually edited, so perhaps I need to remove the prior entries? I have the latest drivers installed. Maybe I am missing something else?

Code:
Mon 7/12 7:00:06.325 [MainMsg@17faab4] Built:sage.EncodingException: ERROR (-6,0x80004005): There was a problem setting up hardware video compression. Please be sure you have the latest drivers installed for your capture device, and that they are installed correctly.
Mon 7/12 7:00:06.326 [DistributeHookNetClients@1c6bd71] Sending hook to client for MediaPlayerError args=[Capture, ERROR (-6,0x80004005): There was a problem setting up hardware video compression. Please be sure you have the latest drivers installed for your capture device, and that they are installed correctly.]
Reply With Quote
  #2  
Old 07-12-2021, 11:54 AM
stuckless's Avatar
stuckless stuckless is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Oct 2007
Location: London, Ontario, Canada
Posts: 9,681
Quote:
Originally Posted by Evil_Attorney View Post
One of my HDPVR 1212s died recently, so I decided to switch over to two HDPVR2s that I have had sitting in the closet, despite some of the live TV audio issues with the HD300.

That said, I am getting halts in about 30% of my recordings. The Sage log shows the following error about setting up hardware video compression. Did I miss something in setting these up? When I originally picked these HDPVR2s up several years ago, I had to edit the registry to get Sage to recognize them. I think I saw that Sage does not need the registry to be manually edited, so perhaps I need to remove the prior entries? I have the latest drivers installed. Maybe I am missing something else?

Code:
Mon 7/12 7:00:06.325 [MainMsg@17faab4] Built:sage.EncodingException: ERROR (-6,0x80004005): There was a problem setting up hardware video compression. Please be sure you have the latest drivers installed for your capture device, and that they are installed correctly.
Mon 7/12 7:00:06.326 [DistributeHookNetClients@1c6bd71] Sending hook to client for MediaPlayerError args=[Capture, ERROR (-6,0x80004005): There was a problem setting up hardware video compression. Please be sure you have the latest drivers installed for your capture device, and that they are installed correctly.]
In my experience, "halts" were almost always related to power issues, and these are notorious for having power issues, which is why many people (including myself) decided to use the 5v Molex connector coming from the PC itself.
Reply With Quote
  #3  
Old 07-12-2021, 04:23 PM
KryptoNyte's Avatar
KryptoNyte KryptoNyte is offline
Sage Icon
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,482
Do the HDPVR2 power adapters have different requirements?

I'm having a similar problem once in a while, but the video freezes for a couple seconds then comes back, then repeats the freeze about every 5 to 15 seconds.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-12-2021, 04:29 PM
wayner wayner is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto, ON
Posts: 7,129
Quote:
Originally Posted by stuckless View Post
In my experience, "halts" were almost always related to power issues, and these are notorious for having power issues, which is why many people (including myself) decided to use the 5v Molex connector coming from the PC itself.
I just posted about that on another thread last night. https://forums.sagetv.com/forums/sho...5&postcount=12
__________________
New Server - Sage9 on unRAID 2xHD-PVR, HDHR for OTA
Old Server - Sage7 on Win7Pro-i660CPU with 4.6TB, HD-PVR, HDHR OTA, HVR-1850 OTA
Clients - 2xHD-300, 8xHD-200 Extenders, Client+2xPlaceshifter and a WHS which acts as a backup Sage server
Reply With Quote
  #5  
Old 07-12-2021, 04:29 PM
wayner wayner is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto, ON
Posts: 7,129
Quote:
Originally Posted by KryptoNyte View Post
Do the HDPVR2 power adapters have different requirements?

I'm having a similar problem once in a while, but the video freezes for a couple seconds then comes back, then repeats the freeze about every 5 to 15 seconds.
I have had those periodically as well and they also seem to be from a failing PS.
__________________
New Server - Sage9 on unRAID 2xHD-PVR, HDHR for OTA
Old Server - Sage7 on Win7Pro-i660CPU with 4.6TB, HD-PVR, HDHR OTA, HVR-1850 OTA
Clients - 2xHD-300, 8xHD-200 Extenders, Client+2xPlaceshifter and a WHS which acts as a backup Sage server
Reply With Quote
  #6  
Old 07-13-2021, 09:27 AM
Evil_Attorney's Avatar
Evil_Attorney Evil_Attorney is offline
Sage Expert
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 605
It's possible that both power supplies in both HDPVR2s are flakey, though they have only been used for a few hours max when I first tested them out. Since the Sage log indicated that this might be a driver issue and it seems to happen only when initiating the recording, I used the Hauppauge tool to remove all Hauppauge drivers and software, then reinstalled the HDPVR2 drivers. Testing to see how that works now.

I'm not missing anything else that needs to be specially set up for the HDPVR2 am I? I have my Directv receivers set up for native resolution and whatever audio they spit out. I recall it can be picky about audio, could that be causing issues?
Reply With Quote
  #7  
Old 07-13-2021, 03:45 PM
KryptoNyte's Avatar
KryptoNyte KryptoNyte is offline
Sage Icon
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,482
I can't think of anything else that you would need. Hauppauge's stuff can be flakey on various computers, and I ended up having to use an old version of the Hauppauge software suite to dial in the settings to get 5.1 channel audio over SPDIF (out from the XBOX360).

The strangest thing I had recently with the freezing was primarily on 1 channel that the Bucks were playing on, which seems strange. I have everything recording to 1080p on the HDPVR2's.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-13-2021, 05:53 PM
Zogg Zogg is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: May 2011
Location: Frisco, TX
Posts: 285
Quote:
Originally Posted by KryptoNyte View Post
Do the HDPVR2 power adapters have different requirements?

I'm having a similar problem once in a while, but the video freezes for a couple seconds then comes back, then repeats the freeze about every 5 to 15 seconds.
They are 6V rather than 5V. You can reference the thread that @wayner linked to but tap into the 12V line in a Molex, then wire that to a DC-DC buck converter to get the 6V. They are cheap on Amazon, just make sure you get one that can drive about 3A so you have some headway. Be sure and adjust the output voltage before connecting it to the HDPVR2.

Or just purchase a new 6V/3A wall wart and be done with it until it, too, dies.
__________________
-----
AMD Ryzen 5 3600, B450 m/b, 32Gig, lots of disks, Unraid, 2x HDPVR2 tuners, HDHomeRun Prime, HDHomeRun HDHR4 OTA, Windows Live Tuner, SageTV docker, OpenDCT docker, Win8.1 VM, EventGhost
Reply With Quote
  #9  
Old 07-15-2021, 01:45 PM
Evil_Attorney's Avatar
Evil_Attorney Evil_Attorney is offline
Sage Expert
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 605
Thanks for the suggestions. It appears that using the HCWClear program from Hauppauge to clear out all of the drivers and settings, then reinstalling the software seems to have worked. I have recorded about 10 different shows and have not had any halts detected. I guess my Sage system will live on a little longer.

I will probably pick up an extra wall power supply. I probably went through a dozen or so over the years on my HDPVR 1212s.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HDPVR2 and HD300? Evil_Attorney SageTV Github Development 3 09-18-2017 10:49 AM
HDHomeRun Prime - Preventing Tuner-Induced Halts in Recording or Lost Recordings jgsouthard Hardware Support 17 01-31-2016 05:47 PM
HDPVR2 GAMING INTERLACE dotsy Hardware Support 0 12-14-2014 06:47 AM
Trying to get SGraphRecorder working with a HDPVR2 GE ... perfessor101 Hardware Support 0 04-16-2014 02:31 PM
HDPVR2 (1512) VS HDPVR2 GE PLUS 1504 bigo93bronco Hardware Support 3 05-04-2013 07:34 PM


All times are GMT -6. The time now is 06:46 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.