SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV BETA Release Products > SageTV Beta Test Software

Notices

SageTV Beta Test Software Discussion related to BETA Releases of the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. regarding SageTV Beta Releases should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-04-2009, 11:41 AM
FreshOne FreshOne is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 80
6.5.13 Bug - Playback of HDTV Recordings Has Bad Aspect Ratio - HD200 & HDMI

After installing 6_5_13 BETA on the server, all my HDTV recordings (both 1080i and 720p) are now displaying vertically squished on my HD200 when played back in Extender mode. There are black bars on the top and bottom of the content, even though the recordings are HD 16x9 broadcasts. The HD200 is connected via HDMI to my HDTV.

The same HDTV recording files play back with the correct aspect ratio (they have no black bars on top and bottom) when played back on the HD200 in Standalone mode.

Changing the Aspect Ratio from Source to Fill makes the content display normally and fill the entire screen, but this has to be done every time you playback any HD material.

NOTE: I did upgrade the firmware on the HD200 to the 20090403 version BEFORE upgrading the server. But after upgrading the firmware I played back several HDTV recordings in Extender mode and they played back normally. It was only after applying the 6_5_13 upgrade to the server that this issue started.

I already filed a BETA bug report, but just wanted to make potential upgraders aware of the issue.

RESOLVED - HD200 had Aspect Ratio set to 4:3. I cannot explain this, as I have NO 4:3 TVs, and I am very sure I had already set the Aspect Ratio to 16:9 on the HD200 while in Extender mode.

Last edited by FreshOne; 04-08-2009 at 08:08 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-04-2009, 12:16 PM
rerooks rerooks is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Buffalo, NY
Posts: 157
Yes. I have the same problem.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-04-2009, 12:41 PM
FreshOne FreshOne is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 80
Quote:
Originally Posted by rerooks View Post
Yes. I have the same problem.
I am curious if you are using HDMI as well ????

I am pretty sure I had the same issue in 6_5_12 beta, but only with component cables (HDMI was fine).
Reply With Quote
  #4  
Old 04-04-2009, 08:04 PM
rerooks rerooks is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Buffalo, NY
Posts: 157
I use component cables.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-04-2009, 08:06 PM
rerooks rerooks is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2007
Location: Buffalo, NY
Posts: 157
Let me correct myself, it is on 6.1.12. I am going to upgrade to 6.1.13 tomorrow.
Reply With Quote
  #6  
Old 04-05-2009, 07:01 AM
adamwh adamwh is offline
Sage User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 35
I'm not having any problems with recordings (HD and SD) and aspect ratio, but I'm still having problems with ripped DVDs playing back correctly. The Dvds are ripped to Video_TS folders. I have source set as default aspect ratio, and I get 4:3 dvds stretched to fill the 16x9 frame, and 16x9 dvds are squished vertically. It takes a cycle through the aspect ratios back to source to get 4x3 showing correctly, but menu item highlights don't take into consideration the new size and are offset as if the frame were still 16x9. I have to set 16x9 dvds to Fill to display properly. And unfortunately none of it is remembered when it changes titles (as in titles on the same disc, such as from menu to main program). The aspect ratio of the same dvds played back through SageTV on the server computer display and switch correctly when set to source.

This is an HD200 connected via HDMI and set to 1080p with no resolution switching.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-05-2009, 03:19 PM
paulbeers paulbeers is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,550
Quote:
Originally Posted by adamwh View Post
I'm not having any problems with recordings (HD and SD) and aspect ratio, but I'm still having problems with ripped DVDs playing back correctly. The Dvds are ripped to Video_TS folders. I have source set as default aspect ratio, and I get 4:3 dvds stretched to fill the 16x9 frame, and 16x9 dvds are squished vertically. It takes a cycle through the aspect ratios back to source to get 4x3 showing correctly, but menu item highlights don't take into consideration the new size and are offset as if the frame were still 16x9. I have to set 16x9 dvds to Fill to display properly. And unfortunately none of it is remembered when it changes titles (as in titles on the same disc, such as from menu to main program). The aspect ratio of the same dvds played back through SageTV on the server computer display and switch correctly when set to source.

This is an HD200 connected via HDMI and set to 1080p with no resolution switching.
You say "default" aspect ratio, do you mean "Source"? and how are you setting yor aspect ratio? Are you doing it while playing back a DVD?
__________________
Sage Server: AMD Athlon II 630, Asrock 785G motherboard, 3GB of RAM, 500GB OS HD in RAID 1 and 2 - 750GB Recording Drives, HDHomerun, Avermedia HD Duet & 2-HDPVRs, and 9.0TB storage in RAID 5 via Dell Perc 5i for DVD storage
Source: Clear QAM and OTA for locals, 2-DishNetwork VIP211's
Clients: 2 Sage HD300's, 2 Sage HD200's, 2 Sage HD100's, 1 MediaMVP, and 1 Placeshifter
Reply With Quote
  #8  
Old 04-06-2009, 04:21 AM
adamwh adamwh is offline
Sage User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 35
Quote:
Originally Posted by paulbeers View Post
You say "default" aspect ratio, do you mean "Source"? and how are you setting yor aspect ratio? Are you doing it while playing back a DVD?
I've set "Source" as the default aspect ratio in the aspect ratio menu. When playing back a DVD, it thinks it's in Source, but the aspect ratio is not correct. Pressing the aspect ratio button on the remote cycles next to Fill which fixes 16x9 DVDs. Cycling around back to Source fixes 4x3 DVDs although with the aforementioned menu highlight mismatch. And the changes all revert when it plays the next title on the disc (ie, going from menu to main feature, or from episode to episode on a multi-episode disc).

All other media seems to be displaying correctly without adjustment of the aspect ratio.
Reply With Quote
  #9  
Old 04-06-2009, 06:15 AM
gplasky's Avatar
gplasky gplasky is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2003
Location: Howell, MI
Posts: 9,203
Have you confirmed you are running tje latest beta firmware on the hd200 (20090403) and the latest version on the server (6.5.13) ?

Gerry
__________________
Big Gerr
_______
Server - WHS 2011: Sage 7.1.9 - 1 x HD Prime and 2 x HDHomeRun - Intel Atom D525 1.6 GHz, Acer Easystore, RAM 4 GB, 4 x 2TB hotswap drives, 1 x 2TB USB ext Clients: 2 x PC Clients, 1 x HD300, 2 x HD-200, 1 x HD-100 DEV Client: Win 7 Ultimate 64 bit - AMD 64 x2 6000+, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H MB, RAM 4GB, HD OS:500GB, DATA:1 x 500GB, Pace RGN STB.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-06-2009, 09:52 AM
adamwh adamwh is offline
Sage User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 35
Latest firmware and server version. Updated both on Saturday.
Reply With Quote
  #11  
Old 04-07-2009, 08:51 AM
adamwh adamwh is offline
Sage User
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 35
Just tested out the dvd playback in standalone mode on the HD-200 with the same result, so I'm going to try backtracking the firmware (I skipped over a few to the current one) this evening.
Reply With Quote
  #12  
Old 04-24-2009, 08:29 AM
Texas-Hansen Texas-Hansen is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Feb 2009
Posts: 109
Any one have any luck fixing this issue?

I noticed it last night on a DVD, where during playback it would randomly switch back and forth between a letter box style screen and full screen...even though the Aspect Ratio was set to Source. I'm running a HD200 with beta firmware 20090403 0 and my SageTV Server software is beta V6.5.13 via HDMI.

Thanks
Reply With Quote
  #13  
Old 04-29-2009, 03:57 PM
reggie14 reggie14 is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Aug 2003
Location: Maryland
Posts: 2,760
Is there an update on this issue? I think it's a firmware issue, not a server issue. I'm running a H200 on the release version of SageTV 6.5. It worked fine until I updated the firmware to 20090403. After doing that I noticed standard definition TV was horizontally stretched when I had the AR set to source, and widescreen HD TV was vertically compressed. I think its sort of like the H200 thinks I had a 4:3 TV hooked up. I checked the settings and made sure it was set for a 16:9 TV. I'm connected via component cables, which might be relevant based on other comments here. Right now I'm rolling back off of the beta firmwares to see if that helps.

Update: Sure enough, rolling back to the latest release version of the firmware resolved the issue. Is Sage aware of this issue?

Last edited by reggie14; 04-29-2009 at 04:53 PM.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
MVP & Aspect Ratio tfurlong SageTV Media Extender 1 01-14-2009 09:26 AM
Aspect ratio for HD-PVR recordings dwalton22 SageTV Software 2 10-29-2008 10:13 PM
Aspect Ratio on HD-100, using HD-PVR Recordings, on 4x3 HD TV Addict SageTV Beta Test Software 12 06-20-2008 11:14 AM
Aspect Ratio Issues for HDTV JUC SageTV Software 15 11-10-2005 07:50 PM


All times are GMT -6. The time now is 02:49 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.