SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-12-2007, 09:10 PM
cychou cychou is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sydney, Australia
Posts: 182
Latest Nvidia Driver 163.71 Problem

I have been using a Nvidia 8500 GT card with driver 162.18 (together with PureVideo decoder) on my XP machine for a while. And I am happy with the picture quality for mpeg playback in Sage.

When I upgraded to 163.71 driver (without changing any configuration in the control panel), I found the picture quality for mpeg is so bad that I have to revert it back to 162.18. Even though 163.71 does appear to support H.264 acceleration now.

Am I missing some configurations for the new driver? Or Nvidia just messed up the the new driver for normal mpeg play back?
__________________
SageTV 6.6.2 / 42" Plasma Panasonic TH-42PX600A/ Intel Pentium DC E6500/ 2Gb Ram/KWorld DVB-T PC160-2T/ Logitech Harmony Remote X360/ Gigabyte GeForce 8500 GT (Silent)/ Winfast DTV1000T/ WD Caviar Green 808Gb HD/ Win 7 Ultimate/ Mission Cinema 7/ Denon AVR-1800
Reply With Quote
  #2  
Old 11-13-2007, 10:33 AM
pjaffray pjaffray is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2005
Location: Bowling Green, OH
Posts: 33
I too had problems with 163.71 and a 7600GT video card. Everything except DVDs seemed fine, but DVDs where unwatchable. They were displayed more like a patchwork quilt. Rolling back to 162.18 corrected the issue. I see that 163.75 is now available from nvidia but I am reluctant to try it.
__________________
Current Setup: Windows 10 Pro x64, Gigabyte Z68XP-UD3 Motherboard, Intel Core i5 2400 (3.1Ghz), HD Homerun Prime, InfiniTV 6 PCIe, 25TB of SATA disks, all internal. Sharp Aquos LC-46D62U LCD 1080P TV, Denon 3808CI, Infinity speakers, no Sub yet.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2007, 03:38 PM
perf perf is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Stockholm, Sweden
Posts: 120
I am using 163.75 with good results with my 8500gt. 163.71 was fine too. I have used Purevideo and Cyberlink decoders.

/Per
Reply With Quote
  #4  
Old 11-14-2007, 06:49 AM
cychou cychou is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sydney, Australia
Posts: 182
I just tried 163.75 and it is still giving me the jagged image (see attachment).
I have also attached another one from 162.18 for comparison.


This problem however only occurs when I am using Purevideo decoder.



Vince
Attached Images
File Type: jpg 162.18.JPG (54.5 KB, 428 views)
File Type: jpg 163.75.JPG (57.5 KB, 405 views)
__________________
SageTV 6.6.2 / 42" Plasma Panasonic TH-42PX600A/ Intel Pentium DC E6500/ 2Gb Ram/KWorld DVB-T PC160-2T/ Logitech Harmony Remote X360/ Gigabyte GeForce 8500 GT (Silent)/ Winfast DTV1000T/ WD Caviar Green 808Gb HD/ Win 7 Ultimate/ Mission Cinema 7/ Denon AVR-1800
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2007, 10:54 AM
jdamore jdamore is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Nov 2006
Location: Hillsborough, NJ
Posts: 292
Quote:
Originally Posted by cychou View Post
I just tried 163.75 and it is still giving me the jagged image (see attachment).
I have also attached another one from 162.18 for comparison.


This problem however only occurs when I am using Purevideo decoder.



Vince

I am also having this problem (163.71). I noticed it looks ok in WMP but not in sage. Both using Purevideo. What could be the difference?
Reply With Quote
  #6  
Old 11-16-2007, 11:48 AM
cychou cychou is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sydney, Australia
Posts: 182
Quote:
Originally Posted by jdamore View Post
I am also having this problem (163.71). I noticed it looks ok in WMP but not in sage. Both using Purevideo. What could be the difference?
WMP is using VMR7 as the render. I use VMR9 and FSE in SageTV.
I believe this will cause Purevideo to behave differently.



Vince
__________________
SageTV 6.6.2 / 42" Plasma Panasonic TH-42PX600A/ Intel Pentium DC E6500/ 2Gb Ram/KWorld DVB-T PC160-2T/ Logitech Harmony Remote X360/ Gigabyte GeForce 8500 GT (Silent)/ Winfast DTV1000T/ WD Caviar Green 808Gb HD/ Win 7 Ultimate/ Mission Cinema 7/ Denon AVR-1800
Reply With Quote
  #7  
Old 11-30-2007, 11:02 PM
jdamore jdamore is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Nov 2006
Location: Hillsborough, NJ
Posts: 292
looks like its better in beta 169.09.

Edit: well I spent a good part of the day today installing every Forceware version I could find compadible and 93.71 looks the best.

Last edited by jdamore; 12-01-2007 at 04:51 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 04-19-2008, 05:40 AM
cychou cychou is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sydney, Australia
Posts: 182
Just tried 169.21, and the problem is still there. Rolling back to 162.18.


Vince
__________________
SageTV 6.6.2 / 42" Plasma Panasonic TH-42PX600A/ Intel Pentium DC E6500/ 2Gb Ram/KWorld DVB-T PC160-2T/ Logitech Harmony Remote X360/ Gigabyte GeForce 8500 GT (Silent)/ Winfast DTV1000T/ WD Caviar Green 808Gb HD/ Win 7 Ultimate/ Mission Cinema 7/ Denon AVR-1800
Reply With Quote
  #9  
Old 04-19-2008, 08:29 AM
gplasky's Avatar
gplasky gplasky is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2003
Location: Howell, MI
Posts: 9,203
174.74 is the latest. No issues here.

Gerry
__________________
Big Gerr
_______
Server - WHS 2011: Sage 7.1.9 - 1 x HD Prime and 2 x HDHomeRun - Intel Atom D525 1.6 GHz, Acer Easystore, RAM 4 GB, 4 x 2TB hotswap drives, 1 x 2TB USB ext Clients: 2 x PC Clients, 1 x HD300, 2 x HD-200, 1 x HD-100 DEV Client: Win 7 Ultimate 64 bit - AMD 64 x2 6000+, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H MB, RAM 4GB, HD OS:500GB, DATA:1 x 500GB, Pace RGN STB.
Reply With Quote
  #10  
Old 04-20-2008, 05:21 PM
John@TunerUK John@TunerUK is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 251
I've noticed the same pixelation with my onboard nVidia 7050pv.
However none of my driver versions are anything like anyone elses.
My driver version is listed as 6.14.11.0117
with forceware 101.17
This only happens when I set my display to 1080p to match my screen. Dropping it to 720p got rid of the pixelation, but obviously limits me to the lower resolution.
I'm using overlay and intervideo decoders.
__________________
Antec Sonata III, Abit AN-M2HD, AMD 4200+, Thermalright SI-128 Cooler, 2GB OCZ DDR2, 2x500Gb + 1x1Tb Samsung Spinpoint SATA II, Hauppauge Nova-T500, Technotrend 3200-S2 with CI, Oasis II CAM. Windows XP Home SP3, Logitech Harmony 525. Logitech DiNovo Edge
Reply With Quote
  #11  
Old 04-20-2008, 06:36 PM
gplasky's Avatar
gplasky gplasky is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2003
Location: Howell, MI
Posts: 9,203
You're probably using the original driver that came with your motherboard. I have the same nVidia 7050pv but I'm running the drivers from the nVidia site. That number you're referring to is the file version, not the Forceware driver version. If you go to the nVidia Control panel-Help-System Information you shoud be able to see and save this info:
Quote:
NVIDIA System Information report created on: 04/20/2008 20:35:24
System name: STUDY-MCE

[Display]
Processor: AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 5200+ (2599 MHz)
Operating System: Microsoft Windows XP (Service Pack 3, v.3311)
DirectX version: 9.0c
GPU processor: GeForce 7050 PV / NVIDIA nForce 630a
ForceWare version: 174.74
Memory: 512 MB
Video BIOS version: 5.67.32.10.25
IRQ: 22
Bus: FPCI

[Components]

nvCpl.cpl 1.5.2000.01 NVIDIA Control Panel Applet
nvExpBar.dll 1.5.2000.01 NVIDIA Control Panel
nvCplUI.exe 1.5.2000.01 NVIDIA Control Panel
nvWSS.dll 6.14.11.7474 NVIDIA Workstation Server
nvViTvS.dll 6.14.11.7474 NVIDIA Video and TV Server
nvMoblS.dll 6.14.11.7474 NVIDIA Mobile Server
NVMCTRAY.DLL 6.14.11.7474 NVIDIA Media Center Library
NVOGLNT.DLL 6.14.11.7474 NVIDIA Compatible OpenGL ICD
nvDispS.dll 6.14.11.7474 NVIDIA Display Server
NVCPL.DLL 6.14.11.7474 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 174.74
NV4_MINI.SYS 6.14.11.7474 NVIDIA Compatible Windows 2000 Miniport Driver, Version 174.74
NV4_DISP.DLL 6.14.11.7474 NVIDIA Compatible Windows 2000 Display driver, Version 174.74
nvGameS.dll 6.14.11.7474 NVIDIA 3D Settings Server

Gerry
__________________
Big Gerr
_______
Server - WHS 2011: Sage 7.1.9 - 1 x HD Prime and 2 x HDHomeRun - Intel Atom D525 1.6 GHz, Acer Easystore, RAM 4 GB, 4 x 2TB hotswap drives, 1 x 2TB USB ext Clients: 2 x PC Clients, 1 x HD300, 2 x HD-200, 1 x HD-100 DEV Client: Win 7 Ultimate 64 bit - AMD 64 x2 6000+, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H MB, RAM 4GB, HD OS:500GB, DATA:1 x 500GB, Pace RGN STB.
Reply With Quote
  #12  
Old 06-29-2008, 12:33 AM
cychou cychou is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sydney, Australia
Posts: 182
I am now using ForceWare 175.16 and the problem is still there.
After further investigation, the problem only happens in SageTV. When I use Media Player Classic (with the same decoder and the same renderer - VMR9 renderless), it works fine. See the attached images for comparison (pay attention to the right shoulder of the girl on the right). So It appears this problem only appears in SageTV, very strange!



Vince
Attached Images
File Type: jpg Normal.JPG (89.7 KB, 261 views)
File Type: jpg Jagged.JPG (77.3 KB, 262 views)
__________________
SageTV 6.6.2 / 42" Plasma Panasonic TH-42PX600A/ Intel Pentium DC E6500/ 2Gb Ram/KWorld DVB-T PC160-2T/ Logitech Harmony Remote X360/ Gigabyte GeForce 8500 GT (Silent)/ Winfast DTV1000T/ WD Caviar Green 808Gb HD/ Win 7 Ultimate/ Mission Cinema 7/ Denon AVR-1800
Reply With Quote
  #13  
Old 06-29-2008, 05:40 AM
Polypro Polypro is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 1,804
Yup. Good find. No clue.

P
Reply With Quote
  #14  
Old 07-11-2008, 05:44 AM
cychou cychou is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sydney, Australia
Posts: 182
Just to report back my progress, 175.19 is working fine now.

I have been using it for the past couple of days, and it seems stable. I finally have working solution for both Mpeg and h.264 hardware assisted decoding.


Cheers!
__________________
SageTV 6.6.2 / 42" Plasma Panasonic TH-42PX600A/ Intel Pentium DC E6500/ 2Gb Ram/KWorld DVB-T PC160-2T/ Logitech Harmony Remote X360/ Gigabyte GeForce 8500 GT (Silent)/ Winfast DTV1000T/ WD Caviar Green 808Gb HD/ Win 7 Ultimate/ Mission Cinema 7/ Denon AVR-1800
Reply With Quote
  #15  
Old 06-03-2009, 05:19 AM
cychou cychou is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Oct 2004
Location: Sydney, Australia
Posts: 182
Just upgraded to 185.85 and the color space control is working. So I finally have true black on my HTPC.
__________________
SageTV 6.6.2 / 42" Plasma Panasonic TH-42PX600A/ Intel Pentium DC E6500/ 2Gb Ram/KWorld DVB-T PC160-2T/ Logitech Harmony Remote X360/ Gigabyte GeForce 8500 GT (Silent)/ Winfast DTV1000T/ WD Caviar Green 808Gb HD/ Win 7 Ultimate/ Mission Cinema 7/ Denon AVR-1800
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Driver for Theater 550 PRO screws up system login archcommus Hardware Support 1 05-26-2007 12:02 PM
Problem installing Hauppauge 250MCE drivers. nyle Hardware Support 1 05-20-2007 06:59 AM
No more Nvidia DualTV?!? Yalbik Hardware Support 13 03-29-2007 10:43 PM
"choppy" playback using nVidia audio decoder pgman Hardware Support 2 12-17-2006 09:56 PM
Directx/decoder problem Grasshopper SageTV Software 0 04-28-2006 04:59 PM


All times are GMT -6. The time now is 01:41 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.