SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 09-21-2010, 12:09 PM
SkierHiker SkierHiker is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Issaquah, WA
Posts: 102
Upgrade to HD-PVR Problems - Help!

Ok, I'm in hot water with my wife and two daughters. Last night I swapped out my Comcast SD STB for a HD model and installed a HD-PVR (HDPVR for people searching). It was also the season premier of House and Castle. I was unable to get it all to work so I switched SageTV back to my PVR-350. Little did I know that the HD STB remapped my non-HD channels to HD channels so while I recorded the video fine, I had no audio. Thank goodness for Hulu (I hope).

So after the recordings, I stayed up till 2 am trying to get the HD-PVR working (thus the hot water with the wife). I was unsuccessful so I'm taking the day off to get it to work. So far, no luck. Here are my issues that I hope someone can help. I have spent several hours going through the forums and trying everything before this post. From my signature, my Server is Win2008R2 and Client is Win7. SageTV version is 6.6.2.218.

1. Video recording is working but I'm recording no Audio. When I record and playback using TME everything is fine.

2. On my Win2008R2 server, I can't see any H264 or AC3 decoders using DirectShow Filter Manager. Consequently when I try to watch a recording, SageTV crashes.

3. On my Win7 Client, I have the Windows DTV-DVD decoders but when I try to watch a H264 video, SageTV errors with the message PlaybackException: ERROR(-4,0 0x80040217) Problem rendering the video portion of the content.

I'm thinking about buying the CoreAVC decoders. Anybody know if they will work with Win2008R2?

Any help with this will be most appreciated since if I don't get this working before they all get home today, I'm really going to be in deep doo-doo.

Thanks,

Mark.
__________________
Server: SageTV 7, Google Mini, Intel Pentium 4, 3.0 Ghz, 2 GB RAM, 3 TB Sata, Comcast RNG110, ActiSys IR200L, Hauppauge HD-PVR.
Client: Windows 7 64 Bit, Dell Studio 15, Intel Core 2 Duo T8100 2.1 ghz Processor, 4 GB RAM, 300 GB IDE, Intel RDPDD Graphics, Dell HD Audio.
Network: Cat 6, 1G
Reply With Quote
  #2  
Old 09-21-2010, 01:05 PM
madpoet madpoet is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2003
Posts: 262
When you defined the video source in Sage did you make sure to select the appropriate audio input? If you are using Component and SPDif you have to make sure Component + SPDif is selected, not just Component.
Reply With Quote
  #3  
Old 09-21-2010, 02:14 PM
jerryt jerryt is offline
Sage Fanatic
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 832
Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
1. Video recording is working but I'm recording no Audio. When I record and playback using TME everything is fine. .
Try selecting "AC3filter" as audio codec and verify that you selected the proper inputs in Sage during setup. Stereo is simpler to get working on the HDPVR, 5.1 still gives some troubles.

Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
2. On my Win2008R2 server, I can't see any H264 or AC3 decoders using DirectShow Filter Manager. Consequently when I try to watch a recording, SageTV crashes..
Installing PowerDVD 8 is the easiest fix (Demo works fine for the codec).

Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
3. On my Win7 Client, I have the Windows DTV-DVD decoders but when I try to watch a H264 video, SageTV errors with the message PlaybackException: ERROR(-4,0 0x80040217) Problem rendering the video portion of the content.
Sage 6.6.2 requires a patch (or patches) to use Microsoft DTV-DVD decoders. It is better to install SageTV 7.0.16

For me, "the shorter the amount of time I have to get something working, the great the number of problems..."

Last edited by jerryt; 09-21-2010 at 02:18 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-21-2010, 02:40 PM
Tiki's Avatar
Tiki Tiki is online now
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Southwest Florida, USA
Posts: 1,987
Did you install the ArcSoft TME software that came with the HD-PVR?
If so, does it play back the videos OK?
If it does, you can tell Sage to use the Arcsoft decoder. Read this post for instructions on how to make the Arcsoft decoder usable with Sage.


I just went through some similar issues when I bought an HD-PVR about 2 months ago. I found the Arcsoft decoder worked a little better than the Microsoft decoder for me (using Windows 7 64-bit with ATI 4650 video card).
__________________
Server: Ryzen 2400G with integrated graphics, ASRock X470 Taichi Motherboard, HDMI output to Vizio 1080p LCD, Win10-64Bit (Professional), 16GB RAM
Capture Devices (7 tuners): Colossus (x1), HDHR Prime (x2)
,USBUIRT (multi-zone)
Source:
Comcast/Xfinity X1 Cable
Primary Client: Server Other Clients: (1) HD200, (1) HD300
Retired Equipment: MediaMVP, PVR150 (x2), PVR150MCE,
HDHR, HVR-2250, HD-PVR
Reply With Quote
  #5  
Old 09-21-2010, 03:13 PM
Spectrum Spectrum is offline
Sage Expert
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 720
Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
I was unsuccessful so I'm taking the day off to get it to work. So far, no luck. Here are my issues that I hope someone can help.
That, sir, is dedication!
Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
1. Video recording is working but I'm recording no Audio. When I record and playback using TME everything is fine.
Tiki's suggestion is a good one. Try playing back one of the files recorded with sage and see if you get video + audio. If you get video but no audio just like watching it in sage, definitely check up on what madpoet recommended with making sure you have the tuner added to Sage with the correct audio input. Also triple check that your STB is outputting the audio like you expect. On mine if I have it set to 5.1 it ONLY outputs audio on the TOSLINK/SPDIF links and refuses to put anything out over the RCA lines.

Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
2. On my Win2008R2 server, I can't see any H264 or AC3 decoders using DirectShow Filter Manager. Consequently when I try to watch a recording, SageTV crashes.
Windows server OS's have problems with BDA and I'm assuming you have installed the hacks to get your tuners to work. This is why using a server OS is not really recommended or supported. Others have trail blazed and made it work though
Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
3. On my Win7 Client, I have the Windows DTV-DVD decoders but when I try to watch a H264 video, SageTV errors with the message PlaybackException: ERROR(-4,0 0x80040217) Problem rendering the video portion of the content.

I'm thinking about buying the CoreAVC decoders. Anybody know if they will work with Win2008R2?
Don't buy CoreAVC, switching video decoders is not going to fix your problem!

Quote:
Originally Posted by Tiki View Post
Did you install the ArcSoft TME software that came with the HD-PVR?
If so, does it play back the videos OK?
If it does, you can tell Sage to use the Arcsoft decoder. Read this post for instructions on how to make the Arcsoft decoder usable with Sage.


I just went through some similar issues when I bought an HD-PVR about 2 months ago. I found the Arcsoft decoder worked a little better than the Microsoft decoder for me (using Windows 7 64-bit with ATI 4650 video card).
Nice to see my post about enabling the Arcsoft decoder is still helping people
Reply With Quote
  #6  
Old 09-21-2010, 05:29 PM
SkierHiker SkierHiker is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2006
Location: Issaquah, WA
Posts: 102
It's getting down to the wire. I'm almost there but not quite. Got a meeting I have to go to tonight then back at it. Hope it will not be another late nighter otherwise wife will not be happy.

Here is where I'm at:

1. No Audio being recorded - Really DUMB!!! Did not have the new HD STB set for Stereo Out. It defaults to TV Speakers. Works fine now, video and audio sync'd.

2. Server not showing HD video. Fixed once the sound was being recorded. I guess SageTV doesn't like video without sound. It is very skippy but I think that's my cheap video card in my server. VLC doesn't play it back well at all either. That's ok, I don't watch anything on it anyway.

3. Win7 Client getting the playback error - Kinda fixed by adding the ArcSoft video decoder using DirectShow Filter Manager (thanks for the tip). However it is also very skippy, out of sync, and un-watchable. But when you playback the video with Windows Media Center, VLC, or ArcSoft, it plays back just fine. Must still be something wrong with my SageTV settings. Suggestions? Maybe MS decoders and SageTV Ver 7? This is what I'll have to work on later tonight.

4. Also, I have to try to remember how I got my ActiSys IR200L transmitter working with my old PVR-350. I believe I had to tweak the settings file. Do I still need to use this or can I use the HD-PVR IR Blaster to change channels on the STB?

Ok, gotta go. Be back later tonight. Any other suggestions will definitely make my wife very happy if I can go to bed with her

Thanks,

Mark.
__________________
Server: SageTV 7, Google Mini, Intel Pentium 4, 3.0 Ghz, 2 GB RAM, 3 TB Sata, Comcast RNG110, ActiSys IR200L, Hauppauge HD-PVR.
Client: Windows 7 64 Bit, Dell Studio 15, Intel Core 2 Duo T8100 2.1 ghz Processor, 4 GB RAM, 300 GB IDE, Intel RDPDD Graphics, Dell HD Audio.
Network: Cat 6, 1G
Reply With Quote
  #7  
Old 09-21-2010, 05:36 PM
Spectrum Spectrum is offline
Sage Expert
 
Join Date: Aug 2006
Posts: 720
Quote:
Originally Posted by SkierHiker View Post
3. Win7 Client getting the playback error - Kinda fixed by adding the ArcSoft video decoder using DirectShow Filter Manager (thanks for the tip). However it is also very skippy, out of sync, and un-watchable. But when you playback the video with Windows Media Center, VLC, or ArcSoft, it plays back just fine. Must still be something wrong with my SageTV settings. Suggestions? Maybe MS decoders and SageTV Ver 7? This is what I'll have to work on later tonight.
Check your video render. EVR > VMR9 > Overlay.
Reply With Quote
Reply

Tags
h.264, h264, hd-pvr, hdpvr


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
upgrade problems from 6.x to 6.6 jimbolocke SageTV Software 0 04-24-2010 04:29 PM
upgrade problems sage 6.1.9 Homebuilder SageTV Customizations 4 06-06-2007 10:34 PM
Two problems since V6.0.19 upgrade Falcon64 SageTV Software 6 01-05-2007 09:31 PM
Placeshifter Problems After Every Upgrade cmaffia SageTV Beta Test Software 0 04-03-2006 06:40 AM
VIDEO PROBLEMS SINCE 2.1 UPGRADE - HELP, PLEASE! srothwell SageTV Software 4 11-23-2004 09:13 AM


All times are GMT -6. The time now is 01:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.