SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 04-03-2019, 10:35 PM
Denali Denali is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Florida
Posts: 157
Hauppauge Colossus 2 not detected

I run Sage x64 as service v9.2.1. Tried to run without Service an the Hauppauge Colossus 2 is not seen any more. When I started using Sage the Service would crash so I ran without Service but I would occasionally get a crash in Sage &/or Java. I tolerated this for a while and then found that Service would start without crashing so ran under Service. The UI would still occasionally crash but I could restart Sage and not lose current recordings. So have run under Service ever since. Now trying to run without Service and find the Colossus 2 is no longer detected properly in 64 bit or 32 bit it appears. This looks suspicious, don't know if this is just a logging problem or indicates something real.
Code:
Tue 4/2 15:10:05.829 [main@70177ecd] Device found--'Hauppauge Siena Video Capture'
Tue 4/2 15:10:05.829 [main@70177ecd] MergeNameList() Entry: DevName[0] 'P,öc', numDev=0, new DevName1[0] 'Realtek HD Audio Mic input', numDev1=5
Any thoughts why the Colossus 2 only works in Service mode?
Attached Files
File Type: zip sagetv_1.zip (263.8 KB, 21 views)
__________________
HTPC: Gigabyte GA-Z170XP-SLI, I7-6700, 16GB, Windows 10 Pro x64, Hauppauge HVR-1600, WinTV-dualHD, Colossus 2, Samsung 850 EVO 120GB, Seagate 3TB, WD 3TB, 3TB, 5TB, Java v1.8.0_201, SageTVx64 v9.2.1.826, Samsung UN60EH6003F, Dish ViP222K, ViewHD 1x2 HDMI Splitter.
Reply With Quote
  #2  
Old 04-04-2019, 12:47 AM
wnjj wnjj is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,035
Quote:
Originally Posted by Denali View Post
I run Sage x64 as service v9.2.1. Tried to run without Service an the Hauppauge Colossus 2 is not seen any more. When I started using Sage the Service would crash so I ran without Service but I would occasionally get a crash in Sage &/or Java. I tolerated this for a while and then found that Service would start without crashing so ran under Service. The UI would still occasionally crash but I could restart Sage and not lose current recordings. So have run under Service ever since. Now trying to run without Service and find the Colossus 2 is no longer detected properly in 64 bit or 32 bit it appears. This looks suspicious, don't know if this is just a logging problem or indicates something real.
Code:
Tue 4/2 15:10:05.829 [main@70177ecd] Device found--'Hauppauge Siena Video Capture'
Tue 4/2 15:10:05.829 [main@70177ecd] MergeNameList() Entry: DevName[0] 'P,öc', numDev=0, new DevName1[0] 'Realtek HD Audio Mic input', numDev1=5
Any thoughts why the Colossus 2 only works in Service mode?
That part you show in red looks normal. Since numDev=0, the array will have uninitialized data in it.
Reply With Quote
  #3  
Old 04-04-2019, 05:43 PM
Denali Denali is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Florida
Posts: 157
OK, Thanks for looking. Strange that Colossus 2 is only seen in Add New Source when in Service mode.
__________________
HTPC: Gigabyte GA-Z170XP-SLI, I7-6700, 16GB, Windows 10 Pro x64, Hauppauge HVR-1600, WinTV-dualHD, Colossus 2, Samsung 850 EVO 120GB, Seagate 3TB, WD 3TB, 3TB, 5TB, Java v1.8.0_201, SageTVx64 v9.2.1.826, Samsung UN60EH6003F, Dish ViP222K, ViewHD 1x2 HDMI Splitter.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-04-2019, 05:52 PM
wnjj wnjj is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,035
Quote:
Originally Posted by Denali View Post
OK, Thanks for looking. Strange that Colossus 2 is only seen in Add New Source when in Service mode.
Maybe there's some kind of user permissions needed?

I looked at your log file and it shows this:

Code:
Tue 4/2 15:10:05.958 [main@70177ecd] Encoder failed the check:Hauppauge Siena Video Capture
What the check does is call into the native code which in turn looks for registered capture device filters. That's in the realm of device drivers at that point.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-05-2019, 06:06 PM
Denali Denali is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Aug 2008
Location: South Florida
Posts: 157
Thanks for the heads up. Remember reading of problems after Win 10 update that required Camera permissions for some tuners to work properly. Win 10 update .1803 added select able Camera permissions for user privacy. I turned ON Camera permissions in Settings : Privacy : Camera : Allow Apps to access your camera. Now the Colossus 2 is shown in Add New Source. Now I can run without Service Mode on and have full use of the USB-UIRT and remote for both transmit & receive until a solution for Service mode is found. I wonder if the problem with the USB-UIRT in Service mode with Win 10 is not also some permission setting since it has been confirmed to work in Win 7.
__________________
HTPC: Gigabyte GA-Z170XP-SLI, I7-6700, 16GB, Windows 10 Pro x64, Hauppauge HVR-1600, WinTV-dualHD, Colossus 2, Samsung 850 EVO 120GB, Seagate 3TB, WD 3TB, 3TB, 5TB, Java v1.8.0_201, SageTVx64 v9.2.1.826, Samsung UN60EH6003F, Dish ViP222K, ViewHD 1x2 HDMI Splitter.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hauppauge Colossus HD-PVR SHS Hardware Support 2008 06-11-2016 07:07 AM
controlling more than one Hauppauge Colossus (or any Hauppauge product) tvmaster2 Hardware Support 6 12-03-2012 08:06 PM
Hauppauge Colossus richardhood36 Hardware Support 5 12-12-2011 12:06 PM
HD-PVR USB or Hauppauge Colossus HD-PVR DRB Hardware Support 16 11-17-2011 06:00 AM
Hauppauge 250 not detected by Sage 2.1 Choy Hardware Support 6 12-05-2004 08:15 AM


All times are GMT -6. The time now is 09:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.