SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-09-2020, 11:40 AM
jmv jmv is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 193
User Interface not starting on v9 server

Folks,

Hopefully someone can help. My set up runs v9 server as a service and also launches the user interface. This has been my setup since original v7. V9 always took a long time to go from splash screen to actual user interface (over 5 min from boot splash would sit there but eventually user interface would show up. Recently it would be hit or miss with about 33% of the time the UI never showed up after the splash sat there from 5-10min I just never got a UI. Task manager shows the service and 3 instances to the client but no UI. I also canít manually launch the client as I think it sees it as already running. my only other clients are HD300ís that run fine regardless of server UI launched or not. When this 100% fail started it was right after I installed the latest OS patches that I havenít done for 2-3 months.

Configuration:
SageTV V9 9.0.14.568 32 Bit
Server Windows server 2012 R2 latest patches
JAVA 1.8.0_151

Will try to upload log files when Iím back home. Let me know if there is anything else is needed
Reply With Quote
  #2  
Old 01-09-2020, 10:04 PM
JustFred JustFred is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: May 2015
Location: Sunnyvale, Ca
Posts: 444
That's a **very** long time for the client to come up.

As a reference point, try this: Power cycle the HD300, but use the remote to stop it from automatically connecting to the server. Next, time how long it takes to connect to the server and display the normal SageTv GUI. The Sage Client should typically connect & display about as quickly as the HD300 does.

Providing log files for both the server AND client (during the relevant time period) will likely provide clues. How much physical memory is present? How much free memory does Windows report once the Sage server & client is running? What size is set for Sage's Java Heap space?
__________________
System #1: Win7-64, Core2-Quad Q9400, 8 GB Mem, 4TB HD. Java-64 1.8.0_141. Sage-64 v9.2.1 ATSC: 2x HDHR-US (1st gen white) tuners. HD-200.
System #2: Win7-64, I7-920, 8 GB Mem, 2TB HD. Java 1.8.0_131. Sage v9.1.6.747. ClearQAM: 2x HDHR3-US tuners. HD-200.
System #3: Win7-64, I7-920, 12 GB Mem, 4TB HD. Java-64 1.8.0_141. Sage-64 v9.2.1 ATSC: 2x HVR2250; Spectrum Cable via HDPVR & USB-UIRT. 3x HD-200.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2020, 09:10 AM
Tiki's Avatar
Tiki Tiki is offline
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Southwest Florida, USA
Posts: 1,834
I donít know if itís still the case, but Sage used to do all of its scheduling at startup. This could take a while if you had a lot of favorites, especially if you changed the scheduling look ahead to be longer than the default (which I think was five days), since it had to work through what tuners to use for each recording and resolve any conflicts (and also schedule the intelligent favorites).

There was a setting in the properties file called ďlimited carney initĒ that would let Sage startup quicker by doing some of that stuff in the background after Sage had started.

It might be worth investigating.
__________________
Server: Athlon II X4 630 CPU, Gigabyte MA770T-UD3P (AM3) Motherboard, VisionTek Radeon HD4670 PCIe w/ Component output to 50" CRT Rear-Projection HDTV (Mitsubishi), Win7-64Bit (Home Premium), 4GB RAM
Capture Devices (8 tuners): Colossus (x1), HD-PVR (x1), HDHR Prime (x2)
,USBUIRT (multi-zone)
Source:
Comcast Cable
Primary Client: Server Other Clients: (1) HD200, (1) HD300
Retired Equipment: MediaMVP, PVR150 (x2), PVR150MCE,
HDHR, HVR-2250
Reply With Quote
  #4  
Old 01-10-2020, 11:20 AM
jmv jmv is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 193
The delay is only on the client running on the same box as the SageTVserver service. In reviewing the log, it looks like there is about 4 min of connection failures trying to connect to the local host IP. I run this on a fixed IP address, so is there a way to force it to connect via the network IP? Not sure if that would help. Also the splash disappeared right about 9AM in the log it seems to just keep humming along, You can see it is still running as despite the UI never showing up, the log is still getting populated with new entries.

Memory (30% utilzied) is not an issue or CPU (1-3%).

Attached is the zipped client log from the server.
Attached Files
File Type: zip sagetvclient_0.zip (65.1 KB, 5 views)
Reply With Quote
  #5  
Old 01-11-2020, 11:17 AM
JustFred JustFred is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: May 2015
Location: Sunnyvale, Ca
Posts: 444
It's unfortunate that the server log hasn't been posted yet. Comparing the events in the server and client logs is often helpful. The client log indicates a couple of unrelated issues.

Quote:
Originally Posted by jmv View Post
The delay is only on the client running on the same box as the SageTVserver service. In reviewing the log, it looks like there is about 4 min of connection failures trying to connect to the local host IP. I run this on a fixed IP address, so is there a way to force it to connect via the network IP? Not sure if that would help.
It took 13 minutes to establish a network connection. I suspect firewall issues. Try temporarily disabling the firewall on the server. This might be the Windows firewall or a firewall that's part of some anti-virus software.

Quote:
Also the splash disappeared right about 9AM in the log it seems to just keep humming along, You can see it is still running as despite the UI never showing up, the log is still getting populated with new entries.

Memory (30% utilzied) is not an issue or CPU (1-3%).

Attached is the zipped client log from the server.
At 8:54 is "java.lang.ArrayIndexOutOfBoundsException". Not good.

You're still running V9.0.14.568. Since then, there have been several fixes for crashes. Upgrading to v9.2.1 includes these fixes. Consider installing the 64-bit version, since it also allows for much greater Java Heap space.
__________________
System #1: Win7-64, Core2-Quad Q9400, 8 GB Mem, 4TB HD. Java-64 1.8.0_141. Sage-64 v9.2.1 ATSC: 2x HDHR-US (1st gen white) tuners. HD-200.
System #2: Win7-64, I7-920, 8 GB Mem, 2TB HD. Java 1.8.0_131. Sage v9.1.6.747. ClearQAM: 2x HDHR3-US tuners. HD-200.
System #3: Win7-64, I7-920, 12 GB Mem, 4TB HD. Java-64 1.8.0_141. Sage-64 v9.2.1 ATSC: 2x HVR2250; Spectrum Cable via HDPVR & USB-UIRT. 3x HD-200.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-11-2020, 11:26 AM
jmv jmv is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 193
successful logs

Attached are both the client and server logs. This happened to be a successful startup (got the UI, still 5-10 min launch screen).

On the firewall piece, I also assumed that would be the issue. I am running stock Windows Server2012R2 any pointers to a tutorial on how to allow SageTV through the firewall? I did some quick googling and it wasn't obvious what program I should allow and where I should make the entry to allow it through the firewall.

I am considering the upgrades...is there a tutorial on migrating from what I am running to the latest 32 or 64 bit. I have 10+ years of sagetv running and about 3000 programs stored, I wouldn't want to lose that data.

thanks for chiming in.

mv
Attached Files
File Type: zip ui came up.zip (516.3 KB, 4 views)

Last edited by jmv; 01-11-2020 at 11:32 AM.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-11-2020, 12:30 PM
JREkiwi's Avatar
JREkiwi JREkiwi is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2005
Location: Auckland, New Zealand
Posts: 2,079
With the SageTV server shutdown, make this change to the Sage.properties
Code:
limited_carny_init=true
That should get your server starting faster than the 13 minutes it's taking currently, which is why your client cannot connect.

John
Reply With Quote
  #8  
Old 01-11-2020, 03:13 PM
jmv jmv is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2007
Posts: 193
So far, so good JRE. Thanks for the input.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
User interface for v9 hedly SageTV Github Development 11 03-16-2016 01:47 PM
User interface HD 300 willemse SageTV HD Theater - Media Player 6 09-02-2010 02:51 PM
Web User Interface ? rileydogmi SageTV Customizations 0 04-16-2010 08:15 PM
Extender not starting SAGETV Screen (new user) bmcraig SageTV Media Extender 3 06-26-2006 04:51 AM
User interface ya-yas spandox SageTV Beta Test Software 15 02-13-2004 11:18 PM


All times are GMT -6. The time now is 07:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.