SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV International User Forums > SageTV United Kingdom

Notices

SageTV United Kingdom SageTV and SageTV Recorder Users from the UK - This forum is for you to post about specific issues using SageTV software in the UK.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-14-2008, 07:39 AM
matterofrecord matterofrecord is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Location: uk
Posts: 100
can anyone get all the uk freeview channels with a usb tuner?

UPDATED BELOW CONTRARY TO MY ORIGINAL POST BOTH THESE TUNERS ARE CAPABLE OF RECIEVING ALL THE FREEVIEW CHANNELS WITHOUT EXCEPTION

PLEASE READ FINAL POST




Hi

I'm trying to find a decent usb freeview tuner but so far I've had really bad luck.

I bought an MSI Digivox Duo for 30 yet it can't get film4 virgin1 ukhistory tmf 4music ITV2+1 ( if that seems like a long list it is infact only one multiplex ) (the same channels are missing with the bundled freeware and vista media center)

I then bought a hauppauge nova-td dual diversity usb tuner(50). That didn't get sky3 sky news, dave or e4+1. ( same story with vista media center)

I'm not far short of giving my computer a flying lesson. So if anyone has got a USB tuner working with sage that gets all the freeview channels then I'd very much like to know what your using. Any help would be appreciated.

Thanks

Last edited by matterofrecord; 11-16-2008 at 11:31 AM. Reason: update
Reply With Quote
  #2  
Old 11-14-2008, 07:46 AM
doc's Avatar
doc doc is offline
Sage Fanatic
 
Join Date: Jun 2006
Location: Leicester, England
Posts: 918
I think it all comes down to the time of the day that you do your scan.

Some channels only transmit at certain times of the day, and if you scan before they transmit you wont pick them up. I find the best time to scan is after 7pm.

UKTVHistory I think is encrypted, so you wont get that anyway.

Virgin1 - I only get that in the evenings. I don't know if anyone else gets that in the day.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-14-2008, 08:21 AM
jaminben jaminben is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2007
Location: Norwich, UK
Posts: 1,754
Send a message via MSN to jaminben
Quote:
Originally Posted by matterofrecord View Post
I then bought a hauppauge nova-td dual diversity usb tuner(50). That didn't get sky3 sky news, dave or e4+1. ( same story with vista media center)
If it doesnt work using other software are you sure you have a good enough signal to recieve these channels? Have you tried using a normal freeveiw tv to see if your signal is good?

As Doc said you wont get all the channels with one scan, only the channels that are broadcasting at the time of the scan.
__________________
Server - Win7 64bit, 2.4Ghz Intel Core 2 Duo, TBS 6284 PCI-E Quad DVB-T2 Tuner, 3 x HD200 & 1 x HD300 extenders
Reply With Quote
  #4  
Old 11-15-2008, 05:31 AM
matterofrecord matterofrecord is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Location: uk
Posts: 100
Quote:
Originally Posted by doc View Post
I think it all comes down to the time of the day that you do your scan.

yeah time of day matters but there is a way around it. I found that if I scan during the day I get uktvhistory unencrypted (after 6pm uktvhistory is encrypted ) . I then take a copy of the frq table for that tuner and place it somewhere safe. After 7pm (when get virgin one and bbc 3 and 4 come online) I do another scan. Only this time UKtvhistory is now encrypted and has a different entry in the frq table. To fix this I take the old frq entry for uktvhistory and paste it over new encrypted UKtvhistory frq table entry. This way I can get uktv history from 6am to 6pm and still get the fun channels in the evening. You have to do this for every tuner but it works. If this sounds complicated then it's my fault because it's really easy. You just use notepad to copy and paste a few entries in the sagetv files. The frq files should be the same name as the tuner it works for.


Quote:
Originally Posted by jaminben View Post
Have you tried using a normal freeveiw tv to see if your signal is good?
Sorry I probably should have mentioned I'm already using 2 hauppauge nova t-500 and terratec 2400i. They can all get sky, dave and e4+1. I was wondering jaminben can you get any of sky3 dave e4+1 on your nova-TD's?
Reply With Quote
  #5  
Old 11-15-2008, 06:30 AM
jaminben jaminben is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2007
Location: Norwich, UK
Posts: 1,754
Send a message via MSN to jaminben
Quote:
Originally Posted by matterofrecord View Post
I was wondering jaminben can you get any of sky3 dave e4+1 on your nova-TD's?
Yes I get all freeview channels on all three of my NovaTD's.
__________________
Server - Win7 64bit, 2.4Ghz Intel Core 2 Duo, TBS 6284 PCI-E Quad DVB-T2 Tuner, 3 x HD200 & 1 x HD300 extenders
Reply With Quote
  #6  
Old 11-15-2008, 07:10 AM
matterofrecord matterofrecord is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Location: uk
Posts: 100
Quote:
Originally Posted by jaminben View Post
Yes I get all freeview channels on all three of my NovaTD's.
Thanks for that. I'll give it another try, perhaps I'll try different cables. I'll post how I got on.
Reply With Quote
  #7  
Old 11-15-2008, 03:16 PM
matterofrecord matterofrecord is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Location: uk
Posts: 100
NOVA-TD NOW WORKING AS DUAL TUNER

Thanks for your help jaminben. I finally got my nova-td's up and working. I probably wouldn't have persevered if it hadn't been for your help.

The problem seems to be the signal amplifier/splitter I am using. If both of the nova-td's inputs come from the amplifier/splitter I don't get sky, dave etc. If either one or none of the inputs to the nova-td comes from the amplifier/splitter I get all the channels sky3 & dave included.

They work very well being at least as sensative as the nova-t-500 pci cards.

thanks for everyones input on this.

I also found out a little more about the digivox duo.

If I use an amplified input I don't get film4, skyvirgin1 ukhistory tmf 4music. If I don't use the amplified input I don't get sky, dave or e4+1. I just find that confusing really but that is how it works out.
Thanks
Reply With Quote
  #8  
Old 11-15-2008, 04:20 PM
jaminben jaminben is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2007
Location: Norwich, UK
Posts: 1,754
Send a message via MSN to jaminben
Thats good news I really like those USB tuners and not too expensive which is always nice.
__________________
Server - Win7 64bit, 2.4Ghz Intel Core 2 Duo, TBS 6284 PCI-E Quad DVB-T2 Tuner, 3 x HD200 & 1 x HD300 extenders
Reply With Quote
  #9  
Old 11-16-2008, 12:00 PM
matterofrecord matterofrecord is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Dec 2007
Location: uk
Posts: 100
Man do I feel stupid. Both tuners now work fine. Although the earlier reported faults were consistent and repeated mulitple times. I am having no trouble today. I am getting a full strength signal on the hauppauge nova td with all channels (including the sky3 and film4 groups). With the MSI I am also getting a nearly full strength signal whilst getting all channels.

I don't know what caused the previous rather bizarre problems especially as I am using the same aerial leads and splitter/amplifier as before. The only possible explanation is that I live in a tower block and the communal aerial must be subject to high winds that could have caused problems. Today happens to be a still wind-free day and the tuners are recieving all channels.

If I have adversly effected anyones buying decisions I can only appologies.

If you are considering purchasing either of these two tuners then my personnal preferance is for the hauppage nova-td. The nova-td recieve a slightly stronger signal than the MSI ( 80 - 90% on the msi with weaker channels such as sky3 and film4 versus 100% with the same channels on the hauppauge with the same aerial leads). The hauppage nova-td requires two aerial fly leads to operate in dual tuner mode. The MSI requires only one aerial lead to operate as a dual tuner. The MSI has no diversity mode yet is 20 cheaper .

In case anyone is wondering I already had three other tuners. 2 X hauppauge win-tv-500's (pci) and 1 X terratec 2400i(pci-e). They have always been able to recieve all the channels well and without difficulty. If you are just looking for any tuner then I would recommend geting pci or pci-e tuner as they have been the least hassle for me.


My appologies again to anyone that read this and were put off either of the usb tuners I mentioned.
Both brands work fine under the right circumstances.
Reply With Quote
Reply

Tags
dvb-t, freeview, usb


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No channel listing for OTA-HD channels received on Cable. ikurtram SageTV EPG Service 1 09-15-2008 10:23 AM
KWorld USB Dual Tuner stevensen Hardware Support 0 08-15-2008 05:33 AM
Dropped favorite recording -- with debug logs Surtr SageTV Software 4 02-19-2008 10:48 AM
Tuner issue after HDHR install jcato Hardware Support 3 10-17-2007 10:29 AM
USB Tuner Recommendations Wanted? RobDMB Hardware Support 6 05-23-2006 03:26 PM


All times are GMT -6. The time now is 11:29 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.