SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-14-2020, 07:17 PM
gandalf gandalf is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC, Canada
Posts: 79
Recording Schedule Update

What causes SageTV to rebuild the recording schedule?
I have noticed recently that rebooting the computer leaves me with an empty recording schedule when SageTV is restarted. After some time it populates and all is well. However, if a favourite was scheduled to record shortly after the reboot then it will likely be missed. Is there any way to force a schedule rebuild? I know I can force an EPG rebuild and have done that - so EPG is up to date. That does not affect the recording schedule, which just says there are no recordings scheduled - yet several favourites ought to be scheduled.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-15-2020, 01:38 PM
Striker:WG Striker:WG is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 399
That does not sound like the typical experience that I have, granted I do not restart my server very often.

Could you elaborate a little more on your setup?

What operating system are you running on, are you using a service, what are you using as your guide source data etc?
Reply With Quote
  #3  
Old 11-16-2020, 12:45 AM
gandalf gandalf is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC, Canada
Posts: 79
I am using v9.1.10.783 running on Windows 10.10.0 64-bit. SageTV runs as a service. EPG is a licensed service from Schedules Direct.
I have never noticed this behaviour before so it may be something new.
Restarting Windows starts up the SageTV service and I am sure that when I started the UI it used to show whatever recordings were scheduled immediately. Now it does not do that. The SageTV UI starts and shows no recordings scheduled. The EPG populates fine - just the recording schedule. Hence the question as to what prompts SageTV to scan the schedule and whether I could manually poke it to do that.
If I leave things alone for a time, not sure how long but more than minutes and less than many hours, the record schedule will populate correctly and all is well.
The problem is that for that time SageTV will not record any shows the were (or should have been) scheduled.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-16-2020, 01:26 AM
peternm22 peternm22 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 688
I've seen this from time to time over the years. Typically it has occurred for me a hour or two after an EPG update and there are "new" shows set to record as favorites, or a show has moved time slots that same day.

One of the weird things that I have seen happen is that a show will be displayed in the recording schedule as a favorite, but the title displays the wrong show. For instance, I might have had a favorite set up for "Lost", but the schedule would display the show "Desperate Housewives" that was airing on the same channel but at a different time. If you checked the favorite options for that airing though, it would show "Lost" as it should. After an hour or two, this always corrects itself.

I haven't seen this for a few years though. I made a couple of changes that I think helped:

1) I disabled a ton of channels. I realized that there were only a handful of channels I watch regularly, and maybe 70 others that I "may" have some interest in watching some day. I disabled all of the other channels, so instead of the schedule being built over hundreds of channels, it only has about 90 channels to process.

2) SageTV automatically updates its EPG every 24 hours. This time can drift though for a variety of reasons (daylight savings, server being off, etc). So to get around this, I set up a scheduled task in Windows Task Scheduler to run the EPG update at the exact same time each day. This prevents SageTV from drifting the update time. I have it set to update hours before "prime time", so there is plenty of time for the schedule to be built properly.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-16-2020, 08:56 AM
Tiki's Avatar
Tiki Tiki is offline
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Southwest Florida, USA
Posts: 1,965
I have seen this behavior before (where either it shows no recordings scheduled, or a smaller than expected number of recordings scheduled). It happens when Sage can’t access the tuners for some reason.

Whenever I reboot, the first thing I do is launch the Sage UI and press the info button to bring up the information screen. I scroll down to where it lists all the tuners and check their status to make sure they all say they are functioning. If anything isn’t working, I troubleshoot.
__________________
Server: Ryzen 2400G with integrated graphics, ASRock X470 Taichi Motherboard, HDMI output to Vizio 1080p LCD, Win10-64Bit (Professional), 16GB RAM
Capture Devices (7 tuners): Colossus (x1), HDHR Prime (x2)
,USBUIRT (multi-zone)
Source:
Comcast/Xfinity X1 Cable
Primary Client: Server Other Clients: (1) HD200, (1) HD300
Retired Equipment: MediaMVP, PVR150 (x2), PVR150MCE,
HDHR, HVR-2250, HD-PVR
Reply With Quote
  #6  
Old 11-16-2020, 07:21 PM
KryptoNyte's Avatar
KryptoNyte KryptoNyte is offline
Sage Icon
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,475
Quote:
Originally Posted by Tiki View Post
It happens when Sage can’t access the tuners for some reason.
I was trying to come up with a reason, and this is all that I could think of in my own past experience. I believe there may have been a condition where OpenDCT may have rolled before my Ceton tuner was identified on a reboot, but it was rare. I even seem to recall temporarily putting the OpenDCT and SageTV service on a delayed start to help. I'm sorry I don't recall what exactly resolved it ... maybe moving the OS to a solid state drive ...
Reply With Quote
  #7  
Old 11-17-2020, 07:04 AM
UgaData's Avatar
UgaData UgaData is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 394
I have also experienced something similar, typically when Sage, for whatever reason, can't find any tuners. If there are no tuners to record with, there are no upcoming recordings.

I also see this quite regularly on my client with Gemstone (upcoming recordings widget). This is most likely something entirely different from what you are experiencing.

Since you mention that you are sometimes missing recordings, I will presume that the server is unable to find the tuner(s). This could be a hard drive about to fail (or full?) and/or a bad network connection (network tuner), or some problem with the tuner(s) itself (wherever it maybe located).
__________________
"Unencumbered by the thought process"

The only constant in the Universe is change.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-20-2020, 02:11 AM
gandalf gandalf is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Feb 2008
Location: Victoria, BC, Canada
Posts: 79
Interesting series of responses but nobody knows what actually triggers the schedule rebuild (which must happen automatically somehow - possibly when the EPG rebuilds).
When the computer reboots (not very often but Windows update usually has enough important stuff to force a reboot about monthly) the SageTV service restarts as does the driver to the R5000 network tuner. I manually start the UI later. The EPG seems to force an update after a reboot, as shown in Info. All the tuners start OK most times. If there is a tuner restart problem then that shows up as a scheduling error in the UI - usually a show recording conflict. That has only happened recently because my MP4 cable box irritatingly goes into sleep mode when its firmware does a reload. However none of that is the issue here.
What I see is that the SageTV service starts fine, as do all the tuners. When I start the UI manually I see at the bottom that there are no shows scheduled. Normally that bottom line shows the recording load for the next 72 hours. Manually looking at the schedule also shows no scheduled recordings - yet I know there are favourites that should record later in the day.
An hour or two later I check and all is well. Expected favourites show. However between reboot and that schedule update (whatever triggered it) those favourites are invisible to SageTV and do not record. There are available tuners and there is lots of disk space.
I am sure this did not happen in the past but I have no idea when or what changed (version of Windows, SageTV etc).
I know how to trigger a manual update of the EPG - but is there any way to trigger a manual update of the recording schedule?
Reply With Quote
  #9  
Old 03-13-2021, 07:57 PM
Malfunction Malfunction is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2004
Location: Willoughby, Ohio
Posts: 356
I'm having related issues. If I have favorites scheduled to record outside of a week ahead, they often turn into another program. I think the stations are doing this. SageTV doesn't seem to be aware of the change and will record the wrong show. Cutting the lookahead time to 7 days or less fixes most of this.

What's more disturbing is my recording schedule isn't updating unless I restart SageTV. If I have 7 days worth of programming scheduled and look at the schedule in 3 days, I will have 4 days scheduled.
__________________
ASRock B450M Pro4 AM4 MB, Ryzen 5 2600 3.4ghz, Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2 x 8GB) DDR4-3200, EVGA GT 1030SC, WD Black NVMe SSD 250GB, 1x WD120EFAX 12TB, 1x WD80EFAX 8TB, 1x WDBH2D0040HNC 4TB, USB-UIRT, Colossus 2, WinTV-DualHD USB, Windows 10 64bit
Reply With Quote
  #10  
Old 03-14-2021, 07:32 PM
waynedunham waynedunham is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,448
Quote:
Originally Posted by Malfunction View Post
I'm having related issues. If I have favorites scheduled to record outside of a week ahead, they often turn into another program. I think the stations are doing this. SageTV doesn't seem to be aware of the change and will record the wrong show. Cutting the lookahead time to 7 days or less fixes most of this.

What's more disturbing is my recording schedule isn't updating unless I restart SageTV. If I have 7 days worth of programming scheduled and look at the schedule in 3 days, I will have 4 days scheduled.
I don't remember where in the forums it is, but there is a way to change the EPG marker so that SageTV requests a full EPG download. It's in the Sage.properties somewhere, so you have to shut down SageTV to edit that.
It sounds to me like you possibly have a corrupt pointer in there telling SageTV that you already have that EPG data when you don't.
It happened to me quite a while ago when my CMOS battery died then the computer booted up with a bogus time/date confusing SageTV as well as many other things like Windows Update. Once I replaced the CMOS battery and set the time/date in CMOS I had to make that edit to the properties file to get SageTV to do a full download of the EPG rather than just updating from it's last "known" update time/date.
__________________
Wayne Dunham
Reply With Quote
  #11  
Old 03-15-2021, 12:42 AM
wnjj wnjj is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,409
Quote:
Originally Posted by waynedunham View Post
I don't remember where in the forums it is, but there is a way to change the EPG marker so that SageTV requests a full EPG download. It's in the Sage.properties somewhere, so you have to shut down SageTV to edit that.
It sounds to me like you possibly have a corrupt pointer in there telling SageTV that you already have that EPG data when you don't.
It happened to me quite a while ago when my CMOS battery died then the computer booted up with a bogus time/date confusing SageTV as well as many other things like Windows Update. Once I replaced the CMOS battery and set the time/date in CMOS I had to make that edit to the properties file to get SageTV to do a full download of the EPG rather than just updating from it's last "known" update time/date.
Maybe the setting I mentioned here? https://forums.sagetv.com/forums/sho...19&postcount=7

There are also “expanded_until” settings for each tuner in the properties file.
__________________
Windows Installer

Last edited by wnjj; 03-15-2021 at 12:45 AM.
Reply With Quote
  #12  
Old 03-15-2021, 12:11 PM
waynedunham waynedunham is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,448
Quote:
Originally Posted by wnjj View Post
Maybe the setting I mentioned here? https://forums.sagetv.com/forums/sho...19&postcount=7

There are also “expanded_until” settings for each tuner in the properties file.
Pretty sure that is what I used. Thanks for giving the link.
__________________
Wayne Dunham
Reply With Quote
  #13  
Old 03-16-2021, 04:53 PM
Striker:WG Striker:WG is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 399
How large is your wiz.bin file?

If it is exceptionally large, it might be taking time to process that file and read in all the relevant information before the recording schedule is parsed and displayed.

You could try backing up your wiz.bin, make a new one and see if the behavior continues.
Reply With Quote
  #14  
Old 03-17-2021, 05:20 PM
waynedunham waynedunham is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,448
Simply as a frame of reference my Wiz.bin is well over a decade old is approximately 120k.

With conversions along the way as new SageTV versions came along that required a Wiz.bin conversion with the upgradeed SageTV.
__________________
Wayne Dunham
Reply With Quote
  #15  
Old 03-17-2021, 05:27 PM
KeithAbbott KeithAbbott is online now
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2009
Location: Southeastern Michigan
Posts: 1,178
Quote:
Originally Posted by waynedunham View Post
Simply as a frame of reference my Wiz.bin is well over a decade old is approximately 120k.
120k? That seems exceptionally small. Mine is 67mb, and most of the people that have posted the size of their wiz.bin on this forum are over 1mb.
__________________
Server: MSI Z270 SLI Plus ATX Motherboard, Intel i7-7700T CPU, 32GB Memory, unRAID 6.9.2, SageTV & OpenDCT Dockers
Tuners: 2 x SiliconDust HDHomeRun Prime Cable TV Tuners
Clients: Multiple HD300 Extenders, Multiple Fire TV Stick 4K w/MiniClient
Miscellaneous: Multiple Sony RM-VLZ620 Universal Remote Controls
Reply With Quote
  #16  
Old 03-22-2021, 12:37 PM
waynedunham waynedunham is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,448
Quote:
Originally Posted by KeithAbbott View Post
120k? That seems exceptionally small. Mine is 67mb, and most of the people that have posted the size of their wiz.bin on this forum are over 1mb.
Yes, I should have said MegaBytes, not KiloBytes.
__________________
Wayne Dunham
Reply With Quote
  #17  
Old 03-27-2021, 04:48 AM
Malfunction Malfunction is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2004
Location: Willoughby, Ohio
Posts: 356
Quote:
Originally Posted by wnjj View Post
Maybe the setting I mentioned here? https://forums.sagetv.com/forums/sho...19&postcount=7

There are also “expanded_until” settings for each tuner in the properties file.
I'm trying setting all 3 to 0. I'll let you know if it worked. I noticed that if I set my lookahead past 8 days it will fill up with shows that are my favorites without any descriptions. The stations don't update past 1 week or so.
__________________
ASRock B450M Pro4 AM4 MB, Ryzen 5 2600 3.4ghz, Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2 x 8GB) DDR4-3200, EVGA GT 1030SC, WD Black NVMe SSD 250GB, 1x WD120EFAX 12TB, 1x WD80EFAX 8TB, 1x WDBH2D0040HNC 4TB, USB-UIRT, Colossus 2, WinTV-DualHD USB, Windows 10 64bit
Reply With Quote
  #18  
Old 03-27-2021, 05:09 PM
waynedunham waynedunham is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,448
Quote:
Originally Posted by Malfunction View Post
I'm trying setting all 3 to 0. I'll let you know if it worked. I noticed that if I set my lookahead past 8 days it will fill up with shows that are my favorites without any descriptions. The stations don't update past 1 week or so.
What are you using for EPG data? I'm using Schedules Direct and I just had to renew my subscription which I got when SageTV's built in EPG went away. I've had to renew it yearly since and just did so within the past week. Any chance your SD subscription ran out and that it why it's not updating?
__________________
Wayne Dunham
Reply With Quote
  #19  
Old 03-28-2021, 01:19 PM
Malfunction Malfunction is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Sep 2004
Location: Willoughby, Ohio
Posts: 356
Quote:
Originally Posted by waynedunham View Post
What are you using for EPG data? I'm using Schedules Direct and I just had to renew my subscription which I got when SageTV's built in EPG went away. I've had to renew it yearly since and just did so within the past week. Any chance your SD subscription ran out and that it why it's not updating?
Schedules Direct. It updates fine if I restart SageTV once a week.
__________________
ASRock B450M Pro4 AM4 MB, Ryzen 5 2600 3.4ghz, Crucial Ballistix Sport LT 16GB (2 x 8GB) DDR4-3200, EVGA GT 1030SC, WD Black NVMe SSD 250GB, 1x WD120EFAX 12TB, 1x WD80EFAX 8TB, 1x WDBH2D0040HNC 4TB, USB-UIRT, Colossus 2, WinTV-DualHD USB, Windows 10 64bit
Reply With Quote
  #20  
Old 03-29-2021, 10:58 AM
waynedunham waynedunham is offline
Sage Icon
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 1,448
Quote:
Originally Posted by Malfunction View Post
Schedules Direct. It updates fine if I restart SageTV once a week.
Got me completely stumped then, sorry.
__________________
Wayne Dunham
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Copy recording schedule to another PC? wirecreative SageTV Software 7 09-24-2007 02:36 AM
Feedback on 6.2.6 Recording Schedule tfurlong SageTV Beta Test Software 4 08-21-2007 07:27 AM
EPG Update schedule all over the place Franc SageTV EPG Service 3 05-19-2007 07:39 PM
Schedule of the EPG update Franc SageTV Software 3 08-16-2006 12:00 PM
Bush messes up primetime schedule - how do I update amg SageTV EPG Service 5 04-30-2005 08:12 AM


All times are GMT -6. The time now is 05:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.