SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > Hardware Support > Hardware Support

Notices

Hardware Support Discussions related to using various hardware setups with SageTV products. Anything relating to capture cards, remotes, infrared receivers/transmitters, system compatibility or other hardware related problems or suggestions should be posted here.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 11-12-2009, 03:19 PM
Corey340 Corey340 is offline
Sage User
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 6
My Gigabyte Bit Me - - A Tale of Woe

Once upon a time, a SageTV user got bored with the extra money he had and decided to upgrade the data drive on his media center. Several days later, a man in a brown uniform brought him two brand new shiny 1.5 terabyte drives. He was very excited at the prospect of adding three terabytes to his media center but thought that maybe he should mirror them. After all, 1.5TB should be enough, right?? Wrong.

Why waste 1.5TB when you can put it into another computer.

So, he replaced the tiny 500GB drive with the 1.5TB monster and went on merrily recording all his favorite shows without erasing ANYTHING.

Time passed (tic-toc) and one day after work, he grabbed the Streamzap remote from his holster (wait... this isn't a western) from his kid, turned off the cartoon network and to his horror, SageTV told him he had no recorded shows.

editors note: Blah, blah... story is getting too long... wrap it up!

Well, the drive partially failed (S.M.A.R.T is D.U.M.B.) and now he spends all his time copying 1.3TB of recordings to the other drive with write caching turned off.

The moral of the story is, if you have large capacity drives, mirror them or you will have to write your own tale of woe.
Reply With Quote
  #2  
Old 11-12-2009, 06:01 PM
SHS's Avatar
SHS SHS is offline
Moderator
 
Join Date: Mar 2003
Location: Vinita, Oklahoma
Posts: 4,572
Seagate?, 1.5 TB models have know failing at alarming rate.
Reply With Quote
  #3  
Old 11-13-2009, 04:25 PM
Oats Oats is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 213
Quote:
Originally Posted by SHS View Post
Seagate?, 1.5 TB models have know failing at alarming rate.
Me and a friend both got 3 of these right after they fixed the firmware issue. Haven't had any problems at all. But if you have one you need to make sure you have the newest firmware or you could run into some problems.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-13-2009, 05:32 PM
pir pir is offline
Sage User
 
Join Date: Apr 2009
Location: Massachusetts
Posts: 21
WD Green

FWIW I've been running a single Western Digital "Green Power" WD15EADS 1.5 TB drive (two partitions) in my HTPC for coming up on a year with no issues whatsoever.

It runs cool, is "Fast Enough" and is HUGE. It's about 1/3 full, and I have a crap-ton of stuff on there. Eventually I'll start to worry about back-up, by then, I should be able to pick up a couple more 1.5's for less than the first one. I doubt I'll mirror, more likely just routine off-line backups. I have multiple backups already of music & photos -- and no backups at all for TV or movies -- but hey, it's just TV. If I lose a few shows, I'll go buy 'em or stream 'em. I would certainly lament losing my movie jukebox, since I won't want to re-rip (and convert to h.264!) all those DVDs again... maybe I should start backing up sooner, rather than later...

I did run it as a test setup for about 3 months before replacing my old gear with it -- since most drives (in my experience) that fail, fail early.
Reply With Quote
  #5  
Old 11-13-2009, 05:41 PM
simonen simonen is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2006
Location: Carlsbad, CA
Posts: 384
I bought 2 1.5TB seagates and both failed (had latest firmware). They were doing a lot of clicking after about 1 month and was getting the BSOD. I put the replacements in my NAS and mirrored them. Put 2 (1TB) WDs in my server, because I know I can reply on those and they get used daily.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-13-2009, 07:37 PM
davephan's Avatar
davephan davephan is offline
Sage Icon
 
Join Date: Mar 2004
Location: Minnesota
Posts: 1,911
Were you able to get Seagate to replace the drives? If so, what was the process? What information do you need to tell them? How long does it take? It would help to be prepared in case I have a drive failure.

I have 4 - 1.5 TB Seagate drives. So far, they are all running without problems. I should have RAID, but I don't. Usually RAID will protect your files, but I have seen RAID fail, although not very often. I think I will use RAID on my next SageTV computer. Most of my video files could be lost, and I could get more videos to fill up the drives again, so I am not too concerned with loosing a drive - although it hasn't happened yet. Maybe I would feel different after a drive loss. I do have some video files I do not want to loose that are backed up to USB hard drives. My photos are stored on four different hard drives.

Dave
__________________
SageTV: LIAN LI PC-K58, Gigabyte GA-EX580UD5, i-7 950 3.06 gig quad LGA 1366 CPU, Zalman CNPS9700 CPU cooler 1366 bracket, Memory 24 gigs GB, PNY NVIDIA GeoForce 9800 GT 1024 MB, Corsair 750w PSU, Samsung 500GB SSD boot, 3 SSD recording drives
Capture cards: 2 - HDHR Primes - Comcast Xfinity CableTV
Extenders: 1-HD-300, 2-HD-200
Software: Windows 7 Pro X64, Ghost 15, VideoReDo TVSuite 4 h.264, Playon (Netflix), OpenDCT
UnRAID File Server 4.7 Pro: Lian-Li PC-G70B, MBD-X8SIL-F-O, i3-540, 16 TB
Reply With Quote
  #7  
Old 11-13-2009, 08:06 PM
mayamaniac's Avatar
mayamaniac mayamaniac is offline
Sage Icon
 
Join Date: May 2004
Posts: 2,177
http://support.seagate.com/customer/...validation.jsp

As long as the drives are under warranty, they will replace them. From my experience, they replace the drives with little or no questions asked.
__________________
Mayamaniac

- SageTV 7.1.9 Server. Win7 32bit in VMWare Fusion. HDHR (FiOS Coax). HDHR Prime 3 Tuners (FiOS Cable Card). Gemstone theme.
- SageTV HD300 - HDMI 1080p Samsung 75" LED.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-14-2009, 10:23 AM
sic0048 sic0048 is offline
Sage Icon
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 1,303
Quote:
Originally Posted by mayamaniac View Post
http://support.seagate.com/customer/...validation.jsp

As long as the drives are under warranty, they will replace them. From my experience, they replace the drives with little or no questions asked.
I'm about to send one back to Seagate. I don't have a seashell case. How have you packaged yours in the past? Have you always used SeaShell cases, or have you gotten away with another type of packaging?

Thanks,
__________________
i5 quad core server with about 10tb of space currently
SageTV v9 (64bit)
Ceton InfiniTV ETH 6 cable card tuner (Spectrum cable)
OpenDCT
HD-300 HD Extenders (hooked to my whole-house A/V system for synched playback on multiple TVs - great during a Superbowl party)
Amazon Firestick 4k and Nvidia Shield using the MiniClient
Using CQC to control it all
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vista 32 bit and then Windows 7 32 bit EVR abbott_m SageTV Software 13 08-05-2009 08:01 AM
sagetv with gigabyte u8000 osking Hardware Support 2 01-12-2009 10:08 AM
Woe Baby! HD Media Extender!!! InvisiblePin SageTV Media Extender 36 09-18-2007 02:44 PM
5700Le(128-bit) Vs MX 4000(256-bit) LegolasX21E Hardware Support 8 03-05-2005 09:17 AM
3 gigabyte sage_o.txt and no recordings mikbro SageTV Beta Test Software 0 01-25-2004 10:38 PM


All times are GMT -6. The time now is 10:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.