SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV HD Theater - Media Player

Notices

SageTV HD Theater - Media Player Discussion related to using the SageTV HD Theater as a Media Player, i.e.: in use while not connected to a SageTV server. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to using a SageTV HD Theater as a Media Player should be posted here. Use the SageTV Media Extender forum for issues related to using it while connected to a SageTV server.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-10-2020, 06:49 AM
bigbill's Avatar
bigbill bigbill is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Dec 2006
Location: San Diego, California
Posts: 390
HD300 hangs upon startup if Internet is not found

I have noticed this odd issue when I am traveling in the motorhome. If for some reason I don't have an internet connection available the HD300 hangs for many minutes 5+ then finally connects to the sagetv server and works normally. It does not do this when internet is available. (my sagetv server is local)

I am camping at River Island till today and yesterday the camp wifi had cut me off, probably due to an automated job downloading a few gig of shows from my home's sagetv server. I hadn't noticed the internet was gone till I fired up the HD300 and wondered why it was just sitting at the splash screen for so long. Then I remembered when I had seen this before. (dry camping in the middle of nowhere Alaska last summer)

I cannot think of a reason that device would require an internet connection to connect to my sagetv. Does it use DNS? I try not to use the local router for DNS and specifically setup 8.8.8.8 & 4.4.2.2 as my DNS providers.

Thanks! Bill
__________________
Sage Server: SageTV v9.2.1(64)
Hardware Dell T20 Mini Tower, 4th Gen Pentium, 8GB RAM, Win10 Pro 64 bit, 3 x 4TB WD Green, 128GB SSD boot drive. Capture: 1 Quad HDHR, 2 Dual HDHR, (OTA Winegard HD8200U, CM4221HD), 2 @ STP-HD200's, 1 @ HD300, 1 @ Nvidia Shield 2017, 1 @ Mibox. TV's: 70", 55" & 40" Sony's - Playon/PlayLater, Blue Iris.

Motorhome Sage Server: SageTV v9.1.8 Intel NUC6CAYH, HD200, Nvidia Shield 2017, 1 Dual HDHR 4TB Passport storage, Winegard BatWing RV antenna.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-10-2020, 09:47 AM
wayner wayner is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jan 2008
Location: Toronto, ON
Posts: 6,685
There are instances that I have seen and that others have posted on these forums of extenders not booting up properly and the solution is to not plug in the ethernet cable when you reboot the extender until it goes into the standalone menu. Then plug in your ethernet cable and give it a try. This happens

Maybe try that next time.
__________________
New Server - Sage9 on unRAID 2xHD-PVR, HDHR for OTA
Old Server - Sage7 on Win7Pro-i660CPU with 4.6TB, HD-PVR, HDHR OTA, HVR-1850 OTA
Clients - 2xHD-300, 8xHD-200 Extenders, Client+2xPlaceshifter and a WHS which acts as a backup Sage server

Last edited by wayner; 01-10-2020 at 10:29 AM.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-10-2020, 10:11 AM
graywolf's Avatar
graywolf graywolf is offline
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2009
Location: NC
Posts: 1,220
Just a guess
Most likely there is code to check SageTV home servers for a firmware update.
Without an internet connection it has to wait for it to time out trying

Just a thought
Reply With Quote
  #4  
Old 01-10-2020, 11:22 AM
bigbill's Avatar
bigbill bigbill is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Dec 2006
Location: San Diego, California
Posts: 390
Quote:
Originally Posted by graywolf View Post
Just a guess Most likely there is code to check SageTV home servers for a firmware update. Without an internet connection it has to wait for it to time out trying Just a thought
That is one LONG timeout... -Bill
__________________
Sage Server: SageTV v9.2.1(64)
Hardware Dell T20 Mini Tower, 4th Gen Pentium, 8GB RAM, Win10 Pro 64 bit, 3 x 4TB WD Green, 128GB SSD boot drive. Capture: 1 Quad HDHR, 2 Dual HDHR, (OTA Winegard HD8200U, CM4221HD), 2 @ STP-HD200's, 1 @ HD300, 1 @ Nvidia Shield 2017, 1 @ Mibox. TV's: 70", 55" & 40" Sony's - Playon/PlayLater, Blue Iris.

Motorhome Sage Server: SageTV v9.1.8 Intel NUC6CAYH, HD200, Nvidia Shield 2017, 1 Dual HDHR 4TB Passport storage, Winegard BatWing RV antenna.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-10-2020, 02:03 PM
wnjj wnjj is offline
Sage Icon
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,165
Quote:
Originally Posted by bigbill View Post
That is one LONG timeout... -Bill
Likely a 30 second timeout with 10 retries.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-12-2020, 12:40 PM
Carlton Bale Carlton Bale is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Sep 2010
Location: Indianapolis, Indiana, USA
Posts: 107
Quote:
Originally Posted by wayner View Post
the solution is to not plug in the ethernet cable when you reboot the extender until it goes into the standalone menu. Then plug in your ethernet cable and give it a try.
The exact procedure is to unplug both the power and network cables, then plug in power, wait for the stage TV logo to appear, then immediately plug in the network cable.

Itís due to some extender firmware bug. I donít know the exact cause, but it happens to me after momentary power failures that cause the extender to reboot and or the server to power down.
Reply With Quote
  #7  
Old 01-13-2020, 07:42 AM
bigbill's Avatar
bigbill bigbill is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Dec 2006
Location: San Diego, California
Posts: 390
Thanks Everyone, I am not usually in a big hurry to watch TV so I will continue to let it timeout. I am just glad its sort of normal and not my client going bad as decent new sagetv clients still eluding me. -Bill
__________________
Sage Server: SageTV v9.2.1(64)
Hardware Dell T20 Mini Tower, 4th Gen Pentium, 8GB RAM, Win10 Pro 64 bit, 3 x 4TB WD Green, 128GB SSD boot drive. Capture: 1 Quad HDHR, 2 Dual HDHR, (OTA Winegard HD8200U, CM4221HD), 2 @ STP-HD200's, 1 @ HD300, 1 @ Nvidia Shield 2017, 1 @ Mibox. TV's: 70", 55" & 40" Sony's - Playon/PlayLater, Blue Iris.

Motorhome Sage Server: SageTV v9.1.8 Intel NUC6CAYH, HD200, Nvidia Shield 2017, 1 Dual HDHR 4TB Passport storage, Winegard BatWing RV antenna.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
v7 Hangs on Startup Diego Garcia SageTV Software 3 07-22-2014 07:44 PM
HD300 hangs for 30 seconds on startup pjwerdna SageTV Media Extender 0 06-20-2011 01:45 PM
Service startup hangs on system startup Sparhawk6 SageTV Software 6 04-08-2010 08:35 PM
HD200 hangs on startup rswoods SageTV Media Extender 12 12-12-2008 02:10 AM
Service hangs at startup soulprops77 SageTV Software 4 01-27-2007 09:10 AM


All times are GMT -6. The time now is 09:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.