SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 01-23-2004, 07:39 PM
jphhughes jphhughes is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Jersey
Posts: 427
Angry usb uirt not working

I just purchased sageTV and the usb uirt. I have followed the installation instrustions for the UIRT and everything appeared to get installed and when I look at the UIrt in devise manger it says its working. I also installed the irsage1001.zip, both installed to the proper directories. Unfortunatley the uirt does not seem to receive a signal. When i ran the setup wizard in sage it sees the uirt and goes throught the process of selecting a cable box Scientific Atlantic 4200 but when its gets to trying the 0-9 it does not appear to work. I get no red led when I press a button on the remote and if I try to learn a button the red led does blink rapidely but does not learn the code. When I go into detail setup; commands; it will not register the keypresses .

Previously I was using Windows MCE with an IR receiver transmitter. Could that be interfeering with the uirt device? Any help would be appreciated.
Reply With Quote
  #2  
Old 01-23-2004, 08:57 PM
jphhughes jphhughes is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Jersey
Posts: 427
Additional information: I restarted the computer and got the following error message Unable to open ir Transmit devise using C:\programs\Frey Technologies\common\uuirsage.dll on port 1.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-24-2004, 08:55 AM
jptaz's Avatar
jptaz jptaz is offline
Sage Fanatic
 
Join Date: May 2003
Location: Detroit Michigan
Posts: 991
The remote control codes that come with SageTV are for the actisys not USB UIRT.

You need to program it for USB UIRT.

As for the second problem you may need to unplug and replug the USB UIRT.
Also if the system reinstalls the drivers you need to copy the file from the zip file
again.

I found the easiest way to program the remote is to hold down the button you want to
program before hitting the rerogram button in SageTV.
__________________
SageTV 6.6, 100Mb LAN
Living Room: WinXP Pro SP2, AMD XP3200+, 1GB, 1.3TB 3ware 9500S12 RAID5, GigaByte GA7N400Pro2, 2xVBOX USB2 HD Tuner<-Antennna, 1xHDHR<-Antennna , HD100 to HDMI Splitter 1080i->32" 4:3 HDTV or 1080i->92" 1080P LCD Projector
Kitchen: WinXP Home SP2, Celeron 2.0Ghz, 512MB, 40GB, Saphire ATI MB, ATI9200->19"LCD
2 BedRooms: MediaMVP
Reply With Quote
  #4  
Old 01-24-2004, 12:18 PM
jphhughes jphhughes is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Jersey
Posts: 427
So if I understand what you are saying I should disregard the Scienticif Atlantic selection and start a new device and learn the codes. I will give that a try and see what happens. after I posted my prolems I did a complete reinstall and made sure the driver for the UIRT and Sage are in the correct directories. thanks for you help.

PS it would be nice if the uirt has some kind of test program so one could know that it is indeed working. I have yet to come across anthing that says if you do this that pretty much indicates the UIRt is working.
Reply With Quote
  #5  
Old 01-24-2004, 12:55 PM
salsbst's Avatar
salsbst salsbst is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jun 2003
Posts: 2,592
I had a similar problem... I could learn a code but when I pressed "test" nothing happened. I gave up and went back to using the EXETunerPlugin and Girder.
Reply With Quote
  #6  
Old 01-24-2004, 01:59 PM
jphhughes jphhughes is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Jersey
Posts: 427
Thumbs down

Well that not very encouraging.

I have tried to create a new ir file by learing. It appears to have created the file with some ir data for each of the numeric keys but the uirt or sage just doesn't respond to the key presses. The only way I can get SAGETV to stay in sync with the correct cable channel is by using the guide.

When I press a key on the cable box remote I would expect the the UIRT led would light /flash the same as my ir receiver connect to Windows MCE. But I get nothing. Just for some more information when I use the MCE remote the UIRT does flash.

So should the UIRt flash when you press a key on the remote and if so and doesn't what does that mean? Thanks again
Reply With Quote
  #7  
Old 01-24-2004, 06:06 PM
ctreptow ctreptow is offline
Sage User
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 10
Hi

I had this same problem with the Uirt. I was using RCA remote which is in the 56k range which the UIRT is not sensitive to. I was able to oull out an old VCR remote and program Sage using that one.

I am using a serial connection to my directv receiver so I'm not sure about the transmit codes.

If you have girder or download the demo version and use it to test your remote. When I tested with Girder it let me know what frequencies my RCA was transmitting.

You may also get some good advice from the USBUIRT forums at:
www.ubsuirt.com

Chris
Reply With Quote
  #8  
Old 01-25-2004, 11:56 AM
jphhughes jphhughes is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2004
Location: New Jersey
Posts: 427
ctreptow

Thanks for your help. I downloaded Girder and tested the remote and it was operating in the 57K ranges. Like you suggested I searched my collection of remote and found one operating in the 37K range. This allowed me to copy some of the command to operate Sage. For instance the Volume Up/Down the direction button Up/Down/left/Right etc. However the numberice buttons do show a change in channels withing SaveTV but do not change my cable box. So although I have made some progress the important part of changing the cable box is still not working. Any further help would be appreciate.
Reply With Quote
  #9  
Old 01-29-2004, 02:57 PM
pjjelly pjjelly is offline
Sage User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 20
I having problems to with usb uirt.

I have the latest girder before you had to pay for it
Sage 1.4
EXETunerPlugin
SciAtl 2200 explorer STB

When i change channel in sagethe usb uirt shend the singal however the STB only get part of it. Example i put 029 and the STB gets 2 and thats it sometime it get 02.

I have tired suggestion in other forums by ppl about increse delay time in the GML of EXETunerPlugin and it didn't work.

I want this to work i have been tryin different soulutings from other posting since early Dec. I just want to be able to know when i go home from work the my show recorded for sure.

Thanks
Reply With Quote
  #10  
Old 01-29-2004, 03:39 PM
jptaz's Avatar
jptaz jptaz is offline
Sage Fanatic
 
Join Date: May 2003
Location: Detroit Michigan
Posts: 991
pjjelly,

I have an IR file for the USB UIRT that works flawlessly on my ScientificAtlanta Explorer 2200 STB. I will try and remember to post it tonight. It took me some trial and error before it worked reliably, but I am positive the IR codes are good for the Explorer 2200 STB as I have used it on two different computers and it has worked perfectly for several weeks now. I found that the USB UIRT can send very fast to 2200 as compared to the Actisys I also use. If my ir file does not work reliably it may be a problem with your USB UIRT.

John
__________________
SageTV 6.6, 100Mb LAN
Living Room: WinXP Pro SP2, AMD XP3200+, 1GB, 1.3TB 3ware 9500S12 RAID5, GigaByte GA7N400Pro2, 2xVBOX USB2 HD Tuner<-Antennna, 1xHDHR<-Antennna , HD100 to HDMI Splitter 1080i->32" 4:3 HDTV or 1080i->92" 1080P LCD Projector
Kitchen: WinXP Home SP2, Celeron 2.0Ghz, 512MB, 40GB, Saphire ATI MB, ATI9200->19"LCD
2 BedRooms: MediaMVP
Reply With Quote
  #11  
Old 01-29-2004, 05:00 PM
pjjelly pjjelly is offline
Sage User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 20
wow, jptaz thank alot. That would help a bunch. With that i can hopfully move on with get girder and my new remote to work together. I just want to make sure i get the basic squared awaybefore moving ahead with a remote.

Thank a million again.

PJ
Reply With Quote
  #12  
Old 01-29-2004, 09:57 PM
jptaz's Avatar
jptaz jptaz is offline
Sage Fanatic
 
Join Date: May 2003
Location: Detroit Michigan
Posts: 991
Here is my IR file for SA Explorer 2200.

Just remove the .txt extension in dump it in the remote codes directory
Attached Files
File Type: txt scientificatlantausb.ir.txt (4.0 KB, 262 views)
__________________
SageTV 6.6, 100Mb LAN
Living Room: WinXP Pro SP2, AMD XP3200+, 1GB, 1.3TB 3ware 9500S12 RAID5, GigaByte GA7N400Pro2, 2xVBOX USB2 HD Tuner<-Antennna, 1xHDHR<-Antennna , HD100 to HDMI Splitter 1080i->32" 4:3 HDTV or 1080i->92" 1080P LCD Projector
Kitchen: WinXP Home SP2, Celeron 2.0Ghz, 512MB, 40GB, Saphire ATI MB, ATI9200->19"LCD
2 BedRooms: MediaMVP
Reply With Quote
  #13  
Old 01-29-2004, 10:39 PM
pjjelly pjjelly is offline
Sage User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 20
ok i dump the file in the remotecodes folder. Maybe i am doing something wrong. It still is too fast and doesn't like double numbers like 55 (scifi chaneel ) Maybe i missed a step along theway setting up i dont know. anyones have any idea.

Thabks again jptaz
Reply With Quote
  #14  
Old 01-30-2004, 09:44 PM
pjjelly pjjelly is offline
Sage User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 20
Plez anyone!?!?!

*bump*
Reply With Quote
  #15  
Old 01-31-2004, 07:14 AM
jptaz's Avatar
jptaz jptaz is offline
Sage Fanatic
 
Join Date: May 2003
Location: Detroit Michigan
Posts: 991
How far away is the USB UIRT from the explorer 2200?

Mine is right on top of it so you may need to increase the delays if yours is farther away.

John
__________________
SageTV 6.6, 100Mb LAN
Living Room: WinXP Pro SP2, AMD XP3200+, 1GB, 1.3TB 3ware 9500S12 RAID5, GigaByte GA7N400Pro2, 2xVBOX USB2 HD Tuner<-Antennna, 1xHDHR<-Antennna , HD100 to HDMI Splitter 1080i->32" 4:3 HDTV or 1080i->92" 1080P LCD Projector
Kitchen: WinXP Home SP2, Celeron 2.0Ghz, 512MB, 40GB, Saphire ATI MB, ATI9200->19"LCD
2 BedRooms: MediaMVP
Reply With Quote
  #16  
Old 01-31-2004, 06:02 PM
pjjelly pjjelly is offline
Sage User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 20
USB sits right on top of it. I will try to increase the delay larer on when i get home.

PJ
Reply With Quote
  #17  
Old 02-02-2004, 11:34 AM
pjjelly pjjelly is offline
Sage User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 20
Better but not as good. I can't change to channel 11 ro 22 or anything that has double of the same number. I am going to try to get my friends SciAtl 3000 explorer maybe i could use that one? Any ideas
Reply With Quote
  #18  
Old 02-02-2004, 02:21 PM
glbrown's Avatar
glbrown glbrown is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 309
I had a hell of a time getting usbuirt working with a couple of dish boxes so I feel your pain. Just for grins, try this setting in properties:

irtune_repeat_factor=2

I changed mine to 4 and it works great.
Reply With Quote
  #19  
Old 02-02-2004, 03:42 PM
pjjelly pjjelly is offline
Sage User
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 20
glbrown,

Where do i change that, i am a little unsure where that is.

PJ
Reply With Quote
  #20  
Old 02-02-2004, 05:10 PM
gplasky's Avatar
gplasky gplasky is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jul 2003
Location: Howell, MI
Posts: 9,203
I think that settings is in your properties file. I'm guessing because I'm not using the built-in remote capabilities of Sage.

Gerry
__________________
Big Gerr
_______
Server - WHS 2011: Sage 7.1.9 - 1 x HD Prime and 2 x HDHomeRun - Intel Atom D525 1.6 GHz, Acer Easystore, RAM 4 GB, 4 x 2TB hotswap drives, 1 x 2TB USB ext Clients: 2 x PC Clients, 1 x HD300, 2 x HD-200, 1 x HD-100 DEV Client: Win 7 Ultimate 64 bit - AMD 64 x2 6000+, Gigabyte GA-MA790GP-DS4H MB, RAM 4GB, HD OS:500GB, DATA:1 x 500GB, Pace RGN STB.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 10:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.