SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Development and Customizations > SageTV Clients Development

Notices

SageTV Clients Development This forum is for discussions relating to SageTV Open Source Clients Development.

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #521  
Old 01-02-2021, 07:19 AM
stuckless's Avatar
stuckless stuckless is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Oct 2007
Location: London, Ontario, Canada
Posts: 9,681
Quote:
Originally Posted by KeithAbbott View Post
I'm using version 1.7.0 of the MiniClient on a FireTV Stick 4K, and I have the "Use Native Resolution" option checked in the settings. However, when I check channels that should be 720p (Fox, ESPN, ABC, etc.) they are all showing up as 1080p when I press the info button on the TV remote. Am I missing a setting somewhere? I would prefer if the MiniClient display the native resolution of the channel being viewed, rather than sending it as 1080p all of the time. Any suggestions?
If you are referring to the option the miniclient, then this is nothing to do with the video output. Use native resolution here tell the UI to match the resolution provided by the device. ie, normally SageTV's resolution for the UI is 720p but you can tell sagev to use the native resolution. SageTV will then send back artifacts that will be scaled to native resolution. In all fairness, this setting should be removed fromt he miniclient since in reality it doesn't do much to improve the overall UI quality. This difference is this...

In native resolution mode, mini client creates a UI buffer the same as the native UI. It tells sagetv what the resolution is, and when sagetv sends the UI parts across the wire, the information to scale them is included in the bitmaps.

In a non native mode pretty much the same thing happens except that the UI buffer is 720p and then it is finally scaled to the native resolution in one shot, just before it renders the UI. Given that both of these are scaling the artifacts, the latter is more memory efficient, since, it will create small UI buffers and only scale the large buffer at the end.
Reply With Quote
  #522  
Old 01-02-2021, 12:22 PM
Tiki's Avatar
Tiki Tiki is offline
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Southwest Florida, USA
Posts: 1,969
Quote:
Originally Posted by stuckless View Post
If you are referring to the option the miniclient, then this is nothing to do with the video output. Use native resolution here tell the UI to match the resolution provided by the device. ie, normally SageTV's resolution for the UI is 720p but you can tell sagev to use the native resolution. SageTV will then send back artifacts that will be scaled to native resolution. In all fairness, this setting should be removed fromt he miniclient since in reality it doesn't do much to improve the overall UI quality. This difference is this...

In native resolution mode, mini client creates a UI buffer the same as the native UI. It tells sagetv what the resolution is, and when sagetv sends the UI parts across the wire, the information to scale them is included in the bitmaps.

In a non native mode pretty much the same thing happens except that the UI buffer is 720p and then it is finally scaled to the native resolution in one shot, just before it renders the UI. Given that both of these are scaling the artifacts, the latter is more memory efficient, since, it will create small UI buffers and only scale the large buffer at the end.
There is a setup parameter with a similar name in the HDx00 extenders (I think it is enable native resolution switching). That parameter determines whether the extender re-scales video before outputting to match a fixed output resolution or passed the video through untouched and lets the TV deal with it. In this case whenever there is a resolution change, the screen May blank for a moment while the TV detects the content and adjusts itself. The reason you might want to do this if you think the scaler in your tv is better than the scaler in the extender (or if you are using an external scaler).

I’m not sure if this feature would make sense in a phone or tablet, since there is probably only one scaler, but it could make sense with AndroidTV device that doesn’t have a built in display (such as a Shield). But the hardware (and operating system and display drivers) would have to support this.
__________________
Server: Ryzen 2400G with integrated graphics, ASRock X470 Taichi Motherboard, HDMI output to Vizio 1080p LCD, Win10-64Bit (Professional), 16GB RAM
Capture Devices (7 tuners): Colossus (x1), HDHR Prime (x2)
,USBUIRT (multi-zone)
Source:
Comcast/Xfinity X1 Cable
Primary Client: Server Other Clients: (1) HD200, (1) HD300
Retired Equipment: MediaMVP, PVR150 (x2), PVR150MCE,
HDHR, HVR-2250, HD-PVR
Reply With Quote
  #523  
Old 01-17-2021, 08:23 AM
Scriber Scriber is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2004
Location: AZ
Posts: 201
I have a difficult time understanding most of this thread so after buying another FireTV 4K stick wondered if there was a simple list of optimal settings for use with 4K FireTV stick?

FWIW, i change these settings on both of mine:
-Uncheck "Use Exoplayer"
(otherwise sound but no vid)

-Check "IJK: Show Message when using software decoders".
(fyi)

-Check "IJK: Allow Native software decoders"
(otherwise uses software decoders)

-In IJK: Disable hardware decoders" uncheck the first MPEG2 decoder
(otherwise uses software decoders)

I do not use OpenDCT. (All recordings are OTA via HAUPPAUGE WinTV-quadHD)

Last edited by Scriber; 01-24-2021 at 02:30 PM.
Reply With Quote
  #524  
Old 01-24-2021, 09:07 AM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
Quote:
Originally Posted by Scriber View Post
I have a difficult time understanding most of this thread so after buying another FireTV 4K stick wondered if there was a simple list of optimal settings for use with 4K FireTV stick?

FWIW, i change these settings on both of mine:
-Uncheck "Use Exoplayer"
(otherwise sound but no vid)

-Check "IJK: Show Message when using software decoders".
(fyi)

-Check "IJK: Allow Native software decoders"
(otherwise uses software decoders)

-In IJK: Disable hardware decoders" uncheck the first MPEG2 decoder
(otherwise uses software decoders)
I find it interesting how users are having such different outcomes using FireTV Sticks.... I for instance am using ExoPlayer with great success.

Anyways. Are these the know best settings? I can add these to the first post if you guys think this is best for the FireTV stick 4k.

Thanks,
Josh
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
  #525  
Old 01-24-2021, 09:10 AM
nyplayer nyplayer is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4,525
Quote:
Originally Posted by jvl711 View Post
I find it interesting how users are having such different outcomes using FireTV Sticks.... I for instance am using ExoPlayer with great success.

Anyways. Are these the know best settings? I can add these to the first post if you guys think this is best for the FireTV stick 4k.

Thanks,
Josh
I think it all depends on whether you use OPENDCT or not. Users need to post if they use OPenDCT or not. I have no Problem with EXOPLAYER and OPENDCT.
__________________
Windows 10 I3 Dual Core 3.0 Server, SageTV9... OpenDCT with 2 HDHRPrimes and 4 HDHRconnects for a total of 14 Tuners.
Reply With Quote
  #526  
Old 01-24-2021, 09:11 AM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
Just wanted to give everyone a quick update. I have been crazy busy with work, so my development efforts have been slowed a bit. Here is my current plan and progress.

I am planning two releases.

Maintenance Release
1. Update to latest version of ExoPlayer. - DONE
2. Simplify and organize the settings screens - 50% complete

New feature release
1. Add an option to SageTV and Android Client to allow for stream fix (Re-container the video/audio)
2. Add support for some addition audio/video codecs


Thanks,
Josh
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
  #527  
Old 01-24-2021, 10:29 AM
KeithAbbott KeithAbbott is offline
Sage Icon
 
Join Date: Oct 2009
Location: Southeastern Michigan
Posts: 1,178
Quote:
Originally Posted by nyplayer View Post
I think it all depends on whether you use OPENDCT or not. Users need to post if they use OPenDCT or not. I have no Problem with EXOPLAYER and OPENDCT.
Same here.
__________________
Server: MSI Z270 SLI Plus ATX Motherboard, Intel i7-7700T CPU, 32GB Memory, unRAID 6.9.2, SageTV & OpenDCT Dockers
Tuners: 2 x SiliconDust HDHomeRun Prime Cable TV Tuners
Clients: Multiple HD300 Extenders, Multiple Fire TV Stick 4K w/MiniClient
Miscellaneous: Multiple Sony RM-VLZ620 Universal Remote Controls
Reply With Quote
  #528  
Old 01-24-2021, 02:31 PM
Scriber Scriber is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Jan 2004
Location: AZ
Posts: 201
Quote:
Originally Posted by nyplayer View Post
I think it all depends on whether you use OPENDCT or not. Users need to post if they use OPenDCT or not. I have no Problem with EXOPLAYER and OPENDCT.
Im not and updated my original post.
Reply With Quote
  #529  
Old 01-24-2021, 02:40 PM
nyplayer nyplayer is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 4,525
Quote:
Originally Posted by Scriber View Post
Im not and updated my original post.
Thanks for updating your post it helps a lot ... I guess Josh will have to apply some kind of fix when not using OPENDCT.
__________________
Windows 10 I3 Dual Core 3.0 Server, SageTV9... OpenDCT with 2 HDHRPrimes and 4 HDHRconnects for a total of 14 Tuners.
Reply With Quote
  #530  
Old 01-24-2021, 05:45 PM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
Quote:
Originally Posted by nyplayer View Post
Thanks for updating your post it helps a lot ... I guess Josh will have to apply some kind of fix when not using OPENDCT.
I think I can do the samething that OpenDCT is doing. Run video through FFmpeg and clean it up . I feel this is kinda a work around though.

I still think it is a good idea to use OpenDCT if you can. It is very stable application for getting live TV into SageTV. And it has a lot of cool features. It is a little bit of a challenge to setup, but once working does not seem to need any care or feeding.
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
  #531  
Old 02-06-2021, 11:31 PM
Eternal Eternal is offline
Sage User
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 70
tab s6 and brand new s21 ultra dont have hardware mpeg-2 decoding. CHUGS trying to play it back. Fixed transcoding works like a treat.
Reply With Quote
  #532  
Old 02-09-2021, 01:32 PM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
Quote:
Originally Posted by Eternal View Post
tab s6 and brand new s21 ultra dont have hardware mpeg-2 decoding. CHUGS trying to play it back. Fixed transcoding works like a treat.
That is the main reason I added that feature. MPEG2 support is pretty spotty on Android. so is PS/TS container support. I am glad it is working for you!
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
  #533  
Old 02-09-2021, 01:35 PM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
Status update

Hi All,

A new version is in testing with my Patreon supporters. It looks like it is going well. I plan to release for general availability in the next week or so. This is a minor release.

- ExoPlayer update
- Backend support for some additional codecs (Will need additional updates to Sage)
- Some redesigning of some of the options menus.

Thanks,
Josh
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
  #534  
Old 02-11-2021, 10:35 AM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
New Release

Hi All,

The new release has been published (v.1.7.1) to Amazon and Google. It will take a while before they are live.

Thanks,
Josh
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
  #535  
Old 02-12-2021, 10:53 PM
tvmaster2's Avatar
tvmaster2 tvmaster2 is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jun 2005
Location: tarana
Posts: 3,929
Quote:
Originally Posted by jvl711 View Post
Hi All,

The new release has been published (v.1.7.1) to Amazon and Google. It will take a while before they are live.

Thanks,
Josh
Can I ask a likely stupid question: whatís the secret of raising or lowering volume on an Android device running the MiniClient? I have it installed on a Samsung S7 phone, and can do everything but effect volume. The top-right, screen slider does nothing, nor does the phones physical volume control.
Any idea what Iím missing?
Thanks
__________________
Sage 9 server = Gigabyte AMD quad-core - 4 gigs - integrated ATI HD4200 chipset - SSD boot, Hitachi Deskstar show drives. HD-PVR - Colossus - Win7 32 bit. HD200/300ís networked. HDHomerun tuner. "If you've given up on Weird Al, you've given up on life" - Homer Simpson
Reply With Quote
  #536  
Old 02-13-2021, 07:20 AM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
Quote:
Originally Posted by tvmaster2 View Post
Can I ask a likely stupid question: whatís the secret of raising or lowering volume on an Android device running the MiniClient? I have it installed on a Samsung S7 phone, and can do everything but effect volume. The top-right, screen slider does nothing, nor does the phones physical volume control.
Any idea what Iím missing?
Thanks
That is something that has been broken and fixed from time to time. Can you double check that in the key mappings that volume up/down is mapped to none. Having it mapped to none allows it to change the devices volume instead of sages.

Thanks,
Josh
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
  #537  
Old 02-13-2021, 08:57 AM
KryptoNyte's Avatar
KryptoNyte KryptoNyte is offline
Sage Icon
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,482
Improvements are looking good!

The remote login (user/pass) is still really wonky (Firestick 4k). Traditionally I've been able to work through it and using a combination of bringing up the keyboard and the back button to get out of the keyboard, even using the "space bar" for checking the box beside "Automatically Login."

As it stands right now, every single select-press on this menu brings up the keyboard, even when attempting to select the "Login" button. After the keyboard comes up on the Login button, I've found that a "space bar" selection will enter SageTV successfully. Subsequent logins never saves the login information and I have to enter the user/pass on every attempt.

Maybe using the space bar on the login button is unchecking the Automatic Login checkbox, even though it always appears to be checked?

Would there be any way to re-work the remote login somewhere in the system settings in the launcher so that this SageTV native login screen is no longer necessary?

Last edited by KryptoNyte; 02-13-2021 at 08:59 AM.
Reply With Quote
  #538  
Old 02-13-2021, 09:12 AM
KryptoNyte's Avatar
KryptoNyte KryptoNyte is offline
Sage Icon
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 2,482
Somehow after exiting the app, forcing it closed, and then restarting, the saved user/pass seemed to take and just entered the miniclient without issue.
Reply With Quote
  #539  
Old 02-13-2021, 04:44 PM
tvmaster2's Avatar
tvmaster2 tvmaster2 is offline
SageTVaholic
 
Join Date: Jun 2005
Location: tarana
Posts: 3,929
Quote:
Originally Posted by jvl711 View Post
That is something that has been broken and fixed from time to time. Can you double check that in the key mappings that volume up/down is mapped to none. Having it mapped to none allows it to change the devices volume instead of sages.

Thanks,
Josh
The key mappings in the MiniClient software, or the SageTV server software? I turned it OFF in the Miniclients Settings menu, or to NONE, but no change in behavior.
Thanks
__________________
Sage 9 server = Gigabyte AMD quad-core - 4 gigs - integrated ATI HD4200 chipset - SSD boot, Hitachi Deskstar show drives. HD-PVR - Colossus - Win7 32 bit. HD200/300ís networked. HDHomerun tuner. "If you've given up on Weird Al, you've given up on life" - Homer Simpson

Last edited by tvmaster2; 02-13-2021 at 05:01 PM.
Reply With Quote
  #540  
Old 02-14-2021, 06:57 AM
jvl711's Avatar
jvl711 jvl711 is offline
Sage Expert
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 742
Quote:
Originally Posted by KryptoNyte View Post
Somehow after exiting the app, forcing it closed, and then restarting, the saved user/pass seemed to take and just entered the miniclient without issue.
That is the behavior I have noticed, but have not been able to describe. You confirmed what I had expected. I will add it to the list for a future release. The login screen is my favorite topic 😁.....

Josh
__________________
Projects I am currently maintaining
SageTV Andoid Client
Media Format Parser Plugin
JavaFFmpegLibrary

If you like the work I am doing and would like to support it you can become a Patreon member.
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SageTV MiniClient for Android Indiegogo Campaign (Thanks) stuckless SageTV Clients Development 13 10-27-2020 01:49 PM
Android MiniClient 1.4.3 stuckless SageTV Clients Development 20 03-25-2019 10:32 AM
Android MiniClient 1.2.9 stuckless SageTV Clients Development 53 04-16-2018 07:30 AM
Android Miniclient and UK TV rickgillyon SageTV Clients Development 6 12-01-2016 05:58 PM
Android Miniclient on Mi Box Crashing SageTV Server v9 mackb SageTV Clients Development 9 11-27-2016 07:28 PM


All times are GMT -6. The time now is 07:06 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.