SageTV Community  

Go Back   SageTV Community > SageTV Products > SageTV Software

Notices

SageTV Software Discussion related to the SageTV application produced by SageTV. Questions, issues, problems, suggestions, etc. relating to the SageTV software application should be posted here. (Check the descriptions of the other forums; all hardware related questions go in the Hardware Support forum, etc. And, post in the customizations forum instead if any customizations are active.)

Reply
 
Thread Tools Search this Thread Display Modes
  #1  
Old 07-18-2017, 08:54 AM
MrLarkins's Avatar
MrLarkins MrLarkins is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Central Arkansas
Posts: 100
Question Help Me Choose the Best Decoder

I encounter playback issues sometimes, ie, it doesn't play. When this happens, I just minimize Sagetv, and open up my Cyberlink PowerDVD 16 software and it always plays fine. Would be nice to NOT have to do that.

My video files range widely (mkv, mp4, mpg, tp, ts, vob, avi). I'm sure the audio used within those varies as well.

If there are decoder that you recommend that I don't have, please suggest them.

Below is a list of my settings and other options I have.
Video Renderer
  • default
  • video overlay
  • directx9 vmr
  • evr **selected**

MPEG2 Decoder
  • default
  • arcsoft
  • microsoft DTV-DD
  • Sagetv MPEG **selected**

Hardware Acceleration - yes

H.264 Video Decoder
  • default
  • coreavc
  • arcsoft **selected**
  • microsoft dtv-dvd

VC-1 Decoder
  • default **selected**
  • arcsoft
  • WMVideo DMO

Media Player for non-MPEG - Always use Directshow

MPEG2 Audio Decoder
  • ac3 filter
  • arcsoft audio
  • microsoft DTV-DVD
  • MPEG Audio
  • Sagetv MPEG Audio **selected**
__________________
ASUS M4A79 Deluxe | AMD Phenom 9850 Black Edition | Sapphire Radeon 7750 | 52" Sharp LED LCD TV | Xonar Audio | 4GB Kingston HyperX DDR 1066 | 64GB SSD for Win10 64-bit | 1TB HDD for Local Recording | ASUS DVD Burner | Drobo 5N (3x4TB & 1x2TB) | Hauppauge WinTV-HVR-2250 (8851)

Last edited by MrLarkins; 07-18-2017 at 08:58 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-18-2017, 11:05 AM
Tiki's Avatar
Tiki Tiki is offline
Sage Icon
 
Join Date: Feb 2005
Location: Southwest Florida, USA
Posts: 1,993
I'm not a fan of the Sage mpeg decoder. I prefer the Microsoft decoder. But, Sage decoder may be best choice of those listed if you need closed captioning playback support.

Sage is generally not very tolerant of poorly formatted mpeg recordings (e.g. Incorrect time stamps inside the recording). Running the misbehaving recordings through ffmpeg (just a remux, not a full transcode) or using Video Redo's Quick Stream Fix usually can fix these kinds of problems.

If it is something else, may be worth posting more info (logs, media info on the problem recording, etc.). Working through problems like this often helps others and can sometimes lead to product improvements / bug fixes.
__________________
Server: Ryzen 2400G with integrated graphics, ASRock X470 Taichi Motherboard, HDMI output to Vizio 1080p LCD, Win10-64Bit (Professional), 16GB RAM
Capture Devices (7 tuners): Colossus (x1), HDHR Prime (x2)
,USBUIRT (multi-zone)
Source:
Comcast/Xfinity X1 Cable
Primary Client: Server Other Clients: (1) HD200, (1) HD300
Retired Equipment: MediaMVP, PVR150 (x2), PVR150MCE,
HDHR, HVR-2250, HD-PVR
Reply With Quote
  #3  
Old 07-18-2017, 11:28 AM
MrLarkins's Avatar
MrLarkins MrLarkins is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Central Arkansas
Posts: 100
i have VideoRedo 4. I can try that. Closed Captioning is irrelevant for me. I have no use for it.

So here is additional insight about my playback issues:
MKV all have artifacts while playing and are extremely glitchy. (video: avs, avc // audio: dts, ac-3)
MP4 will not play at all. however, if you ff you see the frames. it just won't play. (video: h264, avc // audio: aac)
MPG all play fine (video: MPEG2 // audio: ac-3)
TP all play fine (video: avc // audio: ac-3)
TS will play, but have no audio (video: avc // audio: ac-3)
AVI all play fine
VOB (there was only 1 of these, so I converted it to MP4.

is there anything else (besides the log) that i can provide? is there a codec with video redo or powerdvd that can be used inside of sage?
__________________
ASUS M4A79 Deluxe | AMD Phenom 9850 Black Edition | Sapphire Radeon 7750 | 52" Sharp LED LCD TV | Xonar Audio | 4GB Kingston HyperX DDR 1066 | 64GB SSD for Win10 64-bit | 1TB HDD for Local Recording | ASUS DVD Burner | Drobo 5N (3x4TB & 1x2TB) | Hauppauge WinTV-HVR-2250 (8851)

Last edited by MrLarkins; 07-18-2017 at 02:10 PM. Reason: additional information
Reply With Quote
  #4  
Old 07-18-2017, 01:23 PM
Shaw Shaw is offline
Sage User
 
Join Date: Aug 2012
Posts: 45
This thread asks the same thing I'd like to ask, so instead of making a second thread, I'll tack on my plea as well

I've been getting to moving my sagetv to a new machine (i7, win10 pro). So far so good, but playback of recordings is skippy, and scanliney. Compared to Amazon Prime Video (1080p streaming) on the same machine, the videos in sagetv look pretty bad.

I'm using the same AVerMedia HD OTA recording card in the new machine. It recorded nice on the super old AMD/XP rig... and playback was clear and smooth given how old that machine was. But that old rig used nvidias purevideo decoder cause it had an nvidia gpu in it.

I don't have arcsoft, just the sage and microsoft choices so far. So I'm working with a 'clean' system. I just hope to figure out what to install to make it playback better. I'm curious on the LAVFilters, but... filter packages? *shrug*

Unlike your needs though, mine is very specific to dealing with just OTA HD recordings from the AVerMedia, which are:

1080p (??)
1080i
720p
480i (from those really lowball HD broadcasts like PBS)

All my other videos I play through VLC, and then Amazon Prime Video, and soon Netflix will have their own players. I just need to find a way to cleanup the playback from sagetv9 now, as its really sub par.


(Hope you didnt mind me tacking my plea onto your thread!)
Reply With Quote
  #5  
Old 07-18-2017, 02:09 PM
MrLarkins's Avatar
MrLarkins MrLarkins is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Central Arkansas
Posts: 100
here is the log file
Attached Files
File Type: txt sagetv_0.txt (431.4 KB, 199 views)
__________________
ASUS M4A79 Deluxe | AMD Phenom 9850 Black Edition | Sapphire Radeon 7750 | 52" Sharp LED LCD TV | Xonar Audio | 4GB Kingston HyperX DDR 1066 | 64GB SSD for Win10 64-bit | 1TB HDD for Local Recording | ASUS DVD Burner | Drobo 5N (3x4TB & 1x2TB) | Hauppauge WinTV-HVR-2250 (8851)
Reply With Quote
  #6  
Old 07-18-2017, 04:10 PM
trk2 trk2 is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2006
Location: Maine
Posts: 482
I'm going to recommend using LAV Filters. LAV is continuously updated, it should play everything, and it should do it with great quality. Just set your decoders to LAV Video Decoder (I also use the LAV audio decoder) and you should be good to go.
Reply With Quote
  #7  
Old 07-18-2017, 04:33 PM
MrLarkins's Avatar
MrLarkins MrLarkins is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Central Arkansas
Posts: 100
found it, downloaded and installed it. in sage, i had to 'view all' bc LAV wasn't listed.

i changed all the decoders to LAV video or audio

it didn't help. i still have the same problems as stated above
__________________
ASUS M4A79 Deluxe | AMD Phenom 9850 Black Edition | Sapphire Radeon 7750 | 52" Sharp LED LCD TV | Xonar Audio | 4GB Kingston HyperX DDR 1066 | 64GB SSD for Win10 64-bit | 1TB HDD for Local Recording | ASUS DVD Burner | Drobo 5N (3x4TB & 1x2TB) | Hauppauge WinTV-HVR-2250 (8851)

Last edited by MrLarkins; 07-18-2017 at 04:48 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-18-2017, 05:55 PM
trk2 trk2 is offline
Sage Aficionado
 
Join Date: Jan 2006
Location: Maine
Posts: 482
I forgot an important step. Under your start menu, find LAV Filters and load LAV Video Configuration. Under the hardware acceleration section, select DXVA2(copy-back). Click apply, then OK to exit configuration. Did that make any difference?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-18-2017, 06:39 PM
MrLarkins's Avatar
MrLarkins MrLarkins is offline
Sage Advanced User
 
Join Date: Apr 2011
Location: Central Arkansas
Posts: 100
done, but it only got worse. same issues as before, but now the TS files won't play whereas before they'd play without audio. MKV is still pixelated, MP4 won't play./


i'm confused. why will my cyberlink powerdvd 16 play everything, but sage won't?
__________________
ASUS M4A79 Deluxe | AMD Phenom 9850 Black Edition | Sapphire Radeon 7750 | 52" Sharp LED LCD TV | Xonar Audio | 4GB Kingston HyperX DDR 1066 | 64GB SSD for Win10 64-bit | 1TB HDD for Local Recording | ASUS DVD Burner | Drobo 5N (3x4TB & 1x2TB) | Hauppauge WinTV-HVR-2250 (8851)
Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Which would you choose mechling-burgh Hardware Support 8 04-14-2016 03:42 PM
Which TV service would you choose? panteragstk The SageTV Community 5 09-30-2009 10:30 PM
Why choose SageTV? Innocence SageTV Software 15 11-14-2008 01:26 AM
Please help to choose the right bundle evebill8 General Discussion 4 11-11-2008 09:55 AM
Choose which mpeg-4 decoder Sage uses? eehtpc SageTV Software 6 06-12-2007 01:00 AM


All times are GMT -6. The time now is 07:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Copyright 2003-2005 SageTV, LLC. All rights reserved.